"BOTLARIMIZI GİYELİM ARTIK"

Bu yazının başlığı "Buz Şehir" yahut "Buzdan Şehir" vb olarak hayal ediliyordu. Ancak manşeti muavin attı.

Çocuğun ilkokul öğretmenine "Ardahan'a gideceğim nasipse" dediğimde kollarını göğsünde kavuşturarak istemsizce irkildi. Şaşırdığımı görünce de ekledi: Buzun üstünde yürüyeceksiniz. Dikkat edin!

İlk kez Ardahan'a gidecektim. Ayrıca yaklaşık 16 saatlik en uzun otobüs yolculuğum olacaktı. Güzergah boyunca Çorum, Amasya, Sivas, Erzincan, Erzurum'dan geçip nihayet Ardahan'a kavuşacaktık. Bu illerin hepsi soğuğu ile ünlü ve ben ilk defa tecrübe edecektim. Yine ayrıca, yolculuğun büyük kısmı gece olacaktı.

Ardahan sınırlarına girdiğimizde otobüs buzla kaplı zemin üzerinde gidiyordu adeta. Otobüs Göle'den hareket ettiğinde muavin üst bagajdan bir poşet çıkardı. Benim kendisine baktığımı fark edince de "botlarımızı giyelim artık" dedi. Ben "neden?" diye sorunca da "otobüsten inince anlarsın abi" diye cevapladı.

Ardahan otogarına vardığımızda önce muavin indi otobüsten ve kapıda beklemeye başladı. İnenleri "dikkat edin, kaymayın" diye ikaz ediyordu. Bana da "abi sen de dikkat et" dedi. Hava eksi derecedeydi ve yerler buzdu. Valizini taşımakta zorlanıyordu insan. Ziyaretine gittiğim arkadaşım beni teselli etti: Sen yine iyi zamanda geldin. Hava çok yumuşak. Ardahan'a benim gibi otobüsle ve kışın gideceklere bir uyarı: Kapalı bir otogar yok.

Gitmemiş ve hakkında yeterli bilgiye sahip olmayanlar için özetleyelim: Kasabadan biraz hallice bir şehir Ardahan. Nâm-ı diğer Ardı Han. Türkiye'nin en kuzeyinde ve Gürcistan'a sınır. Bu yüzden "sınır ticareti" bir hayli gelişmiş. "Ardahan'dan ne alınır?" diye soranlara hemen cevap verelim: Eski kaşarı ve balı meşhur. Bendeniz bu ikisinden almayı tercih ettim. Özellikle karakovan balını tavsiye ederim. Ardahan'da kongre yapıldığını, geçmişte kısa süreli bir devlet bile kurulduğunu da öğrenmiş oldum bu arada.

Kışlar uzun, yazlar çok kısa olduğu için tarımsal faaliyetler yok denecek kadar az. Fakat hayvancılık çok gelişmiş. "Peki hayvanlar ne yiyor ne içiyor Ardahan'da" diye soranlar için hemen cevaplayalım. Kısa yaz döneminde yetişen çayır ve diğer illerden getirilen saman vb yiyecekler ile hayvanları besliyorlar. Şehir içinde at ile gezeni bile gördük bu arada.

Ardahan'da bir gün kaldıktan sonra Trabzon'a seyatimizde yaklaşık 8 saat içinde dört mevsimi de yaşadık. Özellikle Çam Geçidi'nde (Şavşat) hava sıcaklığı eksi 9-10 civarındayken Artvin merkez, Rize ve Trabzon'da gittikçe ısınan bir hava vardı.
Bu arada, Türkiye'nin en soğuk ilinin Ardahan, ilçesi Göle'nin de Ardahan'dan çok daha soğuk olduğunu öğrendim.

Ülkemizin her yeri çok güzel ve gidip görmeye değer. Bir şartla, hangi mevsimde nereye gidileceğini bilmek gerekiyor. 
( "Botlarımızı Giyelim Artık" başlıklı yazı Recep K. tarafından 29.12.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.