Deneme / Hayata Dair Denemeler

Eklenme Tarihi : 22.02.2019
Okunma Sayısı : 1159
Yorum Sayısı : 1

     Dillerin amacı, anlamı ve anlatım değerleri

     Her alanın kendine özgü bir dili, kullanım şekli vardır. Düşünürken, anlatırken, yorumlarken, çözümlerken; farklı farkı terminolojiler, mimikler, kavram ve kelimeler kullanmayı tercih ederiz.

     Bilimsel bir makale, edebi bir metin, hukuki bir savunma, felsefi bir argüman, manevi bir vurgu, politik bir söylem; birbirlerinden çok farklılıklar gösterir.

     Günlük siyasi gelişmeleri, politik söylemleri, sosyal bir laboratuvar alanı gibi takip etmek başka, -ki bunu önemsiyorum- onun atmosferine girmek, şemsiyesine sığınmak, ekmek kapısı yapmak, öncü yaşam gayesi, tercihi kabul etmek başkadır. Kirlenmiş siyaset deyince yalnız parti propagandası anlaşılmamalı tabi. Bazen bireyler bildiklerini anlatmayarak, deneyimlerini ortaya koymayarak, susarak yanlışa düşer, hizmet ederler. Bazen de sağ gösterip sol vururlar, içi başka dışı başka olur bazılarının. Vitrinine altın koyup, tezgâhında paslı demir satanlar da vardır.

     Diliyle balı tarif edip, torbaya tuz dolduranını da görmüşsünüzdür. Manevi değerleri amacı dışında aracı ve basamak yapanlar, çekim alanına girenleri aldattıkları da olmuştur.

Bunlar da çirkin politika ürünleridir. Sorsanız, politikayla alâkaları olmadıklarını, hakikate ayna tuttuklarını dillendirirler. Bireyler kirlenince, kavramları, değerleri de kirletiyor işte.

Oysa ki politika deyince hatırıma bilimsel bir lisanla; sosyal politikalar, üretim, enerji, eğitim, sağlık politikaları gelir öncelikle.

     Diğerlerinin hepsinden ayrı ayrı bir haz duyar ve beslenirim. Fakat parti politikası gözlüğüyle tanımlamak, ölçmek, biçmek, anlamlandırmak; benim hamurumla pek uyuşmuyor.

Yukarıda saydığım tüm diller, birbirleriyle uyumlu olması gerekirken, birbirlerine güven vermesi gerekirken, politik dil ve siyasi güç, kendisini ayrıştırarak, baskın bir otorite olma çabasında görüntü veriyor. Her şeyi, kendi altında, seviyesinde ya da eklentisi olarak görmeyi amaçlıyor. Bu nedenle TV haberlerini izlemekte bile zorlanıyorum. Konjonktür ve geçer akçe bu olsa gerek. Yönetim politikasının diline; yalan, dolan, talan, abartı, bencil bir savunma, karalama ve hatta hakaret bulaşması mı gerek?

     İşte ben bu tür olumsuzlukları beynime, gönlüme kabul ettiremiyorum. Hatta midem bile kaldırmıyor. Toplumun beklentileri, yaşamın gerçekleri, insanın amacı ve varlığının nedeni, bu türden olumsuzluklarla geleceğe taşınamaz. Mantık, hakkaniyet, adalet, nezaket, zarafet, metanet, hikmet ölçülerinden şaşmamamız gerekiyor(du).

     Farklı olmak ve görünmek için temel değerlerin içini boşaltırsak, gelecekte sığınacağımız bir liman kalmayacak. Bundan dolayıdır ki, tercih ettiğimiz dile dikkat!

Düşüncelerimizi, fikirlerimizi, önerilerimizi, pazarlamamızı, duygularımızı daha anlamlı, sessiz, sevimli ve edebi bir dille sunmanın başka bir yolunu keşfetmemiz bizi daha insani yapacak.

     Ateşi bulmasaydık, çiğ sütün bizim için bir besin değeri olmayacaktı. Lisanı keşfettik, geliştirdik fakat birbirimizi aşağılama, karalama, aldatma, lekeleme, saptırma, nefret ettirme

aracı olmamalıydı. Dilimiz, kimliğimizdir. Biraz daha hassasiyet lütfen.

22.02.2019
Ali Rıza Malkoç
#armozdeyis

( Dillerin Amacı Anlamı Ve Anlatım Değerleri başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 22.02.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.