Türk Dünyası'na kendini vakfeden Prof Dr Turan YAZGAN hocamız 22.11. 2012 günü Hakka yürüdü. Mekanı cennet olsun....

Turan Yazgan Kimdir?

Prof. Dr. Turan Yazgan; yurtiçi ve yurtdışında binlerce Türk çocuğunun iyi bir eğitim alarak yetişmesini sağladı.

“Türklük Ülküsü”ne hayatı boyunca sadık kaldı ve bu yüce ülküden asla taviz vermedi.

Türk Dünyası’nı birleştirici ve geliştirici lise ve üniversiteler kurdu, bu okullardan binlerce öğrencinin yetişmesini sağladı. Türk Çocuklarını her yıl İstanbul’da topladı, yayınlar neşretti, Türk kültür ve sanatına hizmet etti.

Turan Yazgan Diyor ki: "Türklerin genleri içinde “ırkçılık” geninin bulunmadığına bütün dünya şahittir. Asırlarca bayrağımız altında yaşayan ve bizden olmayan hangi halk, dilini, dinini terk etmeye zorlanmıştır. Eğer böyle bir zorlama olsaydı, Balkanlarda bugün tam aksi bir yapı, yani tamamıyla Türkçe konuşan insanlardan mürekkep bir nüfus yapısı oluşurdu. Kendi arzu ve istekleri ile Türklüğü ve Müslümanlığı kabul edenler, elbette vardır. Ve bunlar az da değildir. Ama Türklerin tarihte din savaşı yaptıkları, mezhep savaşı yaptıkları iddiaları tamamen yanlıştır."

Biyografisi:

1938 yılında Isparta’nın Eğirdir ilçesinde doğan Yazgan, 1948’de Eğirdir Zafer İlkokulu’nu, 1951’de İstanbul Vefa Lisesi orta kısmını, 1955’de parasız yatılı olarak Kastamonu Lisesi Fen Bölümü’nü pekiyi dereceyle bitirdi. 1959’da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra askerlik görevini yaptı. İmar ve İskân Bakanlığı Bölge Planlama Daire Başkanlığı’nda “İktisadi Araştırmacı” ve “Bölge Plancısı” unvanlarıyla beş yıl görev yaptı. 1963’te Güney İtalya Bölge Planlaması konusunda staj yapmak üzere İtalya’ya gitti.

1966’da İktisat Fakültesi’ne asistan olarak girdi.

1967’de “Şehirleşme Açısından Türkiye’de İşgücünün Demografik ve Sosyo-Ekonomik Bünyesi” adlı tezle ve pekiyi derece ile doktorasını yaptı. 1971’de “Gelir Dağılımı Açısından Sosyal Güvenlik” konulu tezi vererek doçent oldu. 1977 ve 1978’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi Planının Genel Koordinatörlüğü görevini yüklendi. Bölgede yapılan araştırmaları müteakip ortaya çıkan yedi ciltlik Güneydoğu Anadolu Gelişme Planını, Başbakanlık Tarım ve Toprak Reformu Müsteşarlığına sundu. 1979’da İktisat Fakültesi profesörlüğüne yükseltildi. Üniversite Senato üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu üyeliği ve Anabilim dalı Başkanlığı vazifelerinde bulundu.

2000 yılında istifa ederek, üniversiteden emekliye ayrılan Prof. Dr. Turan Yazgan, 1980 yılında kurmuş olduğu Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın genel başkanlığını vefatına kadar yürütmüştür. Bu vakıf çatısı altında Türk dünyası kültür ve sanatının tanıtılmasına büyük katkılar sağlayan Yazgan, Türk Dünyası müziği, tiyatrosu ve resminin tanıtılması, Türk dünyası liderlerinin ve gençlerinin Türkiye ile kucaklaşması, Türk dünyası çocuklarının şölenlerde buluşması, Türk dilli eğitimin yaygınlaştırılması ve bu amaçla pek çok bilimsel konferans ve toplantılar düzenlenmesine öncülük ederek, Türk kültürünün korunması ve tanıtılması alanlarında çok büyük işlere imza atmıştır. Vakıf bünyesinde hazırlanan yayınlar ise, Türk kültürünün dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol oynamıştır.

Türkiye’de ve Türk Dünyasındaki hizmetleri nedeniyle 200’den fazla plaketle ödüllendirilen Turan Yazgan’ın, ayrıca yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok üniversiteden verilmiş fahri doktora unvanları bulunmaktadır.

Yazgan evli olup, 3 çocuk ve 2 torun sahibidir.

***

Prof.Dr.Turan Yazgan’ın Bazı Kitapları

1-Yeni dönemde İşçi – İşveren İlişkileri yönünden yeni politikalar ve aktüel mes’eleler

Faruk Sümer, İmren Aykut, Turan Yazgan

Kutyay Yayınları; Siyasal Bilimler;

Bolu, 1984, 15.5 x 23.5 cm., 126 sayfa, Türkçe, Karton kapak.

2. Balkanlarda Pomak Türkleri

Hüseyin Memişoğlu; Hazırlayan: Turan Yazgan

TDA Vakfı Yayınları; Balkanlar Tarihi 1912′den Günümüze;

İstanbul, 1999, 13.5 x 19.5 cm, Türkçe, ISBN 9754981299.

3. İktisatçılar için sosyal güvenlik ders notları

Turan Yazgan

TDA Vakfı Yayınları; Sigorta;

Türkçe.

4. Japonya’da Maneviyat Eğitimi

Thomas P. Rohlen; Çeviren: Turan Yazgan

TDA Vakfı Yayınları; Eğitim : Genel, Sağlık, Diyet ;

İstanbul, 1987, 11 x 16, 93 sayfa, Türkçe.

5. Sosyal Güvenlik Açısından Zekat

Turan Yazgan

TDV Yayınları; Kuran ve Hadis;

Ankara, 1995, 10.5 x 16 , 54 sayfa, Türkçe, ISBN 9753891741.

6. Sosyal Güvenlik Açısından Zekat

Turan Yazgan

TDA Vakfı Yayınları; Kuran ve Hadis;

İstanbul, 1987, 15.5 x 23.5 cm., 77 sayfa, Türkçe, Karton kapak.

( Türk Dünyasına Adanmış Bir Ömür Turan Yazgan başlıklı yazı Ömer Faruk tarafından 22.11.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.