OĞUZ BATIN:Bir Cevabım Var adlı sohbet dizimizin beşinci konuğu Aydınefesi dergisinin sahibi Sayın Şükrü Öksüz..Sizi yakından tanımak adına biraz kendinizden bahseder misiniz?Şükrü Öksüz kimdir?
 ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: 1951 Yılında Aydın İlinin Bozdoğan İlçesinin Amasya Köyünde doğmuşum. İlkokulu köyde, Ortaokulu Bozdoğan’da Liseyi Nazilli’de okuduktan sonra Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldum. Memuriyet hayatına atıldım. Halen bir kamu kurumunda Şube Müdürü olarak çalışmaktayım. Şiirle ortaokul yıllarından bu yana ilgilenmekteyim. Yurt içinde ve yurt dışında yayınlanmakta olan çeşitli gazete ve dergilerde şiirleri ve düz yazılarım yayınlandı. Halen Aydın’da iki yerel gazete de köşe yazarlığı ve kültür edebiyat sayfalarını yönetiyorum. Aydın Yazarlar ve Derneğinin kurucuları arasında yer aldım. Halen bu derneğin başkanlığını yürütmekteyim. Aynı zamanda derneğin yayın organı olan Aydın Efesi Dergisinin sahibi ve Genel Yayın Yönetmenliğini yürütmekteyim. Evli iki çocuk babası ve bir torun dedesiyim.
OĞUZ BATIN:Hangi edebiyat alanına daha çok ilgili ve yakınsınız?Halk Edebiyatı mı Divan Edebiyatı mı Tanzimat Edebiyatı mı?
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: Aldığım eğitim itibariyle divan edebiyatından uzağım. Halk edebiyatının içindeyim. Hece vezni ile yazmaktayım. Bugüne kadar hece ve serbest vezinle şiirler yazdım. Serbest vezinli şiirlerimi kitap halinde yayınlamadım. Önümüzdeki aylarda onları da bir kitap halinde yayınlayacağım. Kitap neredeyse baskıya hazır. Adı bile belli. Bugüne kadar 9 adet şiir kitabı, 1 adet deneme kitabı, 8 adet şiir antolojisi yayınladım.
OĞUZ BATIN:Hangi edebi türü daha çok okur ve yazarsınız?
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: Hemen hemen bütün türleri okurum. Yelpazem çok geniştir. Lise ve üniversite yıllarında roman olarak Türk ve Dünya klasiklerinden 58 adet roman özeti çıkarmıştım. Roman, hikaye, tiyatro, deneme,makale türlerinde sosyolojik, psikolojik, hatta para psikolojik çok kitap okudum. Yıllarca Türk Edebiyatı, Ruh ve Madde, Çağrı, Yeni Adam dergilerini takip ettim. Tübitak’ın çıkarmakta olduğu Bilim ve Teknik dergisinin 1. sayısından beri abonesiyim. 47 senedir o dergiyi takip ediyorum. Çok zengin dergi koleksiyonlarının sahibiyim.
OĞUZ BATIN:Biraz derginiz ve edebiyat üzerine faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: Dergimiz 3. yılını doldurdu. İki ayda bir yayınlanmaktadır. Kapak hariç 48 sayfa, birinci hamur kağıda, kuşe kapak ve kapak renkli olarak basılmaktadır. Dergimizde amatör ve profesyonel yazar ve şairlerin yanı sıra akademisyenlere de yer verilmektedir. Dernek olarak bir yılda 7-8 etkinlik yapıyoruz. Her ay bir şairimizi yad ediyoruz. Bunu halka açık olarak büyük salonlarda yapıyoruz. Ayrıca çevre ilçelerimizde de şiir ve müzik etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Didim’de ve başka ilçelerimizde de bütün Türkiye’ye şamil şairler şiir şöleni düzenliyoruz.
 AOĞUZ BTIN:Yazınlarınızda yaşadığınız şehrin yeri nedir?Biraz söz eder misiniz?
 ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: Yaşadığımız şehir Aydın Vilayetidir. Adnan Menderes Üniversitesi mevcuttur. Üniversitemizde 32.000 öğrenci bulunmaktadır. İlçelerimizde de fakülte ve yüksek okullar mevcuttur. İlimizin Kuşadası ve Didim gibi iki turistik ilçesi bulunmaktadır.
 OĞUZ BATIN:Hangi şair ve yazarları okursunuz?Örnek aldığınız isim var mı?
 ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: Lise yıllarında iken 1000 Temel eser yayınlanmağa başladı. Bunlardan bir hayli eser okudum. Daha sonra bunların yayını durdurulunca Tercüman Gazete 1001 temel eseri yayınlamağa başladı, bu yayınlardan da bir hayli edindim ve okudum. Kültür Bakanlığı , Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Tarih Kurumunun yayınlarından da çok faydalandım. En çok hayran kaldığım şair Arif Nihat Asya’dır. Türkçeyi en iyi şekilde kullanan Ahmet Hamdi Tanpınar ve Halide Nusret Zorlutuna’nın eserlerini de okudum. Daha önceki yıllarda çıkan Hisar Dergisi ve Ahmet Kabaklı’nın çıkardığı Türk Edebiyatı dergisinin tadını daha sonra hiçbir dergide bulamadım. Yeni Adam Dergisi de çok güzeldi. İsmayıl Hakkı Baltacı vefat ettikten sonra bu dergide kapandı. Allah geçinden versin. Fevzi Halıcı da vefat ederse Çağrı Dergisi de kapanacaktır. Gülpınar Dergisinin kapandığı gibi.
OĞUZ BATIN:Şehrinize,Ege'nin güzel illerinden biri olan Aydın'a,gelmek isteyenlere biraz şehrinizi tanıtır mısınız?
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: Aydın ilimiz diğer illere göre sıcak bir iklimi vardır. Odun kömür parasından tasarruf edilir. Hayat çok ucuzdur. Sebzeler ve doğal sebzeler, meyveler taze ve ucuzdur. İncir ve zeytin halkın vazgeçilmez iki gelir kaynağıdır. Memur olarak Aydın’a gelen memurların çoğu emekli olduktan sonra bu şehirden ayrılamaz. Temelli yerleşir kalırlar. Didim ve Kuşadası’nın yakın olmasından dolayı çoğunun bu iki ilçede yazlık evleri de bulunmaktadır. Evleri olmayanlar da tatillerini burada geçirme imkanı veya günü birlik gidip gelme imkanları bulunmaktadır.
OĞUZ BATIN:Şiir,şair ve toplum ilişkisinden biraz bahseder misiniz?
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: Bence şiir sanat toplum için olmalıdır. Şairim diyen çok insan vardır. Ama çoğu yazdıkları aynen benim yazdıklarım gibi manzumedir. Büyük olarak gördüğümüz şairlerin bile yazdıklarının tamamı şiir değildir. Bunlardan bazıları şiir olursa, Türk Klasikleri arasına girerse o kişi meşhur olabilmektedir. Örneğin Cahit Sıtkı dedik mi aklımıza Otuz Beş Yaş Şiiri; Arif Nihat dedi mi Bayrak Şiiri, Necip Fazıl dedik mi aklımıza Sakarya Türküsü, Orhan Veli dedik mi Anlatamıyorum şiirleri akla gelir. Yazdıklarımızı halkla paylaşmalıyız. Onların seviyesine inerek anlayacakları dilden yazıp kültür seviyelerini daha yukarılara çekebilmeliyiz.
 OĞUZ BATIN:Millet olarak neden okumuyoruz?
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: Okuma alışkanlığı gençlerimize çocuk yaşta verilmelidir. Çocuk yaşta okuma alışkanlığı kazanılmazsa ileriki yaşlarda okuma alışkanlığı zor kazanılıyor. Okumayan kişilerde kelime haznesi de az olduğundan okuduğunun tamamını anlayamaz. Anlayamayınca da kitabı elinden bırakır. Görüntülü medyayı tercih eder. Okuma alışkanlığı olmayınca kahvehane alışkanlığı öne çıkar. İnterneti de oyuncak olarak kullanır.
OĞUZ BATIN:Bu soruda rolleri değişip soruları siz sorsaydınız bana ne sorardınız?
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: Sanıyorum konuyla ilgili bütün soruları hazırlamışsınız. Eksik bir şeyin kaldığını sanmıyorum.
OĞUZ BATIN:Edebiyat adına derginizin ve sizin önümüzdeki günlerdeki projeleriniz nelerdir?
ŞÜKRÜ ÖKSÜZ: Dergimizi çizgisinden, muhteviyatından, ebatlarından ve kalitesinden taviz vermeden yaşatabilmektir. Geçtiğimiz günlerde Dünya Şiir Gününü Aydın’da KIBATEK’le işbirliği içerisinde kutladık. Bir aksilik olmazsa 13 Nisan günü de Orhan Veli’yi anma şiir ve müzik gecesi düzenlemek istiyoruz. Kütüphaneler haftası nedeniyle kütüphane etkinliklerine destek vermek istiyoruz.
OĞUZ BATIN:Benimle röportaj yaptığınız için teşekkür ederim..Eklemek istedikleriniz varsa..
Şükrü ÖKSÜZ: Böyle bir röportajı benimle gerçekleştirdiğiniz için asıl ben teşekkür eder, saygılar sunarım.
( Bir Cevabım Var-şükrü Öksüz başlıklı yazı Oğuz batın tarafından 31.03.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.