Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 6.02.2020
Okunma Sayısı : 1111
Yorum Sayısı : 0
*Hukukun üstünlüğü, bağımsızlığı, saygınlığı ve bağlayıcılığı*

*Terör;*
-insanlık dışı bir eylemdir.
-kalleşliktir.
-zihni/kalbi, duygu ve düşüncelerin tüketilmesidir.
-akıl tutulmasıdır.
-tükenmişlik intiharıdır.
-ölüp/öldürerek hiçbir şey kazanamamaktır.
-demokrasi, hukuk ve insan haklarını yok saymaktır.
-kendi beklentisini silahla dayatmaktır.
-suçlu dahi olsa, insan öldürmenin, kabul edilebilir dayanağı yoktur.
-savunma amacı dışında başlatılan bir savaş da bir nevi toprak gaspı, işgal  ve devlet terörüdür.
-kendisini ısıran pire için önce yorganı, sonra tüm ülkeyi ateşe vermektir.
-din, etnik köken, mezhep, ideoloji ve yayılmacılık adına bir cana bile kıyılmışsa, bu bir terör kalkışmasıdır.
-ve son söz olarak, her değerini tüketip, varlığını kabullendirmek için terör estirenler, ölümü de cebine koyarak yola çıkmışlar demektir.
     Cam kıran, mal çalan, can alan ister bir dilenci olsun ister devlet başkanı; demokratik, anayasal bir hukuk devletinde aynı şartlarda yargılanır.
Hukukun üstünlüğü, bağlayıcılığı, şeffaflığı, evrenselliği, saygınlığı, bağımsızlığı öncelikle sağlanmalıdır.
Hukuk güvenliği, yargılamanın bağımsızlığı, tabii mahkeme ve hakim güvencesi, suçun bireyselliği, delillerin yasal ve bilimselliği,
Kanunların geriye işlememesi, adil yargılanma, ihsas-ı rey yasağı, suç ve delillerin taraflarca açıkca/özgürce/süresizce tartışılabilmesi, soruşturma, kovuşturma, yargılama ve infaz süreçlerinde, insan onur ve haysiyetini zedeleyici davranışlardan kaçınılması, dürüstlük ve şeffaflık ilkesi, kanunilik ilkesi, kuvvetler ayrılığı ilkesi,
Masumiyet karinesi, eşitlik ilkesi, sınırsız savunma hakkı, iddia edenin ispat yükümlülüğü, hak arama, savunma ve kazanılmış hak güvencesi, iddia/savunma ve yargılamada gerekçenin gereği ve doyuruculuğu, hukukun evrensellik ilkesi...
    Burada saymadığımız, hukukun diğer ilke, kavram, norm ve yasalarını da titizlikle dikkate alarak, adaleti sağlama, herkese hakkı olanı, zamanında ve tam vermekle sorumluyuz.
Evrensel, çağdaş, pozitif hukuku kabullenmek, bunu gerektirir.
     İnsan hakkı, onur ve haysiyetini istismar etmeyelim. Suçlu da olsa, zanlı da olsa; adalet, etik, nezaket kurallarını aşmamak gerekiyor.
06.02.2020
Ali Rıza Malkoç
( Hukukun Üstünlüğü, Bağımsızlığı, Saygınlığı Ve Bağlayıcılığı* başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 6.02.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.