Kurân ’a göre Allah’ın affetmeyeceği tek günah kendisine ortak koşulmasıdır.

“Şüphesiz Allah, kendisine şirk koşulmasını asla bağışlamaz. Bunun dışında kalan günahları ise dilediği kimseler için bağışlar. Allah'a şirk koşan kimse, büyük bir günah işleyerek iftira etmiş olur.” (Nisa, 48 ayet)

'Allah’a kulluk edin. O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın.'
4.Nisa Suresi / Ayet 36

ŞİRK ÇEŞİTLERİ

1-DUADA ŞİRK: bu Allah’tan başkasından, peygamberler veya evliyalardan; rızık, şifa, ya da buna benzer şeyler talep ederek dua etmektir.

-Şüphesiz mescitler, (yalnızca) Allah'a aittir. Öyleyse, Allah ile beraber başka hiç bir şeye (ve kimseye) kulluk etmeyin (dua etmeyin, tapmayın). (Cin 18)

-Allah’tan başka; sana ne fayda, ne de zarar veremeyecek olan şeylere yalvarma! Eğer böyle yaparsan, o takdirde sen muhakkak zalimlerden olursun. (Yunus 106)

-Ve işlerin için uğraş verirken, yalnızca Rabbinden iste. (İnşirah 8)

2-NİYET VE ARZUDA ŞİRK:

-Ey Muhammed! Hevasını-egosunu tanrı edinen kişiyi gördün mü? Onu, sen mi yola getireceksin? (Furkan 43)

-Size verilen her şey dünya yaşamının geçici serveti ve cazibesidir. Allah'ın yanında olanlar ise, çok daha iyi ve süreklidir. Aklınızla düşünmez misiniz? (Kasas 60)

3-SEVGİDE ŞİRK: Allah ile birlikte başkasını da Allah’ı sevdiği gibi ya da daha çok sevmektir.

-İnsanlardan kimi, Allah\tan başka eşler tutar, Allah'ı sever gibi onları severler. İnananlar ise en çok Allah'ı severler. (Bakara 165)

4-İTAATTE ŞİRK: Allah’tan başkasını Teşri ve hükümde ortak tutmaktır. Zira hüküm yalnızca Allah’a has bir haktır. Kim Allah’tan başkası için şeriat koyma hakkı tanırsa Allah’a isyan ile küfre girmiştir. Emir ve yasaklama hakkı sadece Allah’ındır.

-Neyiniz var, nasıl hüküm veriyorsunuz? Yoksa bir kitabınız var da bunları orada mı okuyorsunuz? İçinde istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz (bir kitap)? Yoksa vereceğiniz her hükmün sizin [meşru hakkınız] olacağına dair Kıyamet Günü'ne kadar Bizi bağlayan sağlam bir vaat mi aldınız? (Kalem 36, 37, 38, 39)

-Rabbinizden size indirilen bu Kuran’ın bildirdiklerine uyun. O’nu bırakıp da velilerin (evliyanın / kutsallık payesi verdiğiniz kişilerin) peşinden gitmeyin. Ne kadar az öğüt alıyorsunuz. (Araf 3)

-Onlara: "Allah’ın indirdiğine uyun!" dense: "Hayır, biz babalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız (onların yolundan gideriz)" derler. Şeytan onları alevli ateşin azabına çağırmış olsa da mı (babalarının izinde gidecekler)? (Lokman 21)

-Allah'a teşekkür edecekleri yerde, yardım göreceklerini umarak, Allah'tan başka ilahlar/aracılardan yardım beklerler. Oysa , yardım istedikleri o ilahların/aracıların onlara yardım etmeye güçleri yetmez; hatta tam tersi, kendileri onları korumak için nöbet bekleyen askerler gibidir. (Yasin 74, 75)

5- TASARRUFTA ŞİRK: Bu peygamberlerin ve ya evliyaların kainatta ve ahrette tasarruf kudretleri olduğuna inanmaktır

.-İyi bil ki, halis din yalnız Allah’ındır. O'ndan başka veliler edinerek: "Biz bunlara, sırf bizi Allah'a yaklaştırmaları için tapıyoruz," diyenler(e gelince): Şüphesiz ki Allah, onlar arasında, ayrılığa düştükleri konuda hükmünü verecektir. Allah, yalancı, nankör insanı doğru yola iletmez. (Zümer 3)

-Ortak koşucular, kendilerine destek olsunlar diye Allah'ın yanında ilahlar edindiler. (Meryem 81)

6-KORKUDA ŞİRK: Allah’tan başkasının yarar ve zarar verdiğine inanmak veya korkuda başkalarını Allah’a denk tutmaktır.

-Allah kuluna kafi değil mi? Seni O’ndan başkalarıyla korkutuyorlar. Allah kimi şaşırtırsa artık onu yola getiren olmaz. (Zümer 36)

7-TEVEKKÜLDE ŞİRK: Tevekkül; kulun işlerini Allah’a havale etmesi, dilediğini elde edebilmek için ona güvenmesidir.

-(O) Doğunun ve batının Rabbidir. O’ndan başka tanrı yoktur. Yalnız O'nu vekil tut. (Müzemmil 9)

-Ant olsun onlara: "Gökleri ve yeri kim yarattı?" diye sorsan, elbette "Allah" derler. De ki: "O halde Allah’tan başka yalvardıklarınızı gördünüz mü, şimdi Allah, bana bir zarar vermek istese, onlar O'nun vereceği zararı kaldırabilirler mi? Yahut (Allah) bana bir rahmet (fayda) vermek dilese onlar O'nun rahmetini durdurabilirler mi?" De ki: "Allah bana yeter. Tevekkül edenler O'na dayanırlar." (Zümer 38)

-Allah ki O’ndan başka tanrı yoktur. Mü'minler Allah'a dayansınlar. (Teğabun 13)

-Şüphen olmasın ki [ey Muhammed,] Allah dilediğine işittirir, halbuki sen mezarlardaki ölüler gibi kalben ölmüşlere işittiremezsin. (Fatır 22)
Hz. Âdem’den itibaren gönderilen dinlerin ortak adı ‘İslâm’ yani Allah ’a teslim olmaktır. Aynı zamanda söz konusu dinler ‘Tevhit’ yani ‘Birlik’, ‘Birlemek’ anlamlarına gelen ve Allah’tan başka ilahları reddederek ilah olarak yalnız Allah’ı bilip ona iman etmeyi ifade eden dinlerdir. Kur’ân ayetleri kulluk ve ibadetin yalnız Allah’a yapılmasını, yalnız Allah’ın emir ve yasaklarına uyulmasını, yalnız Allah’a itaat ederek yalnız O’ndan sakınılmasını emreder. Kur’ân ayetlerinin ifadesiyle Allah’a ortak olabilecek hiçbir varlık yoktur (30Rum suresi/40 ayet). Hiçbir şey onun eşi ve benzeri değildir (112 İhlas suresi/4 ayet). Yerde de gökte de Allah’tan başka ilah yoktur (21Enbiya suresi/22 ayet). 
Ayetlerde: “Allah, kendisine ortak koşulmasını affetmez.” (4 Nisa/116 ayet) diye buyrulmaktadır. Kurân ’a göre Allah’ın affetmeyeceği tek günah kendisine ortak koşulmasıdır. Bu sebeple pek çok ayette şirkten yani ortak koşmaktan uzak durulması emredilmiş, Allah’ın yanına başka ilahların konulması ya da bazı varlıkların Allah ile kul arasında aracı kılınması yasaklanarak bu suçu işleyenlerin sonunun cehennem olacağı bildirilmiştir: “Gerçek olan şu ki, Allah’a ortak koşana Allah, cenneti haram kılmıştır. Varacağı yer ateştir onun. Zalimlerin yardımcıları olmayacaktır.” (5Maide Suresi/72 ayet).

( Allah Birdir. O’na Kimseyi Ortak Koşmayın (Şirk) başlıklı yazı Hasan K tarafından 10.12.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.