Prof. Dr. Cemal KURNAZ / Kurgan Edebiyat Yayınları

Milliyetçi ve mukaddesatçı bir dergi olarak büyük ilgi gören Serdengeçti; Osman Yüksel (1917-1983) tarafından, 1947-1962 yılları arasında otuz üç sayı olarak yayımlanmıştır. Serdengeçti Dergisi’nde atmış bir şairin toplam yüz atmış şiiri yayımlanır. Derginin ilk sayısından son sayısına kadar yazan tek şair Cemal Oğuz Öcal'dır. Prof. Dr. Cemal Kurnaz tarafından kaleme alınıp 2016’da Kurgan Edebiyat Yayınları tarafından basılan “Serdengeçti Şairleri” adlı kitap; dergi etrafında toplanan şairleri ve şiirlerini ele alarak, belli bir açıdan hem Türk milliyetçiliği tarihine hem de edebiyat tarihine katkı sağlamayı amaçlamıştır.


Şiirlerin konuları, Türkiye'nin ve milliyetçi mukaddesatçı çevrelerin o yıllarda hangi problemlerle ilgilendiğini gösterir. Aşk, memleket sevgisi, esir Türkler meselesi, Rusya ve komünizm düşmanlığı, hapishane hayatı, sosyal siyasal eleştiri ve CHP karşıtlığı, dinî tasavvufî ve milli hamasi konular, en çok işlenen konulardır.


Şiirlerinde takma adlar kullanan Serdengeçti, “İmparatorluğa Mersiye” başlığı altında okura içli ve dertli olarak şöyle seslenir:


“Bin yıl oldu toprağına basalı / hayli oldu kılıçları asalı / bülbüllerin onun için tasalı / sazlar kırık ayar tutmaz telleri / biz neyledik o koskoca elleri?" 


Prof. Dr. Cemal Kurnaz; Antalya'nın Akseki kazasına bağlı Taşlıca Köyü'nde doğdu. (1956) Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur. 1995'de profesör unvanını aldı. 1986'dan beri Gazi Eğitim Fakültesi'nde öğretim üyesidir.


1974 yılından itibaren çeşitli dergilerde şiir ve makaleleri yayımlanmıştır. Halk ve Divan Şiirinin Müşterekleri Üzerine Denemeler (Ankara, 1990) isimli eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği Deneme Ödülü'nü kazandı. Birbirinden değerli yirmi sekiz adet kitabı bulunmaktadır.


Fatma TÜRKDOĞAN

( Serdengeçti Şairleri başlıklı yazı F.TÜRKDOĞAN tarafından 16.12.2016 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.