ŞARKILAR ŞİİRİ(ŞUARADAN ESİNLENDİM)

1-Eğ-len-ce.

2-İnsanlar istisnalar dışında mutlu olmak ister.

3-Mutluluğu bazen coşkuda bulurlar.

4-Mutluluğu bazen huzurda bulurlar.

5-Mutluluğu bazen duygusallıkta bulurlar.

6-Genel olarak duygu ve düşünce dünyamıza hoş gelen şeyleri tercih ederiz.

7-O şeylerden biri de müziktir.

8-Müziğin insan icadı olmadığı,doğada olan seslerin taklidi ile ortaya çıktığı söylenir.

9-İlk insanlar müziği tabiata hakim olmak amacıyla kullanmıştır.

10-Şimdilerde ise bir dışavurum şekli olarak gözüküyor.

11-Şaheserler yaratılır uyumluysa yedi notası.

12-İnsanlık kadar eski,belki de sanatların atası.

13-Bu sanatın etkilerinden bahsedeyim.

14-Bu etkiler şaşırtıcı düzeyde güçlü olabiliyor.

15-Araştırmalar, fonda çalan müziğin, başka bir aktiviteye odaklanan bireylerde bilişsel görevler üzerindeki performansı geliştirebileceğini ileri sürmektedir.

16-İyimser müziğin, beyindeki işlem hızında gelişmelere yol açtığı bulunmuştur.

17-Çalışırken zihinsel performansınızda bir artış arıyorsanız, arka planda müzik çalmasını ihmal etmeyin.

18-Karmaşık şarkı sözleri barındıran eserler yerine enstrümantal parçaları seçin.

19-Müziğin stresi azaltmaya veya yönetmeye yardımcı olabileceği uzun zamandır biliniyor.

20-Yapılan bir çalışmada, katılımcılar, strese maruz kalmadan önce üç koşuldan oluşan bir psikososyal stres testinden geçtiler.

21- Bazı katılımcılar dinlendirici müzik dinlediler, diğerleri dalga sesi dinlediler ve geri kalanlar işitsel uyarım almadılar.

22-Sonuçlar müzik dinlemenin insan stresine, özellikle de otonom sinir sistemine etki ettiğini ortaya koydu.

23- Müzik dinleyenler, yaşanan bir stresin ardından daha hızlı iyileşme eğilimindeydi.

24-Müziğin en şaşırtıcı psikolojik faydalarından biri, yararlı bir kilo verme aracı olabileceğidir.

25-Kilo vermeye çalışıyorsanız, hafif müzik dinlemek ve ışıkları kısmak, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.

26-Bir araştırmaya göre, hafif müzik çalınan ve düşük aydınlatılmış restoranlarda yemek yiyen insanlar, diğer restoranlarda yediklerinden yüzde 18 daha az yiyecek tüketiyorlar.

27- Araştırmacılar, müziğin ve aydınlatmanın daha rahat bir ortam oluşturmasına yardımcı olduğunu ileri sürüyorlar.

28- Katılımcılar daha rahat hissettiklerinden, yiyeceklerini daha yavaş tüketmiş ve daha kısa sürede doymuş olduklarını düşünmüş olmalılar.

29-Akşam yemeği yerken, evde hafif müzik çalarak bunu uygulamaya koyabilirsiniz.

30-Rahatlatıcı bir ortam yaratarak, yavaş yavaş yemek yiyebilir ve bu nedenle daha doymuş hissedebilirsiniz.

31-Öğrencilerin çoğu, ders çalışırken müzik dinlemekten keyif alıyor.

32-Bazıları en sevdikleri müziği dinledikçe hafızalarını geliştirirken, diğerleri de müziğin hoş bir dikkat aracı olduğunu düşünüyor.

33-Araştırmalar, müziğin yardımcı olabileceği fikrini destekliyor ancak müzik türü, dinleyicinin bu müzikten keyif alması ve hatta dinleyicinin ne kadar iyi eğitim almış olması gibi çeşitli faktörlere bağlı.

34-Bir araştırma, öğrencilerin hafif müzik dinlediklerinde, öğrenme testlerinde daha iyi performans gösterme eğiliminde olduklarını, muhtemelen bu tür müziklerin daha az dikkat dağıtıcı olduğunu ortaya koyuyor.

35-Öte yandan, öğrenciler pozitif müzik dinlerken daha iyi öğreniyorlar çünkü bu şarkılar bellek oluşumuna müdahale etmeden, daha olumlu duyguların ortaya çıkmasını sağlıyor.

36-Bir başka çalışma ise, yeni bir dil öğrenen katılımcıların, uygun müzik türü eşliğinde yeni kelimeleri ve sözcük öbeklerini daha kolay öğrendiklerini, bilgi ve yeteneklerinde gelişim olduğunu ortaya koyuyor.

37-Müzik, hafızada pozitif bir etkiye sahip olsa da, sonuçlar kişiye bağlı olarak değişebilir.

38-Araştırmalar, müziğin, acı ve ağrı yönetiminde çok yardımcı olabileceğini göstermiştir.

39-Fibromiyalji hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada, günde sadece bir saat boyunca müzik dinleyenlerin, başka bir kontrol grubundakilere oranla, ağrıda belirgin bir azalma yaşadıklarını gözler önüne serdi.

40-Çalışmada, fibromiyalji hastaları dört hafta boyunca günde bir kez müzik dinleyen bir deney grubuna ya da tedavi almayan bir kontrol grubuna verildi.

41- Dört haftalık dönem sonunda, her gün müzik dinleyenler, ağrı ve depresyon oluşumlarında önemli düşüşler yaşadılar.

42-Bu tür sonuçlar, müzik terapisinin kronik ağrı tedavisinde önemli bir araç olabileceğini düşündürmektedir.

43-Müziğin ağrı yönetimi üzerindeki etkileri üzerine yapılan bir başka araştırma, müziği dinlemeden önce, ameliyat sırasında veya sonrasında dinleyenlerin müzik dinlemeyenlere göre daha az acı ve kaygı yaşadıklarını ortaya koymuştur.

44-Araştırmacılar, operasyon öncesi müzik dinlemenin daha iyi sonuçlara yol açtığını belirtmişlerdir.

45-Uykusuzluk tüm yaş gruplarından insanları etkileyen ciddi bir sorundur.

46- Bu problemin yanı sıra diğer yaygın uyku bozukluklarının tedavisi için birçok yaklaşım olmasına rağmen, araştırmalar, klasik müzik dinlemenin güvenli ve etkili bir çözüm olabileceğini göstermiştir.

47-Üniversite öğrencilerine yönelik bir çalışmada, katılımcıların bir kısmı klasik müzik, bir kısmı sesli kitap dinlerken diğer katılımcılar hiçbir şey dinlemediler. Bir grup 45 dakikalık rahatlatıcı klasik müzik dinlerken, başka bir grup üç hafta boyunca yatmadan önce bir sesli kitap dinledi.

48-Araştırmacılar, müdahalenin öncesinde ve sonrasında uyku kalitesini değerlendirdiler ve müzik dinleyen katılımcıların, sesli kitap dinlemiş ya da müdahale almayanlara göre daha iyi uyku kalitesine sahip olduğunu gördüler.

49- Müzik, uyku problemleri için etkili bir tedavi olduğundan, uykusuzluğu tedavi etmek için kolay ve güvenli bir yöntem olarak kullanılabilir.

50-Müzik dinlerken egzersiz yapmayı daha kolay bulmanın iyi bir nedeni var

51-. Araştırmacılar hızlı tempolu müziğin dinlenmesinin insanları daha fazla çalışmaya teşvik ettiğini keşfettiler.

52-Bu etkinin araştırılması için tasarlanan bir çalışma, 12 sağlıklı erkek katılımcı üzerinde uygulandı.

53-Çalışmada katılımcılar, altı şarkıdan oluşan bir çalma listesi eşliğinde 25 dakika boyunca bisiklet çalışması yaptılar.

54-Çalan şarkılara göre görüldü ki, tempo, çalışma hızını %10 oranında artırdı veya tam tersi düşürdü.

55-Müziğin temposunu değiştirmek, mesafe tekrarı, kalp hızı ve müziğin verdiği duygu gibi faktörler üzerinde ne gibi etki yaratıyor?

56- Araştırmacılar, tempoyu yükseltmenin, pedal çevirme hızı ve uygulanan güç açısından daha yüksek performansa yol açtığını keşfettiler.

57-Tersine, müziğin temposunu yavaşlatmak, tüm bu verilerin azalmasına yol açtı.

58-Müziğin bilim destekli yararlarından bir diğeri, sizi mutlu edebilmesi.

59- İnsanların müzik dinlemelerinin nedenleri üzerine yapılan bir incelemede, araştırmacılar müziklerin uyarılma ve duygu durumlarıyla ilgili önemli bir rol oynadığını keşfettiler.

60- Katılımcılar, müzikle birlikte daha iyi ruh hallerine sahip oldular.

61-Bir başka çalışmada, pozitif müzik dinleyerek kasıtlı olarak ruh halini iyileştirmeye çalışmanın iki hafta içinde etkisi olabileceği ortaya çıktı.

62-Katılımcılara her gün, iki hafta boyunca pozitif müzik dinleyerek kendi ruh hallerini geliştirmeye teşebbüs etmeleri istendi.

63- Katılımcıların daha sonra kendi mutluluk seviyelerini tanımlamaları istendiğinde, iki haftalık sürecin ardından tamamı tahminlerinin üzerinde mutlulardı.

64-İlginç bir şekilde katılımcılar, müziğin temposunun artmasıyla birlikte hem kendi tempolarını da yükseltiyor, hem de müzikten daha fazla keyif alıyorlardı.

65-Dolayısıyla, bir egzersiz rutinine bağlı kalmaya çalışıyorsanız, motivasyonunuzu ve egzersiz programınızdan keyif almanızı sağlayacak yüksek tempolu melodilerle dolu bir oynatma listesi yüklemeyi düşünün.

66-Araştırmacılar, müzik terapisinin depresyon dahil olmak üzere çeşitli bozukluklar için güvenli ve etkili bir tedavi olabileceğini bulmuşlardır.

67- Dünya Psikiyatri Dergisi’nde yer alan bir çalışma, bunama, inme ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik durumlardan muzdarip hastalarda, depresyon ve anksiyetenin azalmasında önemli rol oynadığını göstermiştir.

68-Bir çalışma, müziğin ruh hali üzerinde kesinlikle bir etkisi olsa da, müzik türünün de önemli olduğunu bulmuştur.

69-Araştırmacılar, klasik müziğin en büyük duygu durum artırıcı yararlarını sunduğunu, heavy metal ve tekno müziğin ise etkisiz ve hatta zararlı olduğunu buldular.

70-Müziğin bir başka önemli psikolojik yararı, performansı artırmasıdır.

71-İnsanlar yürürken ve koşarken tercih ettikleri bir adım sıklığına sahip olurken, bilim adamları, hızlı tempolu şarkıların insanları hızlandırmaya teşvik edebileceklerini keşfettiler.

72- Koşucular yalnızca daha hızlı koşmakla kalmıyor, ayrıca daha fazla dayanıklılık göstermek için motive oluyorlar.

73-Brunel Üniversitesi’nden araştırmacı Costas Karageorghis’e göre, antrenman müziği için ideal tempo dakikada 125 ve 140 arasında bir yerde.

74-Araştırmalar vücut hareketlerini müzikle senkronize etmenin daha iyi bir performansa ve daha fazla dayanıklılığa yol açabileceğini bulsa da, düşük ve orta yoğunluklu egzersizlerde etki en belirgin olma eğilimindedir.

75-Diğer bir deyişle, ortalama bir kişinin, müzik dinlemenin ödüllerini profesyonel bir sporcudan daha fazla kazanması daha olasıdır.

76-Sonuç olarak şunu diyebiliriz ki müzik, ilham gücüne sahiptir ve aynı zamanda sağlığınızı, refahınızı artırabilecek güçlü psikolojik etkileri vardır.

77- Müziği yalnızca eğlence aracı olarak düşünmek yerine, günlük yaşamınıza müzik katmanın bazı zihinsel faydalarını düşünün

78-. Sonuç olarak daha motive, mutlu ve rahat hissettiğinizi göreceksiniz.

79-Peki ya madalyonun öteki yüzü?

80-Müziğin zararları yok mudur sizce?

81-Müziğin insan beynine ciddi zararlar verebileceği belirtiliyor.

82-Özellikle yüksek sesle müzik dinlemenin beyne zarar verdiğine dikkat çekiliyor.

83-Gerek müzik unsurunun arkasına gizlenen gizli mesajlar, gerekse müzikte kullanılan kelimeler insanın bilinçaltı inşâsına hizmet etmektedir.

84-Genelde sigara, uyuşturucu, alkol ve cinsellikten bahseden günümüz popüler müzikleri ile önce düşünceler sonra da yavaş yavaş davranışlar değiştirilmeye çalışılmaktadır.

85-İnsan bilinçaltına gönderilen gizli veya açık telkinlerde en etkili telkin sesle yapılanıdır.

86-Zira ses, görüntüden daha soyuttur.

87-Çünkü mânâları soyut aktarmak ancak bilinçaltını etkiler.

88-Somut verilen mesajlar ise, bilinç tarafından süzülür.

89-İnsan bilinci belli ses ve frekansları algılar iken, bilinçaltı daha düşük veya yüksek frekansları algılayabilecek kabiliyette yaratılmıştır.

90-İşte günümüz popüler müziklerinde gizli telkinler içeren bu mesajları kulak duymaz iken, bilinçaltı algılamaktadır.

91-Yani bilince dokunmadan akan bu gizli mesajlar hipnoz olmuş bir beyin gibi etki etmekte ve verilen o telkine uygun düşünme ve yaşama eğilimi ortaya çıkmaktadır.

92-Müzik de bıçak gibidir.

93-Kitleleri yönlendirmek için kullanılabilir.

94-Kitlelerle barışı da yayabilirsin hippi akımında olduğu gibi…

95-Kitlelerle savaşa da girersin Hitler yönetiminde olduğu gibi…

96-Kitlelerle çılgınca alışveriş de yapabilirsin reklamlarda aşılandığı gibi…

97-Başarılı reklamlara dikkat edin.

98-Çoğunda kulağa çok hoş gelen arka müzik vardır.

99-Çoğunda canalıcı ses tonlarıyla canalıcı cümleler vardır.

100-Çoğunda müşteriyi yakalayan ritm vardır.

101-Daha önce bahsettiğim çifte yarık deneyiyle bu etkilerden uzak durabiliriz.

102-Gözlemci olarak durumu değiştirebiliriz.

103-İhtiyacımız olmayan bir ürünü neden alalım ki?

104-Allah israfı sevmez.

105-Allah araçlara karşı değildir.

106-Allah araçların kötüye kullanımına karşıdır.

107-Bu yüzden müzik haramdır diyen görüşlere karşıyım.

108-Ney dinledikten sonra huzur buluyorsan ne mutlu.

109-Gitar dinledikten sonra sevgi dolu oluyorsan ne mutlu.

110-Darbuka dinledikten sonra kıpır kıpır oluyorsan ne mutlu.

111-Ben bunları yaşıyorum.

112-Musikinin ritminde bir sır saklıdır,eğer onu ifşa etseydim dünya at üst olurdu.

113-Şemsi Tebrizi bu sözle ne demek istemiş olabilir?

114-Müziğin gizemini tam olarak bilemem.

115-Bildiğim bu evrende her unsurun bir ritmi olduğudur.

116-Kalbimiz belli bir ritm ile atıyor.

117-Dünya belli bir ritm ile hem kendi hem güneş etrafında dönüyor.

118-Kuş seslerinin bile belli bir ritmi var.

119-Bu ritmler değiştiğinde farklı sonuçları oluyor.

120-Kuş sesleri mevsimin değiştiğinin,kalp ritminin değişmesi ise doktora gitme zamanı geldiğinin belirtisi olabilir.

121-Peki ya dünyanın ritminin değişmesi?

122-Belki şu anki 24 saat o zaman 16 saat olacak.

123-Belki de dünyanın dönüş yönü değişecek.

124-Bu da demektir ki Güneş batıdan doğacak.

125-Kuran’a göre bu değişim kaçınılmazdır.

126-Değişim de evrenin kaçınılmaz bir kuralıdır.

127-Toplumlar değişiyor,yönetimler değişiyor,algılayışlar değişiyor.

128-Algı seviyemizin değişimi için müzikten bahsettim.

129-Peki ya dünyayı etkilemek için müzikten bahsetsem?

130-Burada işin içine beyin dalgaları giriyor.

131-Ben duamı şarkı söyler gibi ahenkli ritmli doğaçlamalı yapıyorum.

132-Afrikalı yerlileri de bu şekilde ayinler yapardı.

133-Bu eylem sırasında alfa dalgası daha aktif hale geliyor.

134-Yaratıcı eylemimiz daha etkili evreni şekillendiriyor.

135-Kuantum dalgalanma der ki söylediklerimiz ve yaptıklarımız hem geçmişten hem gelecekten işaret olabilir.

136-Tabi yazdıklarım ancak Allah’ın izniyle mümkün olabiliyor.

137-Yine de en doğrusunu Allah bilir.

138-Müzikle ilgilenmesek bile ara ara dinlemeliyiz.

139-Sesi müziğe çevirene bakarım,benim işim aşkla.

140-Hayata estetik katan bu sanatı lütfen kucakla.

CİHAT ŞİİRİ(FURKANDAN ESİNLENDİM)

1-Gıpta ediyorum bilgi peşinde olan insanlara.

2-Bilgi hayatımızı yaşanır kılan,hayatımıza kalite katan ve hayatımızı şekillendiren araçtır.

3-Daha da güzeli bu bilgiyi teknikle harmanlamaktır.

4-İnsan istediğini sembollerle anlatabileceği bilgisini edindi.

5-Bu şekilde medeniyetimizi başlatan yazı bulundu.

6-Elektron akışının enerji transferi olduğu keşfedildi.

7-Bu şekilde elektrik enerjisiyle çalışan ürünler geliştirildi.

8-Güçlü nükleer kuvvetin parçalanabileceğini yani atomun bölünebileceğini buldu.

9-Ancak sonuç bir katliam oldu.

10-Bu şiddetin önüne nasıl geçilebilir?

11-İnsanlar buğday gibidir,kafası doldukça benlikleri de eğilir denir.

12-Ben buna egomuzu bilgilenerek köreltebiliriz diyorum.

13-Bence dünya ilerleyen zamanlarda bir psikolojik devrim geçirecek.

14-Dünya jeolojik evrimden geçti.

15-Kıtaların parçalanarak yer değiştirmesiyle yorumluyorum.

16-Dünya biyolojik evrimden de geçti.

17-Tek hücreliden en ileri düzey insan formuna geldik.

18-Şu an teknolojik evrimdeyiz.

19-İnsanlar devamlı bir teknik üstünlük peşinde ve halen savaşlar devam ediyor.

20-Son aşama ise psikolojik evrim diye düşünüyorum.

21-Ancak bu nasıl gerçekleşebilir acaba?

22-3.Dünya Savaşından sonra mı gerçekleşir dersiniz?

23-Savaşlarla birlikte teknoloji de gelişme göstermiştir ne yazık ki.

24-Savaşta üstünlük sağlamak teknolojiye de bağlıdır.

25-Enigma teknolojisi,atom bombası,insansız hava araçlarını örnek gösterebilirim.

26-Savaştan sonra bu teknolojiler hizmete sunuluyor.

27-Zihin okuma teknolojisi belki geliştirilmiş bile olabilir.

28-Işınlanma teknolojisi Philadelphia deneyi ile mümkün görünüyordu eğer insanlarda da başarılı olsaydı.

29-Uzayda kolonileşme hazırlıkları başladı bile.

30-Daha kaç savaş geçirmeliyiz birbirimizi daha iyi anlamak için?

31-Adalet bize gerekli olan yegane unsurdur.

32-Allah da iyilik yardımseverlik adalet emrediyor.

33-Allah bilgilenin diyor.

34-Allah etken durumda olmamızı istiyor.

35-Allah benim yolumdan gelin diye peygamber yolluyor.

36-Allah esenlik içinde olmamızı istiyor.

37-Allah bize ölçülerle mesaj veriyor.

38-Allah benden iyilik güzellik incelik isteyin ki vereyim diyor.

39-Bilgi peşinde olmak,bilgi toplamak ve bilgi paylaşmak bence en büyük cihattır.

40-Bilmiyorsanız bilenlere sorun ayetini de düşününce…

41-Artık internet teknolojisi ile bilgi parmaklarımızın ucunda.

42-Yapay zeka teknolojisi artık bize ihtiyacımız olan ne varsa sunuyor.

43-Ancak yapay zeka da kötüye kullanılabilir.

44-Bu da bilimkurgu filmlerini bir gün gerçek yapabilir.

45-İnsanlarla savaşan robotlar,zihin kontrol eden makineler ve belki daha kötüleri…

46-Allah’ın dediklerini hatırlayalım.

47-Allah’ın emirlerini yerine getirelim.

48-Cihat edelim,hem kalemle hem zihinle hem klavyeyle.

( İlham-kuran Ayetlerinden Esinlenip Yazdım.21 başlıklı yazı Aliriza. tarafından 14.01.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.