Tatlı dilli insanları sever misiniz?

Ben de…

Bu konu önemli…


İletişimin hayatımızdaki yeri mutluluğumuzla bire bir bağlantılıdır.


İnsan, söze nasıl başlayacağını nasıl konuşacağını, nasıl bitireceğini bilmeli. Bu da ancak kültürle olur. Kimileri ilk cümlesiyle kendini sevdirirken kimileri de farkında bile olmadan “Sen de kimsin?” tavırlarıyla kendinden soğutur.


Sizi görünce “Aman Allah’ım ne kadar hoş görünüyorsun,” diyen bir arkadaş mı tercih edersiniz yoksa “Ne oldu Karadeniz’de gemilerin mi battı?” diyerek söze başlayan birini mi?  İnsan yakınlarının gafını affeder ama samimi olmadıklarınızın söyledikleri ciğere batan mıh gibidir. Eğer, bir insanı görür görmez olumsuz bir ifade kullanıyorsanız bu sizin içinizdeki olumsuzlukların dışa vurumudur. O yüzden biz içindeki güzellikleri dostlarına aktarabilenleri tercih ederiz. Her zaman söylerim; sorunlu insan sorun çıkarır.


Geçenlerde bir misafirimiz önemli bir şahsı aradı, randevu talep etti. Öyle güzel bir konuşma yaptı ki biz dinlerken oturuşumuzu düzeltmek zorunda kaldık desem yalan olmaz. Fakat telefon kapattığında “Bu nasıl bir insan Allah aşkına, verdiği cevap makamına hiç yakışmadı” dedi. Haklıydı. Reddetmenin de bir usulü, edebi vardır ve bunca kibarlığa karşı onun sarf ettiği cümleler karşı tarafın kendisini küçük hissetmesine neden oldu.  Aslında küçülen yanlış kelimelerle reddedendi. Tanımadığı bir insana karşı daha kibar, daha anlayışlı, daha mütevazı olması gerekirken küçük dağları ben yarattım havasıyla “İlgilenmiyoruz” demesi şaşırtıcıydı.(!) Gerçi aramızda bulunanların çoğu şaşırmadı,  “Evet, oldukça kabadır, işte bu yüzden kimsenin sevgisini kazanamadı” diye fikir beyan edenler oldu. Konuşmak insanın ne olduğunu ortaya koyan en büyük meziyettir.


Mesleğiniz ne olursa olsun güzel konuşmayı öğrenmelisiniz. Esnafın ters konuşanından kim alışveriş yapmak ister? Ya da sizinle gerçekten ilgilenen, güler yüzle karşılayan birinden kim kopmak ister?


“Nasılsınız?” demeye bile üşenen, tebessümü esirgeyerek kısa, ters cevaplar verenlerden oldum olası hoşlanmadım.


Söze başlamak da bitirmek de maharet işidir. Bu maharet önce ailede öğrenilir, okumakla geliştirilir ve tecrübeyle sabitleşir.


Karşılaştığınız tanıştığınız insanlara karşı kibar olmak sizi yüceltir, tebessüm sünnettir. Olumsuz sonuçlar bile tatlı dille güzel ifade edildiğinde karşı tarafta haraba değil anlayışa meyl bırakır.


Bir insanın insan olduğunu konuşmasından anlarız, kıyafetle karşılayıp sözleriyle uğurladığımız nice insan bizi hayal kırıklığına uğratmadı mı?


Artık uğratmasınlar, artık yormayalım birbirimizi.


Sevmek, üretmek, paylaşmak güzel şeylerdir.


Dedim ya bu konu önemli… Çünkü iletişimde olumluluk hayatta olumluluktur. 

( İletişim Mahareti başlıklı yazı F.Ç.Kabadayı tarafından 28.03.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.