Kitap inceleme yazısı  


Kitap Adı: Mantık Yanlışları

Yazarı:    : Prof. Dr. İbrahim Emiroğlu ( 1956 - ….)

Yayınevi : Elis Yayınları

Baskısı    : 3. Baskı Şubat 2017 / 238 Sayfa

 

     Yazarın dört kitabını temin ettim ve okumaya bu kitaptan başladım.

Sosyal bilimler eğitimi ve yüksek sosyal bilince ulaşmak için öncelikli ve ağırlıklı olarak mantık/felsefe eserlerinden başlamak daha verimli, isabetli tercih olur.

     Mantık tanımı olarak, birbirinden çok farklı bilgiyle karşılaşıyoruz.

Ben de ne anladığımı belirtmeye çalışayım. Mantık; felsefenin fikir yürütme platformudur.

Mukayese aparatı, denetlemek için mihenk taşıdır.

Felsefenin anlam terazisi, kabul edilebilirliğini test eden değerler paketidir.

Tercih ve önerileri karşılaştırma memuru, ikna savcısıdır. Ayrıca önermeleri analiz eder.

Olayları, kavramları, yaşamsal değişimleri anlamlandırma sanatıdır.

     Mantık, felsefenin sürücü mahallidir, üretim kalıplarıdır. Akıl yürütmenin kumanda merkezidir.

Tutarlılığın terazisidir. Mantık, yaşamın yazılım kodları gibidir. Kod hatası olursa, sistem kilitlenir.

Hukuk; sav, hüküm, kanun ve uygulamalarıyla, mantıkla uyumluysa anlamlıdır.

İdari yönetim biçimleri; tüm unsur, metot ve yöntemlerinin mantıkî dayanakları olmalıdır.

Bilimsel çalışmaların, sosyal ilişkilerin, birlikte yaşam kriterlerinin mantıkla bağdaşık olması, vicdanî kabul ve kalıcılık değerini artırır. Mantık; eğitim, savunma, planlama ve üretimde de sosyal besin kaynağıdır.

     Mantığı önemsiyorum. Ekmeğin arasına “peynir mi istiyorsunuz yoksa mantık mı soslayalım” diye tercih sorusu sorsalar, ben mantığı tercih ederdim. Kimileri ‘Mantı’yı tercih edecektir. Kimileri de ‘mantar’ı önemseyecektir. Tüm eylem ve söylemlerimiz mantık örgüsü, silsilesi içinde olmalıdır.

     Mantık; aklın bileme taşı, bilincin tasnifçisidir. Mantık; bilgi, hüküm, görüş, öneri, gibi sonuç ve durum bildiren bir olgunun çözümlenmesinde görev yapar. Mantık; Astar değil, göz boyama değil, bilinç altı mesaj değil, dil oyunu değil, cilalı imaj değildir. Bizi doğrulara götüren mastar (ölçü)dır.

     Teknoloji, edebiyat ve sanat yolculuğumun ardından; 5 yıl önce ruh ve düşünce dünyamda, bilim, felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık yürüyüşünü başlattım. Ve aşkla şevkle, özveriyle devam etmekteyim. Hem okuyor hem yazıyorum. Her kitap yeni bir heyecan, yeni bir alem, farklı bir dünyayı taşıyor gönül dünyama. Her güzel kitapla da tanışmak kolay olmuyor.

Defineci sabrıyla, madenci riskiyle, denizci heyecanıyla açılıyorsunuz. Bazen eliniz boş dönüyor, bazen de tam aradığınızı bulamıyorsunuz. Hele yüreğinizi hoplatan bir anlatım varsa, hemen altını çiziveriyorsunuz. “bunu dostlarımla, dost bildiklerimle ya da hiç tanımadığım muhtaç insanlarla paylaşmalıyım” diyorsunuz ve paylaşım furyası, beyin fırtınası başlıyor.

İşte bu yazılar, bu anlatımlar böyle bir dünyanın ürünü. Yüzlerce kitap arasından seçtiklerimizi / sunduklarımızı okumak düşüyor sadece size.

     Şu ilave yorumu da yaparak özet mesajımı ileteyim: Hukukun, bilimin, diğer toplumsal gerçek ve ilişkilerde ‘mantık’ın zemin bulamadığı toplumlarda; bireyler kabristan bekçisi gibidir.

Günlük yaşamda, konuşma ve yazı dilinde, iletişim kanallarımızda, söylemlerimizde, iddia ve önermelerimizde o kadar çok mantık hatası yaparız ki. Bazen fark eder düzeltiriz bazen de başkaları uyarır. Doğru kelime terkibi; zamanla kazanılacak olan deneyim, literatür bilgisi ve ifade sanatlarımızı geliştirmekle mümkündür.

     Ne görev yaptığınız, hangi okuldan mezun olduğunuz, ne tür eğitimler aldığınız, ne tür okumalar yaptığınız önemli değil. İnsanoğlu yaşadığı sürece daha fazlasına muhtaç.

En az üç yıl boyunca periyodik okumalarla; sosyoloji, felsefe, mantık, psikoloji, tarih, hukuk, bireysel ve kurumsal gelişim eserleriyle beynimizdeki nöronları beslemek ve gönül dünyamızı süslemek gerekiyor. Bahane üretmeyenler, umarım bu öneriyi dikkate alacaklardır.

Kitaplar bizi okuyor, bizim de onları okumamız gerekiyor.

22.09.2018

Ali Rıza Malkoç

#armozdeyis

 

( Kitap İnceleme Yazısı Mantık Yanlışları başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 22.09.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.