Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 28.10.2020
Okunma Sayısı : 1347
Yorum Sayısı : 15


Değerli dostlar !

Bu gün Peygamberimiz (s.a.s ) Efendimizin doğum günü... İslam aleminde nasıl kutlanmaktadır bilmem ama en azından kendimi bildim bileli ülkemizde Mevlid kandili olarak kutlanır bu gün.

Bu gün oturup da ’Mevlid Kandilinde şöyle dua edilir, şu gibi ibadetler yapılır’ konulu beni aşan bir yazı yazmak niyetinde değilim. İfade etmek istediğim şey farklı.

Benim çocukluğumda da Regaip, Mevlid, Miraç, Berat Kandilleri ve Kadir gecesi olarak kutladığımız ve çok önem verdiğimiz günler vardı. Ama o günlerde hiç bir Allah’ın kulu çıkıp da ’ Dinimizde kandil diye bir şey yok ’ demezdi. Hatta daha da ileri giderek ''Mübarek gün diye bir şey yoktur.'' da demezdi. Hatta bunları derken Kur’anı kaynak göstererek kandillerin birer bid’at ( Yani islama aykırı kötü alışkanlık ) olduğunu söylemezdi. Fakat son on- onbeş senedir aşağı yukarı üstelik de ilahiyat alanında uzman olan vatandaşlar çıkıyor Tv kanallarına ve büyük bir buluşa imza atmışlar gibi: ’ Efendim Kandil diye bir şey yoktur, Allah’ü teala Kadir Gecesinden başka hiç bir gün için önem atfetmemiştir. Cuma günü bile sadece o gün mutlaka namaz kılmamızın belirtildiği bir gündür ama kutsallığı yoktur.’ Gibi laflar ediyorlar.

Ben bilemem işin bu kadar ince teferruatlarını. Alanım olmayan konuda da ahkam kesemem. Lakin Bir kandili kutlamanın, o günde fazladan ibadet yapmanın, mevlitler okumanın ( Ki bu da hurafeymiş! Mevlit şarkı türküden başka bir şey değilmiş ) kime ne zararı var? 

İnsanlar kandil kutlayalım diye havaya ateş mi ediyorlar? Arabalarıyla konvoylar yapıp trafiğin altını üstüne mi getiriyorlar? Birilerini havaya atıp tutuyorlar mı '' En büyük kandil bizim kandil.'' Diye? Kandil kutlayanlar palalarla, sopalarlarla, satırlarla kutlamayanlara mı saldırıyorlar? Kandil günlerinde '' Aman dışarı çıkmayalım bir kaza kurşununa kurban gideriz.'' Endişesi mi yaşıyor insanlar?  Belediye otobüsleri, duraklar, bankalar, işyerleri mi yakılıyor? 


Kandil denilen bu günlerde kin, düşmanlık, sevgi ve saygısızlık, edepsizlik, kul hakkına saldırı adına bir eylem var mı? 

O halde bırakın insanlar birbirlerinin kandillerini kutlasın. Birbirlerine güzel şeyler söylemek için böyle bahaneler (!) uydursunlar.(!) Daha fazla ibadetin kimseye zararı olmaz. Şarkı türkü bile olsa içinde Allah’ın ve O'nun sevgili Resulünün adı zikredilen Mevlitler okumaktan bu topluma zarar gelmez.

Varsın Kur’anda zikredilmemiş olsun ( Ki bilmiyorum gerçekten zikredilip edilmediğini ) Kandilleri kutlamanın kimseye zararı olmaz.

Bu arada meraklısına kısa bir açıklama daha yapalım:


Müslüman ülkelerin Hz. Peygamberin doğum gününü ya da Mevlid Kandilini Türkiye dışında kutlayan ülkeler mevcuttur.

Suudi Arabistan’da Hz. Peygamberin doğum günü kutlanmamaktadır. 

Suudi Arabistan dışında neredeyse tüm Müslüman ülkelerde Hz. Peygamber’in doğumu hicri takvime uygun şekilde Mevlit Günü’nde kutlanmaktadır.

Müslümanların nüfusunun çoğunluğunu oluşturmadığı Hindistan, Kenya, Tanzanya gibi ya da nüfusunun çoğunluğu Hristiyan olan ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde de Müslümanlar tarafından Mevlid kutlamaları gerçekleştirilmektedir.

Aşağıdaki ülkelerde kandil günleri resmi tatil günleridir:

Afganistan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Etiyopya, Fas, Fiji, Fildişi Sahili, Gambiya, Gine, Guyana, Hindistan (bölgesel), Irak, İran, Kamerun, Kuveyt, Libya, Lübnan, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Nijer, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen.

Ülkemizde kandil kutlamaları Sultan II. Selim zamanında büyük camilerin minareleri arasına mahya denilen kandillerin asılması ile 1588 yılında başlamış, III. Murat zamanında ise kandil günleri resmi olarak kutlanan günler olmuştur.

İslam dünyasında ilk Mevlid Kandili kutlamasının ise Fatimiler döneminde ( 909-1171) yapıldığı bilinmektedir.

1935 Tarihli Ulusal Bayramlar ve Genel Tatiller Kanunu ile resmi tatiller ve hafta sonu tatilleri şu şekilde belirlenmiştir ki göreceğiniz üzere resmi tatiller arasında kandil günleri yoktur.

- Hafta Tatili : Pazar günü tatil, Cumartesi 13 den itibaren en az 35 saat
- Cumhuriyet Bayramı : 28 Ekim öğleden sonra başlayıp 29 Ekim tatil
- Zafer Bayramı : 29 Ağustos öğleden sonra başlayıp 30 Ağustos tatil
- Ulusal Egemenlik Bayramı : 22 Nisan öğleden sonra başlayıp 23 Nisan tatil
- Bahar Bayramı : Mayısın birinci günü
- Şeker Bayramı : Üç gün
- Kurban Bayramı : Dört gün
- Yılbaşı : 31 Aralık öğleden sonra başlayıp 1 Ocak tatil

( Neden 19 Mayıs yok Denilebilir? 1935 yılından sonradır 19 Mayıs'ın resmen tatil ilan dilmesi. Bunu daha önce yazmıştım.)
*******************
Bütün değerli arkadaşlarımın, Edebiyat Evi Sitemizin tüm şair edip ve okuyucularının, bütün İslam aleminin mübarek Mevlid Kandilini can-ı gönülden kutlar, tüm insanlığa hayırlara vesile omasını Yüce Rabbimden dilerim.

( Mevlid Kandili Ve Diğer Kandillerimiz. başlıklı yazı Sami Biber tarafından 28.10.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.