SAZ SANATÇISI

TAMBURİ NECDET  YAŞAR

1930-2017

Ahmet AYAZ

 

Ahmet AYAZ

Gaziantep Güneş Gazetesi 23 Eylül 2020

 

 

Prof. Dr. İmam Hüseyin Filiz, Gaziantep Üniversitesinde Rektör iken,  yanılmıyorsam bir etkinlik sonucunda, Gaziantep Üniversitesinde şair ve yazarlara Çoban  Evinde, bir yemek ziyafeti vermişti. Gaziantep Üniversitesinin Bahar Şenliklerinde olsa  gerek.   O zamanlar Yılmaz Kılınç Hocamızda Kültür Müdürlüğüne vekalet ediyordu. Aklımda kalan isimlerden ben, Tamer Abuşoğlu, İbrahim Halil Aycan, İbrahim Ethem Endez, bu  yemek  sohbetinde Konservetuar Müdürlüğüne Rahmetli Hamza Çivi’nin alınıp, bir Gazianteplinin getirilmesi talebinde bulunmuştuk. Rektör Hocamız İ. Hüseyin Filiz, buraya Alaattin Yavaşça, ya da Necdet Yaşar Hocalarımızın dışında bir kimseyi kabul edemem. Madem ki,  memleketinizi seviyorsunuz. O zaman bunlara gidin, gönlünü yapın, hangisi evet derse gerisi bana ait.  Ben getirtirim. Bunlardan başkasını kabul etmem demişti. Ben o zaman Rektör Hocamız İ. Hüseyin Filizden, Necdet Yaşarın da Alaattin Yavaşça kadar önemli bir isim olduğunu öğrendim. Şimdi Necdet Yaşarı  rahmet ile anıyorum ve aşağıya hayatından bir kesit sunuyorum.

 Türk Sanat Müziği Saz sanatçısı, Tanburi (D. 1930, Nizip / Gaziantep – Ö. 24 Ekim 2017, İstanbul).1953'te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Musikiye bağlama çalarak başladı. Mesut Cemil'in tanbur çalışını dinledikten sonra, yirmi yaşında tanbura yöneldi. Öğrencilik yıllarında tanburuyla Nevzat Atlığ yönetimindeki Üniversite Korosu'nun çalışmalarına ve konserlerine, katıldı. Üniversite Korosu'nun bir radyo konserinde yayımlanan taksimini çok beğenen Mesut Cemil'in takdir ve ilgisiyle İstanbul Radyosu'na girdi; Mesut Cemil'in yönettiği Klasik Koro'da tanbur çaldı ( I 953- 1963). İstanbul Radyosu'na girdikten sonra uzun yıllar Mesut Cemil'in derin sanat birikiminden yararlandı.

1953-1980 yılları arasında yirmi yedi yıl İstanbul Radyosu'nda çalıştı.1958'de Münir Nurettin Selçuk yönetimindeki İstanbul Belediye Konservatuvarı İcra Heyeti'ne tanburî olarak girdi,1976'ya kadar bu topluluğun, o dönem için büyük önemi olan Şan Sineması konserlerinde tanbur çaldı. 1976'da İstanbul Devlet Kla sik Türk Müziği Korosu'na girdi; I 983'te bu topluluktan ayrıldı.

Necdet Yaşar'ın 1960'lı yıllarda neyzen Niyazi Sayın'la oluşturduğu ikilinin verdiği saz musikisi konserleri Türk musikisi çevrelerini de aşan bir ilgi uyandırdı. Bu ikilinin sadece saz eserlerinden oluşan, zaman zaman mevlevî ayini gibi sözlü eserlerinde saza uygulandığı programları, icrada dikkate değer bir adım olarak değerlendirildi. Birbirleriyle çok iyi anlaşan, "sazlarını yenebilmiş" bu iki musikicinin özellikle "beraber taksim" diye nitelendirilen ortaklaşa taksimleri başka musikicileri de etkiledi. Bu ikilinin çalışmaları gitgide geniş bir dinleyici kesimine ulaştı; Türk saz musikisinin gelişmesi yolunda umutlar uyandırdı. Ortaklaşa taksim, bu sanatçıların çalışmalarından sonra yaygınlaştı; bir musiki şekli oldu. Necdet Yaşar müzik dalında  Gaziantep’imizin övgüye laik ve unutulmaz isimlerinden birisidir. Onu sayfama sığdıramadım. Ama unutmamak  ve  anmakta yeter diye düşünüyorum. Mekanı cennet olsun.

 

( Saz Sanatçısı Tamburi Necdet Yaşar başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 23.09.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.