Cuma Namazı, erkeklere farzdır.

Bu cümle, çoğu Müslüman kardeşimiz tarafından farklı yorumlanmaktadır. O yüzden, biraz açıklama yapma gereği hissettim.

Öncelikle şunu belirtmeliyim: Her gün, beş vakit namaz kılmak; kadın, erkek her Müslümana farzdır. Bu, İslam’ın şartlarından en önemlisidir. Cuma Namazı ise; sadece erkeklere farzdır. Cuma Namazının yalnız erkeklere farz olması, erkelerin onu kılmak zorunda olduğu anlamına gelmesine karşın sadece erkekler kılabilir demek de değildir.

“Cuma Namazı erkeklere farzdır,” cümlesinden kaynaklanan birkaç hususa dikkatiniz çekmek istiyorum:

1-Yorum Farkı…

Bu cümleyi kendince yorumlayan çoğu Müslüman erkek; sanki erkekler için sadece Cuma Namazı farzmış da diğer namazlar farz değilmiş gibi algılayarak, üzerlerine farz olan beş vakit namazı kılmamalarına rağmen cuma günü olunca büyük bir coşkuyla abdest alıp camiye koşuyor. Yanlış anlaşılmasın! Namaza gitmek, gidebilmek her yönüyle iyidir, güzeldir ve de gereklidir; buna sözüm yok. Ama… Şu, iyi bilinmeli ki; diğer vakit namazları, nasıl bizlere farz kılınmış ise; Cuma Namazının hükmü de aynıdır. Günde beş vakit namaz da Cuma Namazı gibi farzdır. O kardeşlerimizin cuma günleri gösterdikleri aşkı, şevki diğer namazlar için de göstermeleri gerekir.  Haftada bir, sadece Cuma Namazını kılıp diğer vakitleri umursamamak; nasıl bir mantıktır anlayamıyorum!

2- Dayanak Noktası…

Beş vakit namazını kılmayıp da sadece cumaya giden erkeklerin, neden bu şekilde davrandıkları ve neden kendilerini cumaya gitmek zorunda hissettiklerini anlamak çok da zor değil bence. Çünkü bu gibi kimselerin dayandığı, daha doğrusu korktukları bir hadis-i Şerif var. Rasulullah (sav) Kim, önemsemeyerek üç cuma namazını terk ederse; Allah (cc) onun kalbine mühür vurur,"* buyurduğu için çoğu erkek, cumayı kaçırmamak için azami gayret göstermekte. Hâlbuki Rasulullah (sav), Cuma Namazının erkekler için ne kadar önemli olduğunu belirtmek üzere bu hadisi buyurmuşlardır.

3- Anlayış Farkı…

Cuma namazının erkeklere farz olması, kadınların gidemeyeceği anlamına da gelmez. Onlar da cumayı kılabilirler. Fakat üzerlerine farz olmadığı ve mevcut camilerin kapasitesi cuma günlerinde erkeklere bile yetmediği için kılmalarına gerek yoktur. Zaten bayanlar için tavsiye edilen en makbul namaz, kendi evlerinde kıldıkları namazlardır.

Gelelim bir diğer konuya:

Hafta da bir defa camiye gitmeyi adet edinenler, birçok konudan uzak kaldıkları ve İslam dini ile ilgili bilgileri çok çok eksik olduğu için tadili erkândan uzak, hatalarla dolu bir namaz kılarak camiden çıkıp gitmekteler. Halbuki Cuma ’nın ve dolayısıyla hutbenin bir adâbı vardır. Bu adap kurallarına uymak, Cuma Namazının sıhhati için bir gerekliliktir.

Bu konuda Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: 

“Kim, cuma günü evinde güzelce abdest alır ve Cuma Hutbesini konuşmadan, huşu içerisinde dinlerse; o cuma ile gelecek cuma arasındaki hatta üç gün daha fazlasıyla günahları bağışlanır. Kim de, hutbe sırasında yerdeki taşlarla oynarsa; abesle iştigal etmiş olur.” **

 

Cuma Hutbesi ile ilgili bilinmesi ve hutbe okunurken önemle uyulması gereken kurallar vardır.

Öncelikle şu bilinmelidir ki; hutbe, vahyin tebliğ makamıdır. Yani: Cenab-ı Hak'tan gelen emirlerin insanlara açıklandığı yerdir.

İmamın, hutbe için minbere çıktığı andan aşağıya indiği ana kadar geçen süre hutbeden sayılır.

Hutbe; namaz gibidir ve namazdaki saygı kuralları hutbe sırasında aynen geçerlidir.

O Yüzden;

Hutbe sırasında kesinlikle konuşulmaz, tespih çekilmez.

İmam, hutbede dua içeren cümleler kullansa bile; cemaat “âmin” diyerek mukabelede bulunamaz.

Hutbede, Rasulullah ’ın (sav) ismi geçse, salavat getirilmez. (ancak kişi içinden salavat getirebilir)

Hutbe sırasında, cemaatten birisinin bu yanlışlardan birini yaptığını görseniz, uyaramazsınız.

Cuma Namazı, Cuma Suresi’nin 9. Ayeti ile kesin hüküm altına alındığından her Müslümanın onu cemaatle eda etmesi şarttır. Fakat bu şartın geçersiz olduğu durumlar da vardır. Bunlar:  Hür olmamak, yolcu olmak ve hasta olmaktır.

1) Hür olmamak

2) Kadın

3) Yolcu

4) Hasta olmak

Cuma namazını herhangi bir sebeple kılamayan kişi o günün öğle namazını mutlaka kılmalıdır. Cuma namazını kılamadı diye öğle vaktinin farzı üzerinden kalkmış olmaz.

 


KAYNAKLAR:

 (*): (Nesâî, Cumâ, 2; Tirmizî, Cuma 7; Ibn Mâce, Ikâme, 93)

(**): Müslim, Cuma 27; Hanbel, Müsned, II, 424.

( Erkeksen Oku başlıklı yazı Hamdi tarafından 19.01.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.