Kitap İnceleme Yazısı

Kitap Adı     : Akademik Metinler Nasıl Yazılır?

Alt Başlık     : Hukukçular İçin Rehber

Orijinal Adı : Academic Legal Writing

Yazarı           : Eugene Volokh (1968- ….)

Çeviri           :  Ertuğrul Uzun

Yayınevi      : Tekin Yayınevi

Baskısı         : 1. Baskı, Haziran 2019, 458 Sayfa

Barkodu      : 9789944612609

 

 

 

     Her kitap, duygu ve düşünce mimarimizde bir boşluğu dolduruyor, her anlatım, karar, tercih ve davranışlarımızdaki bir eksikliği gideriyor. Farklı bir niyet ve beklenti ile yola çıkıyor, okuyorsunuz.

Hiç ummadığınız bir konuda doyurabiliyor sizi kitap.

Bu eser de onlardan biri. “Hukukçular için rehber” ön açıklaması sadece bir yönlendirmeden ibaret.

Anlatım daha fazlasını, daha fazla alanı kapsıyor.

     Yazar, yargılama deneyimi de olan bir akademisyen. Üniversitede görev yapan Hukuk Profesörü.

Kitabın Türkçeye çevirisini yapan da hukuk akademisyeni olunca, anlatımlar ayrı bir değer/önem kazanmış.

Bir yazı ister makale, ister şiir, roman, ister yasa metni, savunma, iddianame, tez, ister bir yargı kararı olsun; mantıksal bir bütünlük, giriş-gelişme-sonuç örgüsü, akıcılık, bilimsel gerçeklik, sorulara ve ihtiyaçlara cevap veren bir içerik, edebi bir üslûp içermiyorsa, amacından uzaklaşmış demektir.

Bu anlamda her yazı ve anlatıma olumlu katkı sağlayacaktır.

     Kitap öncelikle mesleğini hukuk normlarıyla icra eden yargıç, savcı, avukat, raportör ve denetçinin daha çok ilgisini çekecektir. Yasa önerisi hazırlayan bir siyasetçi, tez ve makale yazan hukuk fakültesi öğrencisi için de ideal bir kaynak. Yazmak eylemi, eğer doğru ve usulüne uygun icra edilmişse, kendini ifade etmenin en kalıcı yoludur. O bir sanattır, akıcı, anlaşılır, doğru, faydalı ve yalın olmalıdır.

     Makale, tez, roman, bitirme tezi, rapor, haber metni, öykü veya herhangi bir dilekçe, iletişim metni bile yazsanız, yukarıda ifade ettiğimiz kriterlerle muhatap olmanız gerekiyor.

Anlatım, vurgu, kurgu ve öneriler; yazınızı dilbilgisi, imla kurallarının yanında mantık, bilim, ahlak ve adalet süzgecinden geçirmenize yardımcı oluyor.

     Bir hukuk fakültesi öğrencisinin, ABD’de bir akademik dergide, blogda yayınlanan makalesine, tezine; bir yargı kararında, iddianamede veya başka bir akademik yazıda atıfta bulunulduğunu kitaptan öğreniyoruz. Bu da bir toplumun hukuk kültürünü, adalet bilincini, bilimsel düzeyini, araştırma niteliğini ortaya koyuyor.

     Adli bir yargılamada yargıçlar kararı; katılma, karşı oy veya ayrık oy tercihleriyle şekillendirirler.

Bu kitabın bana hukuk alanında diğer katkısı “ayrık oy” terimi ile tanıştırması oldu. “Ayrık oy” hukuki tanımı, daha önce okuduğum kitaplarda karşıma çıkmamıştı. Ya da gözümden kaçmıştır diye düşünerek, internet arama motorlarıyla sorgulama yaptım. Türkçe olarak sadece iki yerde geçtiğini gördüm. Biraz araştırma yaptığımda ise, ülkemizde pek uygulamada yer bulmadığını öğrenmiş oldum.

“Ayrık oy” kullanan yargıç açıkça diğer üyelere kararıyla şu mesajı veriyor: tamam kararın sonucuna katılıyorum fakat hukuki gerekçe, temellendirme ve bilimsel argümanınıza katılmıyorum, noksan veya kusurlu buluyorum, benim hukuki gerekçelerim şunlardır…” diyebiliyor. Bunu okuyunca, evrensel hukukun adalet arayışı/anlayışı, yargı bağımsızlığı, yargıç teminatının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım. Hukuk vicdanı burada başlar. Hukuk felsefesinin önemli bir kısmını ilgilendiriyor bence ayrık oy tercihi.  Yargıcın emsal karar ve içtihat hazırcılığına düşmediğini, kararın ısmarlama olmadığını, yargıcın adli noter olmadığının belirgin bir göstergesi.

     Hukukta (karar, iddia, savunma) gerekçeyi hakkaniyet temeline oturtup, süreç adaletine ulaşmak,

adaleti tüm aydınlığı ile tesis etmek istiyorsak; hükme/iddiaya/savunmaya esas olan yazının dili, üslubu, bütünlüğü, içeriği, mantıksal ve hukuki dayanakları önem arz etmektedir.

     Eli kalem tutan, söyleyecek sözü olan bir kişi iseniz, hukukçu olmasanız bile bu eser size yeni sosyal donanımlar kazandıracaktır. İfade sanatınız ayrıca yeni ve hukuki bir kimlik kazanacaktır.

Tüm duygu, düşünce, yargı ve varsayımlarımızı; bilim, mantık, ahlak, adalet, demokrasi, estetik ve zarafet ekseninde şekillendirebilmemiz, insan familyasından gelmemizin gereğidir aslında.

İyi okumalar.

14.08.2019

Ali Rıza MALKOÇ

#armozdeyis

( Akademik Metinler Nasıl Yazılır başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 14.08.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.