Bilenler bilirler, ama ben bilmeyenler için yazacağım ki iktisatta mallar ikiye ayrılır.
 
Birincisi ikame mal
 
İkincisi ise, tamamlayıcı mallardır.
 
 
Tanımlama yapmak gerekirse;
 
İkame mal : İhtiyaç halinde birbirlerinin yerine geçebilen aynı tür mallardır. Bunlardan birinin fiyatı düştüğünde diğerine olan talep azalır; birinin fiyatı yükseldiğinde, ötekine olan talep artar.
 
Tamamlayıcı mal : Bir malın kullanılması sırasında birlikte kullanılması gereken mallardır. Örneğin; şeker ile çay; otomobil ile benzin; transistorlü radyo ile pil gibi. Tamamlayıcı mallardan birinin fiyatı yükseldiği zaman diğerinin talebi azalacak, fiyatı düştüğü zaman talebi artacaktır. Örneğin, otomobil fiyatlarında hiçbir değişiklik olmadığı ve halkın gelir seviyesi aynı kaldığı halde benzin fiyatları çok yükselirse otomobil piyasasında talep miktarlarının düştüğü görülecektir. Benzin ucuzladığında otomobil talebi artacaktır.
 
 
Karışık gibi görünse de biz asıl konumuza dönelim bu ağır iktisadi tanımlamalardan sonra. :)
 
 
Sevgi de ikame edilebilirlik nasıl olur, diyebilirsiniz... Çok kolay! Hele günümüzde çok çok kolay!
 
 
Unutun efendim, tüm bildiklerinizi. Yıkın tabularınızı! Sevenler nasıl unutmazmış ayrıca buna da şaşırıyorum duyduğumda. Mesela ben, hatırlamak istemediklerimi çok rahat unutuyorum. :))
 
 
Dipnot: Unutkanlığı, kanımdaki düşüklüğe bağlayabilir doktorlar, ama ben kendimi tanıyorum. :P
 
 
Ne diyorduk, bak gene unutuyordum az kalsın. Şimdi bazıları ben kadar kolay unutamadığından ayrıldıktan bir gün sonra başkalarına yelken açmayı yeğlerler. Başkasıyla konuşmaya başladıklarında diğer kişi hafızadan otomatikman silinir; çünkü fizyolojik olarak kalp başkası için atmaya başlamıştır ve dolayısıyla beyin hücreleri yenilenerekten unutmak kaçınılmaz bir hal alır. Böyle olacağını bilen çoktur da ikame edildiğinden habersiz olanlara üzülüyorum aslında ben ya da üzülmüyorum :)) Bu durumda, öteki olan benim görücü sayım arttıkça, diğerine olan talep karşı taraf tarafından üzerine daha çok düşülerek artar.
 
 
Sahiden zeki miyim neyim :D
 
 
Tamamlayıcı özelliğe de geliyorum hemen. Bu yazdığımı da her yerde bulamazsınız, bilin kıymetimi :))
 
 
İnsanoğlu sevmek ister, bir bütün olmak, eş olmak... v.s. Yaratılışımızın gereği de budur zaten. Kadın ve erkek birbirini tamamlayıcı olarak dünya üzerine indirilmiştir.
 
 
Nerden nereye geldin diyecek olanlara, daha sözümü bitirmedim demek istiyorum. :)
 
 
Evet, tamamlayıcı bir özellikle indin, fakat bir yerde artık kadın, size olan ilgisini kaybetmeye başladıysa, size olan başkalarındaki yüksek dozdaki ilgi onlara olan talebinizi arttırıp, diğerinden alamadığınızı karşı tarafta bulacağınızı hissettiğinizden yönelim diğer tarafa artacaktır.
 
 
Aman ne karışık cümle oldu bu.
 
 
Anlayan anlar, diyerekten uzatmıyorum hadi iyiliğinizi düşündüğümden. :))
 
 
Kısmetinde ne varsa onu yersin derdi annem, yolunuza bakın. :)
 
 
Gelecek konumuzu şimdiden merak edenlere yazayım, Sevgide Arz ve Talep Esnekliği
 
 
Ahh ahh... Kalkıp Çalışma Ekonomisi diye İşletme ve İktisat bölümünün derslerinden oluşmuş bölümü bitirirsen, olacağı buydu işte diyorum ben kendi kendime, yok sizle alakası :)))
 
*
 
*
 
*
 
Sevinçli
( Sevgide İkame Ve Tamamlayıcılık başlıklı yazı Sevinç A. K. tarafından 12.06.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.