Kitap İnceleme Yazısı

 

Kitap Adı: Livaneli’nin Penceresinden
Alt Başlık: Batı’nın Kibri ile Doğu’nun Cehli Arasında
Söyleşi     : Zafer Köse

Yayınevi: Doğan Kitap
Baskı     : 18. Baskı/ Eylül 2019/432 Sayfa
Barkod  : 9786050963533

 

     Bilimsel, akademik, metodolojik kitaplar okurken, araya farklı alanlarda anlatımlar içeren kitaplar da katma ihtiyacı hissediyor insan. Roman, hikâye, mizah,anı, söyleşi, biyografi gibi. İşte bu kitap da onlardan biri. Sohbet tadında felsefi anlatımlar, sosyoloji ve tarih yorumları, sosyal psikoloji tahlilleri içeren bir anlatım.

     Özlenen bir yaşam medeniyetinin ipuçları, bir programın/kuramın algoritma kodlarını içeriyor sanki.

Tümünü kabullenmek zorunda değilsiniz. İhtiyacınız olanı, beklentinize uyanı, noksanınızı tamamlayanı alın, geliştirin ve büyütün.

     Her okuduğum kitap, gönlümün frekansını daha da netleştirir. Günlük yaşamımın ahengini, rengini, ritmini, akordunu yeniden gözden geçiririm onunla. Ve ideallerimin zembereğini yeniden kurma imkânı sunar bana. Umutla ve neşeyle.

     Beynimde biriken sorular çözülür tek tek. Zihnimde Kapısının tokmağına vurulmamış hücreler; yeni bir besinle tanışmışçasına hareketlenirler. Nice şüphe, soru, önyargı, çekince ve tereddütler; güven ve huzur ortamında eriyip giderler. Yeter ki seçtiğim kitap isabetli olsun.

     Toplumun hücresi, yapıtaşı ve bileşenlerinden biriyim ben de. “Enkaz devraldım ve enkaz devrederim” sorumsuzluğu ve duyarsızlığına sığınamam. Bir şeyler katabilmeliyim ben de, insanlık ortak mirasına.

     İnsanların aldatıldığı kandırıldığı, uyuşturulduğu, aptallaştırıldığı, yalnızlaştırıldığı bir çağda, “düşünme, sorgulama, üretme, eyleme geçme” evreleriyle, yeni bir medeniyet arayışına girmek zorundayız. İşte bu kitap da böyle bir kapıyı zorlayan, öneren, öngören eserlerdendir.

     Geçmişi özeleştiri, hesaplaşma, yüzleşme ve adalet süzgecinden geçirmeden, “helalleşme” ve
 “yeni bir başlangıç” kısır, sahte ve aldatıcı olacaktır.

İnsanca yaşam, onurlu bir mücadele, sosyo-psikolojik gözlemler; içime bir huzur, güven ve bir serinlik verdi doğrusu. Her sosyal ve kültürel mahallenin, bu anlamda/ kıvamda  kalem oynatan

yüzlerce yazarı/sanatçısı olabilseydi, toplumun ortalama bilinç düzeyi böyle mi kalırdı acaba?

     Tek düze öğeler, özneler, objeler içermez; heterojen bir kültür bütünlüğü içermelidir bana göre medeniyet. Bireysel etki ve yetki alanımızda, birebir tercihlerimize göre yaşayabiliriz fakat ortak kamusal alanı da kapsayan medeniyet düzeni; kültür, inanç ve düşüncelerin ortak kabulü olduğu için,

bize uyan bir başkasına, başkasına uyansa bize uymayabilir.

Demokrasi, laiklik, hukuk ve hoşgörü bilinci; bu uyumun garantörü olacaktır.

     Her alan ve ortamda ayrıştırmacı yaklaşımdan ziyade sentezci bir yöntemle yorumlamayı ilke edinebilmeliyiz.

İnsan onuru ve erdeminin ne olduğunu, nasıl algılanması gerektiğini tam keşfedebilirsek; din, ırk, mezhep, ideoloji, felsefe ve düşünce farklılıklarını, negatif unsurlar görmeden, ortak bir medeniyet tabanında buluşabiliriz. Vatan, millet ve yönetim düzeninin kalıcılığı da ancak bu şekilde sağlanabilir.

Statik, skolastik, dogmatik anlayışlar; bilim ve felsefe ufkumuzu köreltmektedir.

     İçinde bulunduğumuz coğrafyada; yara alan bir medeniyet tam yıkılmadı; yenisi de arzu edilen, olması gereken anlamda, tam kurulamadı. Geçiş, yenilenme ve değişim süreci halen devam ediyor.

Bir ikilemde kaldık yani.

      Söyleşi formunda kaleme alınan bu eserde; ayrıca tarih ve siyaset felsefesinin, insani boyutuyla ele alındığını görüyoruz. Felsefenin bir amacı da mantıklı soru üretmek ve soruların cevabını aramak değil midir? Eseri dikkatlice okuduğunuzda, bu yeteneğinizin fazlasıyla gelişeceğini söyleyebilirim.

Tarih bilinci, tarihi bilgi ve olayların nasıl yorumlanması gerektiği öğreniyoruz pratik olarak.

     Müzik, kültür, sanat ve politik gözlemlerin de yansıdığı söyleşi de, ayrıca güncel ihtiyacımız olan sosyal bilimlerin birçok alandaki yorumunu da görebiliyoruz.

04.12.2019

Ali Rıza Malkoç

( Kitap İnceleme Yazısı Livanelinin Penceresinden başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 5.12.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.