Uzun zamandır kafamı meşgul eden, her okuduğumda aklıma beynime bir tokmak vuruluyormuş gibi sersem eden, beni derin endişeye sevk eden, Kur’an meallinde ki açıklama yani meal olsun Cuma da okunan hutbelerden olsun yanlış telaffuz veya meali beni endişeye sevk ediyordu. Sanki bu ayetlerde dua ederken veya ayet açıklanırken Rabbimiz diye başlarken sonunda Rabbimizden hâşâ sümme hâşâ başka bir Allah varmış gibi ona karşı “Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle” şeklinde meali yapılmış. Ayet zaten Allah göndermiş, Arapçadan Türkçeye çevrilirken neden böyle sanki içine gizli başka bir anlamla anlamlar yüklenmiş ve yazılmış anlamakta zorlanıyorum. Rabbim diye başlarken neden sonunda Rabbimizden sanki hâşâ sümme hâşâ başka bir Allah varmış gibi ona karşı gelmemek için, sanki yardım isteme durumuna düşüyoruz? “Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle yerine, altı çizgili olan  -Allah’a karşı- yerine, -Rabbimiz sana karşı-şeklinde bir açıklama meal ile açıklanmamış anlamıyorum! Acaba ben mi yanlış anlıyorum derken kendi kendime yıllardır soruyorum. Kur ‘an’da bu şekilde birçok ayetin meali Türkçe açıklaması var.


“Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle


Yerine


“Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Rabbim sana karşı gelmekten sakınanlara önder eyle


Diye meali yapılsa daha açık ve anlamlı olmaz mıydı acaba? Arapça bilgim fazla yok hoca filanda değilim, kendi halimde Türkçesini okuyarak bilgilenen bir vatandaşım, uzun zamandır aklıma takılı dururken, beynime sanki tokmakla vuruluyordu, bugünde aklıma geldi hem burada hem de diyanet işlerine yazdım bakalım sonuç ne olacak? Acaba fazla mı şüpheciyim? Bakalım sonuç ne olacak hayırlısı olsun, doğru olan olsun. Yıllardır aklıma takılan ve ıstırap olan bu düşünce, aklımdaki sisler umarım güzel bir cevapla dağılır gider. Yaşadığımız bu dünya da bir yetki sahibi olanlar bizi böylesi açıklamalarla nur Kur’an ve Âlemlerin Rabbinden uzaklaştırıyorlar mı diye sormuyorum da değilim, kendimce kendime sorarak neden bizi uzaklaştırma işine girdiler veyahut Rabbim en iyisini bilir onlarda belki farkına varmadılar, varmadılar da ben mi vardım diye endişede duyuyorum kendimden!


Acaba diyorum ruh durumum böylesine şüpheci olmamın uzantısı beni karamsarlığıma itiyor yoksa araştırma görme ile daha mı farklı yapıyor bilmiyorum. Farklı olmaktan ziyade doğru olan ne ise o çıksın meydana. Nur Kur’an bizi huzura çağırırken mesajı ile böylesine çelişki dolu açıklama ve meallerin yanlış ise doğru yazılmasını temenni etmek ve beklemekten daha güzel bir şey olmaz diyorum. Sanki bu şekilde okurken düş kırıklığına uğramış hissediyorum, Rabbim diye başlarken ona dua ederken veya ayeti okurken, hâşâ sanki başka bir Allah varmış gibi ona karşı gelmemek için yardım istiyormuşuz manası anlamı çıkıyor karşıma, buda beni huzursuz ediyor. Bu açıklama beni içe kapanık yaparken içe kapanık değil huzura pencere açan bir ifade tarzı anlatımı ile-tabi yanlış düşünmüyorsam – ile anlatılması açıklanması huzura götürecektir. Neden iç karamsarlığa sevk ediyor bu acaba doğru mu sevk ediyor bakalım görelim doğru mu yanlış mı? Selamlarımla.


Mehmet Aluç

( Kur’an Meali Türkçesi Hakkında İçsel Sıkıntılarım başlıklı yazı kul mehmet tarafından 26.04.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.