Kavramlarla Kavramak Anlamak 2


İzafi Yani Bağlantılı

 

Sözlerim hayatla gönülle izafi’li, zaten izafi’li yani bağlantılı olmazsa size ne anlatabilirim ki? Söz kalem gönülle olmazsa canlılığı yazma aşkı nasıl meydana çıkabilir ki? Biz bütün var­lıklar ve varlığımızla hayatın içinde fizikî temasla sözle bakışla olayların adımların sesleriyle bir birine izafi’li’dir yanı birbirine bağlıdır. Tek başına ne dünya olabilir ne de yaşam. Zaten zaman, mekân ve hareket birbiri ile bağlantılıdır, birbirlerinden bağımsız yaratılmış değildir. Birbirlerine bağlı izafi dediğimiz olaylar tanımlanan kuramda belirli bir konudaki düşüncelerin, görüşlerin bütünü ya da eksikliği diyelim yani uygulamadan yaşamda kopukluk ölümle vardır. Hasretle özlemle olan ayrılık araya giren kör cisim kara resim birleşimdeki kopukluk zamanla vardır ve zaman içinde aynı kalır bazen barışmayla değişir,  işte insan zamanla, mekânla hare­ketle, insanın atacağı adımla harekete mekânda bir anda bu adımlarla ve toplamda oluşan artısıyla topluma dönüşür o andan sonra her şey birbiri ile bağımlıdır ve bağlıdır.


Belli olmayan gerçekleri akıl ile açıklama, yorumlama ya da belirleme biçiminde ortaya çıkan, çıkmaz yol bile olayları denenmemiş olmaktan çıkararak, deneme aşamasına taşırken işte izafiyet denilen teori meydana çıkar, yani hareketsiz kalınan ana hareket sağlamak çıkış yolun bulmak için yoldur bu bağlam bağlantı. Bu çıkmaz yol, izafiyetle yani bağlam bağlayan olarak, bu çıkmaz yola yol aramak çabalamak enerji harcamak içindir bu çıkmaz yol. Her anla hayata akılla insanla fikirle bağımlı olan insan, bunlardan ayrı düşünülemez. Bazen de Rabbim hayat bizim için zora sokarak yalnızca düşünce ile kurulmuş temeller üzerine oturtan anları önümüze getirerek bizi sınar, bu ana bu olaylara nasıl ne gözle düşünceyle bakıyoruz görmek ister. Vermiş olduğu akıl his duygu ve düşünceyle yeni olguları bulma yolunu gösteren bu bilimsel öğreti insanında Rabbim tarafından verilmiş, birbiriyle bağlanmıştır, hayat gibi insan gibi vazgeçilmezidir, hayatla ve ahiretle bağlantılıdır.

 

Can verme sakın aşka aşk afeti candır (Aşk Afeti candır: İnsanı çıldırtacak kadar güzel kadın gibi candır)
Aşk afeti can olduğu meşhuru cihandır (Meşhuru Cihan: Cihanın bildiğidir) cihan bilir aşık bilir…

Sakın isteme sevdayı gam aşkta her an
Kim istedi sevdayı gamlı aşk ziyandır

Her ebrulu güzel elinde bir hançeri honriz (Honriz: Onur, yani hançeri kadın için onurdur)
Her zülfü siyah yanında bir zehirli yılandır

Yahşi görünür yüzleri güzellerin emma (Emma: Lâkin ancak şu kadar var ki)
Yahşi nazar ettikçe sevdaları yamandır (Yahşi:
pek güzel, çok güzel, iyi, güzel, naza çekerse o güzel kendini varması sevilmesi zordur yani yamandır.)

Aşk içre azap olduğu bilirem kim (İçre: İçindeki, yani aşkın içindeki azabı azap olduğunu, tek taraflı sevince azaptır demek istedi diye anlıyorum kendimce)
Her kimseki aşıktır işi ahü figandır (
Ahu figan : Ahu figan; içi yanarak feryat etmek demektir...Her kim ki böyle tek taraflı aşka düşerse hali böyledir)

Yadetme güzel gözlülerin merdümi çeşmin (Adımı adını anma, güzel gözlerinle ey göz bebeğim)
Merdüm deyip aldanma kim içtikleri kandır (
MERDÜM-İ ÇEŞMİN: Gözbebeği.)

Gel derse Fuzuli ki güzellerde vefa var
Aldanma ki şair sözü elbette yalandır.
 

Fuzuli

(İşte buradaki son iki kıtadaki manayı her okudukça çözemem, neden böyle söylemiştir bilinmiyor ya da sevmediği için sevilmemesi için söylüyor benimki bir teori ya da sav diyelim… Evraka evraka buldum oleyyyy şimdi anladım diyor ki, gel derse Fuzuli dese de her güzellerde vefa var, aldanma bu şairin sözü yalandır her güzelde vefa bulunmaz diyor, işte bunu dinleyen kadın şairin sözünün yalan olduğunun idrakine erişinde kendi savıyla bilerek bir daha şiir okumam derken, ilk başta benim gibi anlamamıştır vesselam.)

 


Umarım kısa açıklamalarla şiiri okuyarak anlamışsındır. Şiir ve şair ve okuyan ve ben yanlarına açıklama yazmak için izafi olarak bağlantılı olarak şu an bağlandım, bu bağlamda bağlanmak her anda vardır, yeter ki faydalı olmayı düşünelim gerisi teferruattır vesselam, selamlarımla.

 

Mehmet Aluç



 

( Kavramlarla Kavramak Anlamak 2 başlıklı yazı kul mehmet tarafından 20.10.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.