Fin eğitim sistemi

TÜM BİLGİLER Dr Anna Kaisa Pudas  tarafından ( 13. AGUSTOS 2018)

Finnish Education Pedagogy , Differention  of  institution Transversal competences, Evaluation and  Assesment, Lesson  and  unit Plans sertifika Programındandır.

 

 

Finlandiya’da eğitim yüksek düzeydedir. Okullar arasında öğrenim sonuç farkları azdır hemen hemen herkes temel eğitimi hedeflenen sürede bitirmektedir. Okul öncesi eğitim, temel eğitim ve ikinci düzey eğitim ücretsizdir ve bundan sonraki eğitimler de büyük oranda ücretsizdir. Ailenin gelirinden bağımsız olarak herkesin kaliteli bir eğitim görme olanağının olması ve aktif bir vatandaş olarak gelişmesidir.

Eğitim sistemi erken eğitimi, okul öncesi eğitimi, temel eğitimi, ikinci derece eğitimi ve yüksek eğitimi içerir. Yetişkin eğitimi yetişkinler içindir ve temel eğitimden yüksek eğitime kadar birçok alternatif içerir.  Okulların finansı ilköğretimde % 98 orta öğretimde ise % 87    kamu tarafından karşılanır

 

Erken eğitim

Finlandiya’da çocukların okul çağına gelmeden önce erken eğitime katılma hakları vardır. Erken eğitim çocuk yuvalarında ve aile gündüz bakımında verilir. Çocuk erken eğitime ebeveyni ile birlikte, çocuk parkında da katılabilir. Çocuk erken eğitime haftada en az 20 saat, ebeveynler çalışıyorsa ya da okuyorsa daha da fazla katılabilir. Erken eğitimin amacı çocuğun gelişimini ve   mutluluğunu desteklemektir. Çocuk sosyal ,  el becerileri ve  değişik bilgiler öğrenerek  ileride daha fazla öğrenmesine yardımcı olacak beceriler kazanarak tupluma dahil olur.

Gün içinde çok oyun oynanır ve dışarı çıkılır. Çocuğun ana dili Fince veya İsveççeden başka bir dilse çocuğun Fince ya da İsveççe öğrenmesi desteklenir. Çocuğun ihtiyacı varsa, özel eğitim de alabilir. Finlandiya’da erken eğitimi belediyeler düzenler. Erken eğitim vergi gelirleriyle finanse edildiğinden daha ucuzdur. Finlandiya’da erken eğitim veren özel yerler de vardır. Çocuk ile eğitimli erken eğitim öğretmenleri ve çocuk bakıcıları ilgilenir.

 

Okul öncesi eğitim

 

Finlandiya’da çocuğun sene boyunca okul öncesi eğitime katılması gerekir. Okul öncesi eğitim genelde   6 yaşını doldurduğu sene başlar. 2001 yılından beri 6 yaşındaki tüm çocuklar ücretsiz eğitim alma hakkına sahiptir. Okul öncesi eğitimi belediyeler düzenler ve eğitim aile için ücretsizdir. Eğitimi, meslek yüksekokulu veya üniversite mezunu erken eğitim öğretmenleri verir. Okul öncesi eğitim genelde pazartesinden cuma gününe kadar günde  yaklaşık 4 saattir. Çocuğun ebeveynleri çalışıyor ya da okuyorsa, çocuk okul öncesi eğitimin dışında erken eğitime de dahil olabilmektedir.

Okulda yararı olacak becerileri, örneğin harfleri öğrenir. Okuma daha öğretilmez.. Ayrıca gün içinde oyun oynanır ve dışarı çıkılır.2012 yılında 6 yaşındaki çocukların yüzde % 98 i okul öncesi eğitime katılmıştır.

 

Temel eğitim

Temel eğitim çocuğun 7 yaşını doldurduğu sene başlar. Finlandiya’da temelli oturan her çocuğun temel eğitime katılması şarttır. Temel okulda  9 sınıf vardır. Öğrenim yükümlülüğü çocuk temel eğitimin bütün derslerini tamamladıktan ya da öğrenim yükümlülüğünün başlamasından on sene geçtikten sonra sona erer.

Finlandiya’da temel eğitimi yasalar yönetir.  Ulusal öğretim programının temelleri ve yerel öğretim programları uygulanır. Temel eğitimi belediyeler düzenler. Temel eğitim vergi ile finanse edilir ve bu yüzden eğitim ücretsizdir. Alt sınıflarda eğitim  ortalama haftada 20 saattir ve üst sınıflarda ders saatleri fazlalaşır

Finlandiya’da temel eğitim öğretmenlerinin hepsi yüksek lisans yapmıştır. Temel eğitimde 1-6. sınıfların sınıf öğretmenlerinin uzmanlık alanı pedagoji, 7-9. sınıfların öğretmenlerinin uzmanlık alanı öğrettikleri derslerdir. 9 yıl süren eğitimin ilk 6 yılını sınıf öğretmenleri  son 3 yılını ise branş öğretmenleri verir.

Öğrencilerin derslerde ilerlemesini öğretmen değerlendirir. Temel eğitimde notları öğretmen verir. Ülke genelinde düzenlenen bir sınav yerine öğrenim sonuçları örnek bazlı değerlendirmelerle takip edilirek ki bu değerlendirme   dokuzuncu sınıfta düzenlenir.

Sınıflar 14 yaşa kadar 24 kişilik, liselerde ise 28 kişilik, ortalama 25 kişiden oluşmaktadır. Özel eğitim sınıfları en fazla altı kişi,  engelliler sınıfı ise   sekiz kişiden oluşmaktadır.

Zorunlu temel eğitim süresince tüm öğrenciler eğitim, sağlık, günlük sıcak yemek, bilgisayar ve yazıcı kullanımı, kitap, defter, kalem, okul gezilerinden ücretsiz olarak faydalanmaktadırlar

 

FİNLANDİYA DA   TÜRKİYEDEN FARKLI OLAN NEDİR  ?

·         Finlandiyalı eğitimcilere göre yetenekleri yüksek olan çocukları daha da fazla teşvik etmektense zayıf ve daha geride kalan öğrenici grupları ile  daha yoğun olarak ilgilenmek daha iyi sonuçlar vermektedir.

·         Finlandiya’da eğitimciler “Bir öğrenci zorluk yaşarsa, aklımıza gelmesi gereken soru, öğrencide ne sorun olduğu ya da öğretmende ne sorun olduğu değildir. Asıl soru, sistemde ne sorun olduğudur” diyerek öğretim programlarını ortam ve şartlara göre güncellemektedir.

·         Finli öğrencilere öğrenimlerinin ilk altı yılında hiçbir şekilde not verilmemekte ve sekizinci sınıfın sonuna kadar not verme zorunluluğu bulunmamaktadır.

·         Öğrencilere 15 yaşlarına kadar test uygulanmamakta ve öğrenciler 16 yaşlarında iken ülke genelinde sınava girmektedirler. Ders kitapları pek fazla kullanılmamakta ve ders derste öğrenilir denilmektedir. Ödev verilmemesi istenmekte, eğer gerçekten gerekli ise bu ödev öğrencinin en fazla 30 dakikasını alacak şekilde planlanmaktadır

·         Fin eğitim sisteminde özel eğitime ihtiyaç duyan fiziksel-zihinsel engelli öğrencilerin ve öğrenme güçlüğü çekenlerin de diğer çocuklarla aynı okulda okuması sağlanıyor. Bizim eğitim sistemimizde de özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilere bu şekilde eğitim ortamları hazırlanmalı ve sosyal hayata dahil olmaları sağlanmalıdır

·         Özel okullar sadece din eğitimi için bulunmakta ve resmi devlet okullarında din dersinde din eğitimi verilmemekte sadece dinler anlatılmaktadır

·         Finlandiya'da okullarda yemekhanelerde günün menüsü, içerdiği besin miktarı ve kalorisi yemekhane panosuna mutlaka yazılmaktadır. Burada ilginç olan tabaklarda kalan yiyeceklerin döküldüğü yerde duvara asılan bilgi notlarında çöpe dökülen yiyeceklerin gün gün gramajları da yazılmaktadır.

 

·         Finlandiya'da eğitim dört öğrenme ortamında yürütülmektedir. Bunlar; Sınıf, laboratuvar, atölye çalışması ve okul dışı çevre. "Gerçek hayat sınıf duvarlarının dışına çıkıyor. Sınıf, atölye ve laboratuvar, sınırlı öğrenme ortamı sağlarken, okul dışı çevre öğrencilere birçok fırsat verir” demekte Finlandiya'lı eğitimciler. Bizim ülkemizde de okul dışı öğrenme ortamlari geliştirilmeli ve çok kapsamlı hale getirilmelidir.

FİNLANDİYA DA ÖĞRETMEN ALIMI

Finlandiya’nın PISA’da elde ettiği başarısının altında yatan en önemli unsurların başında öğretmen yetiştirme programı gelmektedir Bu programın en önemli özelliği başlangıçta motivasyonu yüksek ve yetenekli öğrencileri programa kabul etmektir.

Finlandiya’da öğretmen olmaya karar veren bir aday bu programa katılabilmek için öncelikle Türkiye’deki ÖSYM sınavlarına benzeyen “marticulation” sınavında ve daha sonra üç aşamadan oluşan kabul testinden başarılı olmak zorundadır. Kabul testi kitap sınavı, mülakat ve örnek ders anlatımı (ya da grup tartışması yönetimi) şeklinde yapılmaktadır

Öğretmenler toplamda 38 hafta çalışmakta, okullar genellikle Ağustos ayı ortasında açılmakta olup tarihte okullar arasında 1-2 gün fark oluşabilmektedir. Okullar Ekim ayında 1 hafta, yılbaşında iki hafta, bahar döneminde bir hafta tatil yapmakta ve tüm okullar aynı tarihte kapanmaktadır.

 

Öğretmen adaylarına programın ilk üç yılında dörder hafta, son yıl ise beş hafta olmak üzere uygulama okullarında hem okul öğretmeni hem de üniversite hocasının rehberliğinde staj yapma imkanı sağlanmaktadır Finlandiya’da öğretmen olmak hiç kolay değildir.

FİNLANDİYA DA “Eğitimdeki başarınızın sırrı nedir?”

 Finlandiya’da “Eğitimdeki başarınızın sırrı nedir?” diye sorduğumuzda alacağımız cevap kesin ve net Öğretmenlerimiz”. Öğretmene duyulan güven, inanç ve değer en üst düzeydedir. Söyledikleri cümle şudur: “Her işi uzmanına bırakmalıyız. Eğitim görevini çocuklarla birebir yürüten öğretmenlerdir. Bu nedenle de eğitimde birinci derecede yetkili öğretmendir”, “Her öğrenci önemlidir ve özeldir. Öğrencideki yetenekleri ortaya çıkaracak olan öğretmendir”.

 

 

 

 

 

( Finlandiya Eğitim Sistemi başlıklı yazı gölevi tarafından 26.05.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.