BİNGÖLLÜ RESSAM ALİ RIZA KILIÇ

Bir sanatçı, bir ressam ya da bir şair yaşarken ünlü olamaz. Öldükten yıllar sonra işin erbabı biri tesadüfen ona ait eserleri bulur da tanıtırsa ne ala yoksa o güzelim eserler tıpkı sahibi gibi kıyıda köşede çürür gider.
Bu sabah tesadüfen adını duyduğum Bingöllü Ressam ALİ RIZA KILIÇ'ı tanıyınca azmin ve çalışmanın insanı nerelere taşıyabilceğine şahit oldum. 
Hemen araştırdım, hakkında birkaç resim ve yazı bulabildim oysa sanatçı muhteşem bir teknik geliştirmiş ve yöre kültürünü dünyaya yaptığı eserlerle tanıtmaya çalışıyor.
Bu sanatçımıza destek amaçlı ben de bir katkıda bulunmak istedim.
Ali Rıza Kılıç gerek yaşamı, gerek geliştirdiği tekniği, gerekse eserleriyle topluma örnek olacak bir değerimizdir. 
Dağlardan topladığı renkli taşları toplayıp eve getiriyor, ilkel şartlarda toz haline getirip, hiçbir boya maddesi kullanmadan iki parmağıyla o kumlardan resim yapıyor ve yaptığı resimler 18 ülkede sergileniyor.
Bizim bundan haberimiz bile yok. 
Bingöl merkeze bağlı Kuruca köyünde yaşayan Kılıç 47 yaşında.
Henüz 7 yaşındayken eski 20 liraların üzerindeki Mehmet Akif Ersoy'un fotoğrafına bakarak resim yapmaya başlamış. 
En büyük esin kaynağı yine o yörenin sanatçılarından olan Elazığlı ressam Bünyamin Cumhurcu.
Kekeme olduğu için okuyamayan ve ortaokula kadar eğitim gören Kılıç, daha sonra yurt dışına çalışmaya gitmiş gitmesine de orada da boş durmamış, resim yapmaya devam etmiş. Tablolarına olan ilgiyi görünce bu sefer daha sıkı çalışmaya başlamış.
Askerlik yapmak için  yurda dönen Kılıç 40 yılda 29 sergi açmış.
Doğada bulduğu likit, jasper, ditsen, serpandit, pirit, manganez, safir, hematit, lamatit gibi 100 çeşit taşı dağlardan toplayıp, çekiçle toz haline getiriyor daha sonra bunları resme dönüştürüyor.
Kılıç, köyünde kurduğu resim atölyesinde sanatını icraya devam ediyor.
Taşlarla yapamayacağı hiçbir resim olmadığını ve artık taşı boya gibi kullandığını ifade eden Kılıç, "Ben bu işin sanatını okumadım. Çocukken ağır kekeme olduğum için ortaokulu bırakmak zorunda kaldım. Daha sonra kitaplar okuyarak, kekemeliğimi yendim. 7 yaşından beri resim yapıyorum. İlk resmim, eski 20 liralardaki şair Mehmet Akif Ersoy'a bakarak, yaptığım resimdir. Aileme gösterdiğimde bilerek, ismini söylemedim. Kimin resmi olduğunu sorduğumda herkes bana Mehmet Akif Ersoy'un resmi dedi. Öğretmenlerim bana 'senin sanata kabiliyetin var' derlerdi.
Daha sonra yurt dışına gittim. Yurt dışından döndüğümde ise resim çalışmasına tekrar başladım. İlk resim sergimi Bingöl'de açtım. Askerden geldikten sonra tekrar yurt dışına gittim, baktım ki resimlerim çok beğeniliyor. Tekrar Türkiye'ye gelip ikinci sergimi Ankara Çağdaş Sanatlar Galerisi'nde açtım. Türkiye'nin en güzel galerilerinde 29 resim sergisi açtım. Şimdi de kendi köyümde bu resim sanatını yapıyorum" diyor.
Geçtiğimiz yıl 30 eserinin Paris'te satıldığını ifade eden Kılıç, "Ben herkese resim satmıyorum. 18 ülkede resimlerim var. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlemiş olduğu 64'üncü Resim ve Heykel Yarışması'na 'savaş atları' resmi ile girdim. Ödüle layık görüldü. Özellikle kendi köyümde ve kendi atölyemde kurs vermek istiyorum" diye konuşuyor.
Yurtdışında birçok üniversite sanatçının tekniğini tez konusu yapıp, araştırmış ve tekliflerde bulunmuş ancak tüm teklifleri elinin tersiyle iten ALİRIZA KILIÇ "Bu teknik bana ve benim ülkeme ait, hep öyle kalacak" diyor. 
"Sanatımı gençlere öğretip, geleceğe taşımak en büyük amacım." diye de ilave ediyor.
Yaptığı eserlerinde yöreye ait izlerin olduğunu ve yaşadığı bölgenin kültürüne katkıda bulunmak için son nefesine kadar çaba sarfedeceğini ifade eden ALİ RIZA KILIÇ 
İyi ki tesadüfen adını duydum iyi ki az da olsa seni tanıma fırsatım oldu. 
BAŞARILARIN DAİM OLSUN.

Saygılarımla
Sebahat Karagöz
30 Eylül 2020
( Bingöllü Ressam Ali Rıza Kılıç başlıklı yazı S.Karagöz tarafından 30.09.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.