İlber Ortaylı Hoca (24-09-2017) CNN söyleşisinde dedi ki, "Eğitim reformu yapmadan önce, çobanlığın bir eğitim işi olduğunu kavramalıyız"... Yani, çobanın eğitimsiz olabileceğini sananlar eğitim-öğretim üzerine ne önerseler işe yaramaz.

***

İnsanoğlu yaşamda bilmediği ve bildiği hemen her şeyi merak eden bir varlıktır. Öğrenmenin itici gücü olarak kabul edilir merak. Bilimin merakla geliştiği savunulur...

Biz aslında çok meraklıyızdır; sadece öğrenmekten ötesini merak etmeyiz. Ötesi zordur, çünkü merak edileni öğrenmek için okuyup araştırmak ve öğrenileni de sorgulayıp düşünerek hayatın gerçeklik bilgisi yapmak bize külfet gelir. Onun yerine çiğ köfte veya mangal partisini tercih ederiz. Biz galiba henüz maddesel nefsin hazlarındayız. Doğaldır; çünkü bu millet daha yeni yeni karnını doyurup sırtını zevkine göre giydirmeye başlamıştır.  Yazık ki çoğumuz henüz magazin beyinliyiz. Azdan çok bir kısmımız da bilimsel ve teolojik bilgi hamalıdır. Az bir kısmımızsa bilginin bilinen gerçekliğiyle bilinmeyeni merak edip bilinir yapmak için düşünüp dururken yalnızlığa sürgün olur.

Merak duygusu doğuştan gelen bir meziyet olabilse de merakın nesnesini bilme ve bilineni de düşünerek daha iyi ve güzele değiştirme işi eğitimle olasıdır. Eğitimdeki başarının ağırlıklı ölçümü, öğrencinin merakını araştırıp sorgulama emeği üzerine ve öğretilen üzerine yapabildiği eleştirel yoruma bağlanmalıdır. Ayrıca, devlet yayın kanallarında merakı araştırmaya yönlendirici programlar sunulmalı. Çocuk kanallarında olduğu gibi büyükler için de bu tür programlar katılımı teşvik ödülleriyle birlikte yapılmalıdır.

Eğitim-öğretimin en temel ve yaygın işlevi düşüncenin kanatlarını özgürleştirmek olmalıdır. Düşüncenin kanatlarını özgürleştirmek için her şeyden önce var olan eğitim sistematiğinin zihnimize atadığı yönlendirici bilinci her türlü tabu, önyargı ve kutsiyetten arındırmak gerekir. Bu arınmışlıktan sonra üreteceğimiz düşünce ve sunacağımız tasarım önerileri eğitim-öğretimin en yüce gerçeklik doğrusu olamasa bile, doğru yolun izini sürmede en güçlü fener olacaktır.

Örgün ve yaygın eğitim; aklını özgürce kullanabilme yeteneğini insanlara kazandırabilmek için uygulanmalıdır. Bunun yolu da bütün dogmalardan sıyrılıp her tür bilgi içeriğini bilimsel kuşkuyla sorgulamayı öğrenci ahlâkı yapmaktır. Bu da ancak laik ve tam demokratik ülkelerde yapılabilir. Otoriter, totaliter, faşist ve kökten-dinci rejimlerle yönetilen ülkelerde eğitimcilere bu fırsat verilmez… Uzak ve yakın tarih dogmatik ve monarşik devletler bilgisi bunu doğrular niteliktedir.

Eğitimin en yüce başarısı doymak bilmeyen bir öğrenme isteğiyle insanı hayata bağlı tutmasıdır.

“Hiçbir konu, hiçbir dal ayrımı yapmaksızın, çevremizdekilerin düşünecek ve söyleyeceklerinden çekinmeden, merakımızı kaybetmeden sormak, araştırmak, öğrenmek gereklidir” Leonardo Da Vinci

Muharrem Soyek

( Merak Ve Eğitim başlıklı yazı M. Soyek tarafından 8.11.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.