Şiirin en başta gelen niteliği

Şiirin en başta gelen niteliği onun bir ahenk içerisindeki üslubudur".Şiir ses ve söyleyiş sanatıdır. Söyleyiş derken özgünlük demek istiyoruz. Yani iyi şair ele aldığı bir temayı herkesten farklı kendine has bir üslupla ifade etmelidir. Ses sanatıdır derken şiirdeki müzikaliteyi başka deyişle ahengi kastediyoruz.

Şiirde ahenk öğeleri; ölçü (aruz hece) kafiye redif aliterasyon asonans ve kelime tekrarlarıdır.
Şiiri çekici ve kalıcı yapan anlatım özelliklerinin başında şüphesiz doğal söyleyiş gelir. Bu doğal söyleyiş çoğu zaman günlük konuşma dilinin anlatım yollarından yararlanılarak gerçekleştirilir. Konuşma dili dolaysız ve kısa anlatımla etkilemeyi esas alır. Bu nedenle günlük konuşma dili içinde kısa ve devrik cümlelerle soru cümleleri kullanımına deyimlere kalıp ifadelere hitap ya da seslenme kelimelerine vb. yer verilir. Konuşma dilinde tonlama ve vurgu önemlidir. Öteden beri söz konusu bu unsurların şiirde kullanımıyla konuşma dilindeki doğal rahat zorlamadan uzak söyleyiş şiirin daha etkileyici dolayısıyla kalıcı olmasını sağlamaktadır.

Hüseyin Atmacaoğlu Arif-i esrâri 
2012 Şiir-i Sâdâ/ (Esrârice)
( Şiirin En Başta Gelen Niteliği başlıklı yazı ESRARİ tarafından 9.07.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.