BALIKESİR KİTAP FUARI

Yıllardır BAYŞAD olarak hayalini kurduğumuz ve çeşitli girişimlerde de bulunduğumuz Balıkesir kitap fuarı, istenen çapta ve nitelikte olmasa bile Ramazan etkinlikleri çerçevesinde bu yıl gerçekleşti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BAYŞAD(Balıkesir yazar ve şairler derneği) işbirliğiyle Paşa Camisi yanı ve Karesi türbesi ününde bulunan “Karesi Bedesten Meydanı”nda gerçekleştirilen fuar, halkımız tarafından bir hayli ilgi görmektedir.

Gelecek yıllarda yine yerel yöneticilerin ve ilgili kuruluşların desteğiyle, daha kapsamlı ve etkin kitap fuarlarının düzenlenebileceğine inanıyorum.

Kitap fuarı denilince aklımıza şu gelir. Çeşitli kurum ve yayın evlerinin katıldığı, değişik etkinliklerin düzenlendiği ve kitap satışlarının yapıldığı, bir kısım kitap yazarlarının okuyucuyla buluşarak kitaplarını imzaladığı sosyal etkinlik alanları.

Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği de(BAYŞAD) üyelerinin katkılarıyla fuarda kendi standını açmıştır. BAYŞAD üyesi yazar ve şairleri, okuyucularıyla imza günlerinde bu stantta buluşarak her akşam kitaplarını imzalamaktadırlar.

Bu yazar ve şairlerimizin bazılarının isimleri alfabetik sıraya göre şöyledir.

Ali Rıza Özdemir, Aydın Ayhan, Ayşe Nur Kaya Aydoğan, Bayram Yandım, Cafer Genç, Dilaver Ayyıldız, Elvan Bahar Göktepe,  Emine Pişiren, Emine Işık, Eren Yıldız, Filiz Altıok Durak, Gülnur Gündoğan, Gönül Ünver, Hikmet Haşlak, İrfan Ünsal, İsmail Sarıçay, İsmet Göner, Mehmet Özkan, Metin Savaş, Mustafa Esen, Mustafa Keser, Mustafa Kuvancı, Mücahit Ocakden, Nazlı Tolun, Nihat Karayel, Taner Nişancı, Ömer Öner, Samet Çıldan, Yaşar Kutlu, Yusuf Akgül.

Bunların dışında her akşam Hacivat ve karagöz gösterileri olmak üzere, şiir okuma ve tanınmış bazı yazarlarımızın eserlerinden ve hayatlarından örnekler teşkil eden sunular gerçekleştirilmektedir.

Ramazan boyunca devam edecek fuara, İstanbul, Ankara, İzmir vb yurdun çeşitli yerlerinden gelen yayınevleri ve konuk yazarları katılmaktadır.

Fuarda yapılan etkinlikler çerçevesinde BAYŞAD ve bir gazetemizin işbirliğiyle düzenlenen Ortaöğretim kurumları öğrencileri arasında düzenlenen, 12.Kuvay-ı milliye şiir yazma yarışması sonuçları 15 Haziran 2016 Çarşamba günü akşamı, kitap fuarındaki etkinlikte açıklanarak öğrencilere başarı ödülleri takdim edilmiştir.

Birincilik ödülünü Bayşad başkanı yazar Mustafa Kuvancı, ikincilik ödülünü yazar Metin Savaş, Üçüncülük ödülünü yazar İsmail Sarıçay, Özendirme ödülünü yazar ve şair Yusuf Akgül takdim etmişlerdir.

Dereceye giren genç şair öğrencilerimizi kutluyorum.

Dereceye giren öğrencilerimiz şöyle sıralanmıştır.

Birinciliği; Balıkesir Anadolu lisesinden Murat Çetinkaya “Kuvay-ı Milliyeci Balıkesir” başlıklı şiiriyle.

İkinciliği; Özel Balıkesir Uğur lisesinden Aslı Jafarova, “Yiğit Balıkesir” başlıklı şiiriyle.

Üçüncülüğü; Sırrı Yırcalı Anadolu lisesinden Elif Beyza Aslan, “Direniş” başlıklı şiiriyle.

Özendirme ödülünü; Bahçelievler Anadolu lisesinden Aygül Atik, “Kuvay-ı Milliye ateşi” başlıklı şiirleriyle kazanmışlardır.

Ödül töreninden sonra dereceye giren öğrencilerimiz, yazdıkları şiirleri büyük bir heyecanla tek tek kürsüye çıkarak okudular. Oldukça beğeni alan şiirler halkımız tarafından coşkuyla alkışlandı.

Şunu unutmamak gerekir. Eğer bir toplum kendi kültürel değerlerini oluşturamamışsa, o toplumda kendine has mimari yapıdan da,  sanattan da, Milli bir eğitimden de bahsedilemez. Bunların sonucu olarak şehirlerinin, sanat eserlerinin ve hatta insanlarının kimlik problemleri yaşamasının önüne de geçemezsiniz.

Çünkü medeniyetlerin göstergesi olan kitap ve sanat eserlerinin yapı taşları kültürel değerlerin sonuçlarıdır.

Kültürel değerleri sağlam temellere oturmamış toplumların yapılan her şeyi şekilsiz, anlamsız, kişiliksiz, estetikten yoksun ve yüzeyseldir.

Hatta bu tip toplumların oluşturduğu devletlerin yaşaması da uzun vadeli olamaz. Kendi kültürel değer ve ölçülerini oluşturamayan toplumların medeniyet kurması da mümkün değildir.

Daha da önemlisi kültürel altyapı olmadan, küresel çapta bilim insanlarının, bilimsel, kültürel ve sanatsal değerlerin ortaya çıkması ve üretilmesi de oldukça zordur.

Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk “Türkiye cumhuriyetinin temeli kültürdür” diye boşuna söylememiştir. Çünkü medeniyetler kültürel temeller üzerinde kurulur ve yükselir.

 Kültürel değerler bir devletin ve toplumun temel taşlarını oluşturur. Bu kültürel değerlerde ancak kitaplarla, sanat eserleriyle, değer ölçüleriyle, hızlı ve etkili bir şekilde çeşitli toplum kesimlerine sağlıklı şekilde ulaştırılabilir.

Her ne kadar Türk insanı okumayı ve hele hele yazmayı hiç sevmiyorsa da, bu tip etkinliklerle, kitap okuma, düşündüklerini yazıya dökme istek ve arzuları uyandırılabilir.

Kitabımız Kur’an-ı Kerimin ilk emrinin “Oku” olmasına rağmen, okumamakta ısrar etmemizin nedenleri üzerinde de ayrıca düşünülmesi gerekir.

Bazı gençler bize gelip soruyor.

Hangi yazar ve hangi kitapları okuyalım?

Verdiğim cevap şu oluyor.

Hangi yazarın kitabını ya da hangi kitabı okursan oku, yeter ki oku.

Gelişmiş toplumlara baktığımızda okuma oranının oldukça yüksek olduğunu görürüz. Bunun sonucunda küresel çapta düşünce adamlarının, bilim adamlarının, sanat adamlarının, büyük mucit ve buluşların da okuyan toplumlar içinden çıktığını görürsünüz.

Peygamberimiz Hz. Muhammed bilime ışık tutan hadisi şeriflerinde şöyle demiştir.  “İlim Çin’de de olsa onu gidip alınız. Çünkü İlim öğrenmek her Müslüman’a farzdır.” “İlim Müslüman’ın kaybedilmiş malıdır. Nerede bulursa alır.”

Evet, İlim(Bilim) evrenseldir. Bir başka ifadeyle İlmin milliyeti, bölgesi, ülkesi, devleti olmaz. Bilimin öğrenilmesi de kitaplarla ya da yazıyla ve sanatla olduğuna göre, kitapla aramızda bulunan ve okumaya engel teşkil eden psikolojik kaleleri bir şekilde yıkarak kitaplara ulaşmamız gerekiyor. 

Bunun yolu da çocuklarımızın, torunlarımızın, kardeşlerimizin ellerlinden tutarak kitabevlerine, kitap fuarlarına birlikte giderek, onlara incik boncuk yerine hediye olarak kitap almak, kitabı ve okumayı sevdirmenin bir başka yoludur.

Unutmayalım. Okuma sevgisi insanlara daha küçük yaşlarda, daha kolay kazandırılabilir. Buda okumayı ve kitapları sevmekten ve sevdirebilmekten geçmektedir.

 

( Balıkesir Kitap Fuarı başlıklı yazı İ.Sarıçay tarafından 21.06.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.