Türkler yılbaşı kutlamış mıdır?
Evet.
Ancak Türklere göre yılın başı 21 Mart olduğundan onlar Nevruz (Baharın Gelişi)ni kutlarlardı.
Türkler miladi takvimi 1925’te kabul ettiği için zaten şimdiki 31 Aralık, o tarihten yani 1925’ten önce yılın başı değildi ki yılbaşı kutlansın. 
Türklerin kullandığı takvimler, 12 Hayvanlı Türk Takvimi, Celâlî Takvim, Rûmî Takvim, Hicrî Takvim ve nihayet milâdî takvim.
Şimdi bu takvimlerde yılbaşları hangi günlere tekabül ediyor bakalım.

1-12 Hayvanlı Takvim: 21 Mart Nevruz (Ulu gün/Uluğ Kün)
2-Celâlî Takvim: 15 veya 21 Mart yılbaşıdır.
3-Hicrî Takvim: 1 Muharrem yılbaşıdır (her sene 11 gün geri gelir).

İlk yılbaşı kutlaması 1829 tarihinde İngilizler Tersanede yılbaşı kutlarlar. Bu kutlamaya devlet erkanından bazılarını da çağırırlar. Hatta o geceye katılan Serasker Hüsrev Paşa “Gerçi kâfir işi, ama mecburiyet hasıl oldu çünkü devlet davetliydi” diyerek durumu izah etmiştir. 

Buraya kadar anlattığım malumattan da anlaşılacağı üzere ne kültürümüzde ne de dinimizde yılbaşı kutlanmamıştır. 
Kültürümüze empoze edilmeye çalışılan her kötü adet, eğlence, anlayışa hayır dediğimiz gibi yılbaşı eğlencelerine de hayır demeliyiz. 

Peki Osmanlıda yılbaşı kutlanır mıydı?
Evet kutlanırdı.
Ancak Osmanlıda da 1 Muharrem’de yani Hicrî yılbaşında kutlamalar yapılırdı. 
Hicrî Yılbaşı’nda oruç tutulur, açlar ve fakirler doyurulur, komşulardan durumu iyi olmayanlar evlere davet edilip ziyafetler verilirdi. Ne güzel bir kutlama şekli değil mi?

Bize ne oluyor? 31 Aralık’ta yapılan kutlamalara bakalım.
-Hindi kesiliyor, çam ağacı süsleniyor, kırmızılar giyiliyor felan. Peki bunların hepsi Hristiyanların 25 Aralık’ta kutladığı Noel adeti değil mi?

“Ben çam ağacı süslemiyorum, kırmızı giymiyorum, hindi kesmiyorum.” Ne yapıyorsun? “Ben sadece çerez fıstık felan, mısır patlatıyorum tv seyrediyorum o kadar yani.” Yılbaşı eğlencelerinde o saatlerde içkinin su gibi aktığı, türlü melanet ve günahın işlendiği, tv ekranlarında gayri meşru programların oynatıldığı o saatlerde onlarla aynı şeyi yapmasan da sonuçta EĞLENME başlığı altında toplanıyor musun? Evet. Noeli kutlamıyorsun ama, yaptıkların noel adeti.
Bak güzel kardeşim, dinimiz sırf başka dinden olanlarla aynı işi yapıyor olmamak için Mecusilerin ibadet vakti olan güneşin doğma, zirvede olma ve batma anlarında namazı bile yasaklıyor. Bakın namaz bile kılma diyor. Ehl-i Küfürle aynı anda ibadete izin vermeyen bir din, aynı anda eğlenmeye hiç müsaade eder mi?
Peygamber Efendimiz(sav), Yahudilerin Aşure gününde oruç tuttuklarını öğrenince “Biz, bu günde oruç tutmaya onlardan daha layığız” buyurmuş ancak onlarla ibadetin aynı olmaması için farklı olarak bir gün önceden veya sonradan da tutulmasını tavsiye buyurmuştur.

Müşriklerin saçlarını ya da sakallarını uzattığı zamanlarda saçlarını/sakallarını kısaltan, onlar kısalttıklarında da tam aksine uzatan bir Peygamberin ümmeti olan bizler, ehli isyan ne yapıyorsa onlara muhalefeti ibadet saymalıyız.

Mustafa TAŞKIRAN 
30 Aralık 2017
( Türkler Yılbaşı Kutlamış Mıdır? başlıklı yazı janjanLi tarafından 31.12.2017 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.