13 Mart 2020 tarihinden bu yana çocuklarımız okullarından uzaktalar. Bu süreçte okullar ve öğretmenler uzaktan eğitimle onların yanlarında olmaya çalıştı. Şunu çok iyi biliyoruz ki uzaktan yapılan dersler, öğretim boyutuyla öne çıktı.

 

Eğitim okulda, okul kapısından girişle başlar. Güvenlik görevlisine “günaydın” demek, arkadaşına selam vermek, sevincini ve üzüntüsünü arkadaşlarıyla öğretmeniyle paylaşmak, öğretmenin yüzündeki ifadeden alması gereken dersi almak gibi edinimler, eğitimin birer parçalarıdır.

 

Uzun bir aradan sonra sınırlı günler halinde de olsa bazı sınıf düzeylerinde yüz yüze eğitime başladık. İsteriz ki tüm kademelerde çocuklarımız tam zamanlı, eskisi gibi okullarına dönsünler, eğitimlerini tamamlasınlar. Çünkü eğitim bir ülkenin geleceğidir ve vazgeçilmezidir.

 

            “Bir ülkenin geleceği, o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır.” diyor Albert Einstein.  Çocuklarımızın eğitimini her ne olursa olsun, aksatmadan devam ettirmeliyiz.

 

Amerika’daki Wiscansın Üniversitesi dekanlarından Dr. L. H. Adolfson,  eğitimin insan hayatındaki yerini ve önemini şöyle anlatır:

 

            “Eski zamanlarda üç atlı bir çölden geçiyordu. Kurumuş bir nehir yatağından geçerken, gaipten bir ses geldi: ‘Durunuz!’ Hemen atlarını durdurdular. Ses, daha sonra atlarından inmelerini söyledi ve devam etti: ‘Yerden bir avuç taş alarak ceplerinize koyunuz ve yolunuza devam ediniz.’. Atlılar söyleneni yaptılar ve yollarına devam ettiler. Bir süre ses tekrar duyuldu: ‘İstediklerimi yaptınız, yarın güneş doğduğu zaman hem çok sevinecek hem de çok üzüleceksiniz.’. Atlılar şaşkın halde yollarına devam ettiler. Ertesi sabah güneş yükseldiğinde ellerini ceplerine sokan üç atlı, ceplerindeki taşların elmas, pırlanta, inci ve diğer kıymetli taşlara dönmüş olduğunu gördüler. Seviniyorlardı çünkü sesin emrini yerine getirmiş, taşları ceplerine doldurmuşlardı; üzülüyorlardı çünkü daha fazla taş almamışlardı. İşte Eğitimin hikayesi bu.”

 

            Covid-19 virüsü tüm dünyayı etkisi altına almış, hepimizin hayatını alt üst etmişken durumumuz tam da çölden ve kurumuş dere yatağından geçer haldir. Bu süreçte çocuklarımızın ceplerini elimizden geldiğince çok doldurmalıyız.

           

            “Dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir.” diyor Nelson Mandela. Bugün bilim ve teknikte ileri, ekonomisi güçlü ülkeler seviyesine çıkabilmek için eğitime daha çok ihtiyacımız var. O yüzden pandemi sürecinde de olsak eğitim öğretimi aksatmamamız gerekiyor. Çocuklarımızı yarına hazırlamak için milletçe elbirliğiyle gayret etmeliyiz.

 

Eğitim sadece okulların, öğretmen ve öğrencilerin zorunluluğu ve sorumluluğu değil. Toplumun, milletin, ülkenin zorunluluğu ve sorumluluğudur. Virüsü de eğitimi de ihmal etmek, ciddiye almamak büyük felaketlere sebebiyet verecektir. Virüsü ciddiye almamak kısa vadede, eğitimi askıya almak uzun vadede hepimize zarar verir. Millet olarak bu sorumluluğumuzun bilincine vararak hareket etmeliyiz. Çocuklarımızın eğitim alabilmesi anne babaların ve toplumun her ferdinin dikkatli davranması, kurallara uyması ve virüsle yaşamayı öğrenmesine bağlıdır. Yedi aydır bilgisayar karşısında eğitimle eve hapsolan çocuklarımızın yarın psikolojik ve sosyolojik sorunlarla karşı karşıya kalacağı muhakkaktır. Yüz yüze eğitime kısmi de olsa her çocuğun ihtiyacı var. Bu bilinçle hareket etmek zorundayız. Bunun için millet olarak bir eğitim seferberliği başlatmalıyız.

 

Çocuklarımızın okula gidebilmesi, eğitimlerini devam ettirebilmesi hepimizin dikkatli, özenli ve tedbirli davranmasına bağlıdır. Toplumun her ferdi, bir çocuğun alacağı eğitimi düşünmeli, bunu aksatmamak için, geleceğimiz için hareket etmelidir. Sokağa her çıkışımızda, toplu taşımaya her binişimizde, markete, AVM’ye, parka, bir mağazaya her girişimizde geleceğimiz olan çocuklarımızı gözümün önüne getirmeli, onlar için virüs tehdidine karşı kendimizi ve çevremizi korumalıyız.  

 

Yarınlarımızı çocuklarımıza bırakacağız, onların fikren ve bedenen sağlıklı olması, dolayısıyla geleceğimizin aydınlık olması bize bağlı.

 

Çocuklarımız ve geleceğimiz için herkesi eğitim seferberliğine davet ediyorum.

           

( Eğitim Seferberliği başlıklı yazı M. Kuvancı tarafından 21.10.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.