Kalbini kalbimden sök at yerinden
Hesabım mahşere kalsın sevdiğim
Çile sarma cana yaram derinden
Hesabım mahşere kalsın sevdiğim.

Sevdadan nasibim hüzün ile gam
Umudu yel aldı yanmıyor çıram
Yüreğim yamalı azıyor yaram
Hesabım mahşere kalsın sevdiğim.

Kulak ver sesime duy imdadımı
Desem de anmadın bir gün adımı
Mutlu son etmedin aşk miâdımı
Hesabım mahşere kalsın sevdiğim.

Aşkın narı elbet birgün sönecek
Hayat devam edip dünya dönecek
Gönlümün sızısı sanma dinecek
Hesabım mahşere kalsın sevdiğim…

10455409_10152448244317270_1885029214_n (1).jpg görüntüleniyor

Diyor şaire Selma Türkyılmaz Mahşere Kalsın Sevdiğim isimli şiirinde. Türkyılmaz, Kayserili bir eğitimci şairemiz. Edebiyat sitelerindeki şiirlerini radyo programlarımda beğenerek okuduğum bir kalem…  Son haftalarda Altın Kalemler Antolojimizden dolayı da kendisiyle şiir üzerine hayli muhabbet etme imkânı buldum. İki çocuk annesi olan Selma Hanım, aile yaşamıyla edebiyatı öylesine harmanlamış ki bu dengeyi kurmaya çalışan şairlerimizle de bunu paylaşmak, kendisini sizlere de tanıtmak istedim. Bakalım neler konuşmuşuz.

 

Selma Hanım, öncelikle merhaba diyelim size ve satırlarınıza. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederek şiire ilginizin nasıl başladığını sormak istiyorum.

 

Ben teşekkür ederim. Şiirle ilgim ortaokul yıllarında başladı. Kırşehir Kale Ortaokulunda öğrenciyken Kırşehir halk türkülerine geçen şiirleri ve manileri ezberlemiştim. Zahide türküsü duyduğum ilk aşk hikayesiydi. Ortaokul yıllarında ve lisede yazmış olduğum şiirler var fakat saklamayı beceremedim. 3-4 yıl önce Mevlana' ya göre aşk adlı bir yazı yazmıştım o dönemde internet ortamıyla tanıştım, çok şiirler okudum. Yaşamın yürek yanını yakalamış olmalıyım ki şiir yazmaya başladım o gün bugündür yazmaya çalışıyorum.

 

Zamanı ölümsüzleştirmenin  en içli ve en ince yolu şiir olduğuna inanıyorum. Şiir, histir; hem yazan hem okuyan için... Şiir yazanlar zamanı geldiğinde ebedi hayata göç etse bile, adı mutlaka kalıcı olacaktır. Rahmetli Aşık Veysel' in," Ben giderim adım kalır. Dostlar beni hatırlasın." dizelerinde yazdığı gibi. Bizi besleyen ve şiir yazdıran yaşadığımız kültürdür. Ben ailemden uzak yurt ortamlarında çok yaşadım. Hasreti gurbeti ayrılık acısını  iliklerine kadar hisseden biriyim. Bir dönem yüreğimin sesini dinlemeye vaktim oldu; bir baktım hayatım tamamen şiir olmuştu. Yazmak yanmaktır aslında. Yanmayı bilmeyen yazmayı bilmez! Şimdi şiire biraz ara vermek zorunda kaldım. Âmâ ilham geldikçe paylaşmasam da yine de yazıp arşivimde saklı  tutuyorum.

 

Eskiden her gün bir iki şiir yazdığınızı zamanla bunu aşarak az ve kaliteli şiirler üretmeye başladığınızı bir sohbetimizde söylemiştiniz. Şiir, ilhama çalışma eklemek gerektiren bir uğraş. Heceli şiirde tabiri caizse usta oldunuz. Bunu nasıl başardınız?

 

 

Şiir yazmaya başlayınca şiirlerimi sosyal paylaşım gruplarında paylaşmaya başladım, bu gruplarda usta kalemlerle tanıştım, onların şiirlerini takip ettim, önceleri çok sık yazarken zamanla az ve daha kaliteli yazmaya başladım, çok emek verdim. Şiir o kadar da kolay yazılmıyor. Emek isteyen bir uğraş. Şiirlerimi evladım gibi görüyorum. Verdiğim emeğe ve harcadığım zamana acımıyorum. Daha iyi yazamadığıma hayıflanıyorum.

10154550_10152385711359446_1955572862137247946_n.jpg görüntüleniyor

Her şiiri beğenir misiniz? Sizce şiirin olmazsa olmazları nelerdir?

 

 

Şiirin tekniği bir kere iyi olmalı. Duygular şiire güzel yansıtılmalı. İçinde hikayesi olan duygusu tam olan her şiiri beğenirim. Şiir okurken duygusu fazla verilen şiirlerin büyüsüne kapılır duygusal anlar yaşarım. Kayserili halk ozanı Kul Mustafa'nın türküsünün sözlerine bir bakın şiirde duygu ve teknik ustaca işlenmiş.

 

 

''Sen ayrı trende ben ayrı garda

Yollar aşkımıza gölge düşürdü

Hasret geldi geçti bu son baharda

Yıllar aşkımıza gölge düşürdü.

 

 Günleri ayları yılları saydım

 Bir tek seni sevdim o karardaydım

 Sen Leyla ben Mecnun olmaz olaydım

 Çöller aşkımıza gölge düşürdü.''

 

Selma Türkyılmaz’ın okumaktan hoşlandığı şairler kimdir?

 

Necip Fazıl Kısakürek, Yahya Kemal Beyatlı ve Abdürrahim Karakoç'un kalemini çok beğenirim.

 

Hem okul, hem henüz küçük denebilecek iki çocuk ve edebiyat aşkı. Nasıl bir plan program izliyorsunuz?

545176_259563534150620_601440795_n.jpg görüntüleniyor

 

Ben 3-4 yıldır edebiyat sitelerinde şiirler yazdım  zaman konusunda çok fedakarlık yaptım. Şiir hayatımın bir parçası gibi olmuştu. Güzel bir hobi. Herkese şiir yazmasını kesinlikle öneririm.

 

Aşka Veda isimli kitabınıza okurlarınızdan gelen tepkiler nasıl oldu? Yeni kitap hazırlıkları var mı?

10414584_10202229772091394_7771031630422079245_n.jpg görüntüleniyor

Aşka veda kitabım yakın çevreme sürpriz oldu. Şiir yazmaya başladığımı yeni yeni duymaya başladıkları bir anda kitap çıkardım. Çevremde öğrencilerim ve veliler çok olduğu için duygusal şiirler yazdığım için  bir dönem kendime kızdım... Gönül çağlayanımızı sevgi, barış, dostluk ve kardeşlik düşüncesiyle çağlatmalıyız. Vatan,  bayrak, memleket,  Atatürk şiirleri de yazmaya çalıştım ama aşka dair şiir yazmayı seviyorum. Biz Anadolu insanıyız duyguları bastırılarak yetişen nesiliz şiir sayesinde duygularımızı ufkumuzdaki sisleri  ve aşka dair bahisleri özgürce mısralara işliyoruz. Bu yüzden şiiri çok seviyorum. İkinci kitap çalışmalarım var ama acele etmeyi düşünmüyorum.

Şair çok şiir yok sözüne katılıyor musunuz? Niçin?

Katılmıyorum Şair de çok şiir de çok. Şiir gruplarına kalem dostlarımdan çok mükemmel şiirler geliyor. Eskiden sadece erkekler şiir yazardı günümüzde kadınlarda özgürce yazabiliyorlar. Yaşadığımız devir ve imkanlar şiir yazıp okuyucuya ulaştırma açısından oldukça elverişli bir dönem.

 

Toplumda Selma Türkyılmaz nasıl tanınır?

 

10295712_654496111270324_4092361127295538527_n.jpg görüntüleniyor

Genelde eğitimci-şair vasıflarımı korumaya çalıştım. Hiç kimseyle polemiğe girmemeye çalıştım bana destek olanlara minnettar oldum şiire yeni başlayanların elinden tutmaya çalıştım sanırım  iyi izlenimler bırakmışımdır.

İyi şiir yazanların iyi roman yazacakları söylenir. Roman yazmayı düşündünüz mü?

Roman yazmayı dönem dönem aklımdan geçirsem de hiç denemedim. Şimdilik düşünmüyorum.

 

 

Örnek aldığınız, size yardımcı olan şair dostlarınız oldu mu? Eleştirilere açık mısınızdır?

10268551_10152385048439446_3569603504210327020_n.jpg görüntüleniyor

Bir çok şiir grubuna üyeyim. Şiir Rengi Şiir Yıldızı, Duyguların Adresi  ve Nedim Uçarla Şiire Yolculuk adlı gruplarda  yöneticilik yaptım. Kalemine ve yüreğine hayran kaldığım çok şair dostlarım oldu. Hemşerim olan Nedim Uçar beyden çok destek aldım. Kendisine bu vesile ile teşekkür ediyorum. Eleştirilere açığımdır. Eleştiriler insanı olgunlaştırır daha güzel işler yapmak için motife eder.

 

Sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanan şiirlerin okunduğuna, okunup doğru yorumlarla fayda sağladığına inanıyor musunuz?

Sosyal paylaşım sitelerine çok şiir geliyor. Kaliteli şairler ve şiirler kesinlikle takip ediliyordur. İyi şiirlere güzel yorumlar düşüyor ve çok beğeni alıyor. Bu da gösteriyor ki şiirler okunuyor.

 

Olmazsa olmazımız eğitim hakkında görüşleriniz nelerdir?

 

Bir yıl sonrasıysa düşündüğün, tohum ek;

Ağaç dik, on yıl sonrasıysa tasarladığın;

Ama düşünüyorsan yüz yıl ötesini, halkı eğit o zaman;

Bir kez tohum ekersen, bir kez ürün alırsın;

Bir kez ağaç dikersen, on kez ürün alırsın;

Yüz kez olur bu ürün, eğitirsen milleti;

Birine bir balık verirsen, doyar bir defalık;

Balık tutmayı öğret, doysun ömür boyunca.

Kuan Tzu

10350_454368654619407_1168022879_n (2).jpg görüntüleniyor

Ulusların en büyük zenginlik kaynağı sahip oldukları insan gücü kaynağıdır. Bugün, en büyük yatırım insana yapılan yatırımdır. Eğitim de insana yapılan en önemli yatırımlardan bir tanesidir. Eğitim, insanı insan yapan değerleri insana kazandırmada, düşünme yeteneğini geliştirmede, ortaya bir ürün koymasında, istendik yönde davranış değişikliği kazandırmada en önemli araçtır. Eğitim insanın ekmek-su gibi yaşamsal bir ihtiyacıdır. Olmazsa olmaz diye nitelendirebiliriz. İnsan tek başına doğar ama toplum içinde dünyaya gözlerini açar ve yaşamını ölünceye kadar bir grup içerisinde devam ettirir. Doğumdan ölüme kadar içinde yer aldığı gruplar içerisinde etkileşim halindedir. Dolaylı-dolaysız, kasıtlı-kasıtsız bir eğitimin etkisi altındadır. Bu anlamda eğitim sadece okulda değil ailede, arkadaş grubunda, sokakta, camide, askerde... her ortamda ve hayatın her safhasında eğitime tabidir. İnsan etkilenir ve etkiler. Eğitim anne karnında başlayan ve mezara kadar devam eden bir süreçtir. Her zaman yeni bir bilgi, beceri, davranış öğrenebiliriz veya mevcut bilgi, beceri ve davranışımız her an ve her zaman değişebilir. Atatürk’ün başlattığı "çağdaş uygarlık seviyesinin de üstüne" çıkma hedefinin gerçekleşmesi için eğitimin şart olduğunu düşünüyorum.

 

Öğrencilerinizle şiir sohbeti yapar mısınız?

 

Şunu da ifade etmem gerekir ki, kökü Anadolu insanının kalbinde, ruhunda ve kılcallarında olan, evrensel boyutta da kök salan şiirleri ve öykülerini  anlatmak için zaman zaman sohbet yaparım.

 

Hece şiiri kadar serbest şiire de ilginiz olduğunu biliyoruz. Tercih yapacak olsaydınız hangisi sizin için ön planda olurdu?

 

Ben şiir türlerinde ayırım yapmam  ama hece yazmayı tercih ediyorum.

Okurlarımız ile bir şiirinizi paylaşmak istersek hangisine müsaade edersiniz?

Edebiyat sitelerinde yayınladığım ilk şiirimi paylaşalım o halde... AŞKI TATTI YÜREĞİM isimli şiirimi...

 

Aşkı tattı yüreğim, vazgeçmeyi bilmiyor.

Masumca hataları unutup ta silmiyor.

Aşka yenil diyorlar, sensiz yüzüm gülmüyor.

O kâlbine gidecek yol neden bulamadım?

Damarında dolaşan aşk neden olamadım?

 

Ben Ay'dım sen de yıldız, hayalî gerçek sandım.

Gelseydin şu gönlüme sana koca bir handım.

Bağlandım Mecnun gibi, bil ki aşkından yandım.

O kâlbine gidecek yol neden bulamadım?

Damarında dolaşan aşk neden olamadım?

 

Çul ettin şu ömrümü, atıp yerlere serdin.

Umudumun önünü bilmem neden keserdin...

Gençliğim geçip gitti sanki murada erdin...

O kâlbine gidecek yol neden bulamadım?

Damarında dolaşan aşk neden olamadım?

 

Kâlbime açtığın şu deva bilmez bir yara

Günlerim zindan oldu, hayatım ondan kara...

Unutma ne olursun, ara sıra gel ara.

O kâlbine gidecek yol neden bulamadım?

Damarında dolaşan aşk neden olamadım?

         

Çok teşekkür ediyorum değerli meslektaşım, çalışmalarınızda da başarılarınız daim olsun, kaleminize kuvvet diyelim.

 Ben teşekkür ederim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

 

( Eğitimci-şaire Selma Türkyılmaz İle Şiire Dair… başlıklı yazı F.Ç.Kabadayı tarafından 5.09.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.