İBNİ Rüşt, Gazali gibi müderrislerin evlerinde otururken ilim sahibi olduklarını düşünüyorsanız Yanılıyorsunuz.. 
İslam içine sokulan ;
-Şia ya karşı metodık karşı koyma, 
-zeki akıllı fakir Çocuklara burslu eğitim fırsatı, 
- devlet yönetimine liyakat sahibi personel tedariki,
- alim olup da arada kalmışlara maaşlı çalışma imkanı, 
-kütüphane hastane yatakhane, gibi sosyal donatılarla bugünün kampüs anlayışının ilk tesisi, 
-4 yıllık eğitim süresi ve 
-eğitim sonunda Diploma benzeri verilen icazetname 
Alpaslan tarafından sadece Türklere  değil. insanlık alemine 1067 yılında bırakılan bir mirasdır..
Alpaslan dan Melikşah'a akıllı ve bilge insan Nizamimülk baş vezir olarak imparatorluğun, teşkilatlanması nda öneml i görevler üstlenmiştir.. Hukuk, din öğretisi ve şafii mezhebinin karargahı gibi kullanılmak istenmesi, Hanbeli mezhebine dahil olanların, üst kadrosunun bir kısmının, maaş kaygısı, güçe yakın olmak isteği ile birleşip mezhep değiştirince ve yoğunluk kazanınca, Hanbeli mezhebine dahil olan diğer kimselerin, karşı koyması halini ortaya çıkarttı.. Gerek Melikşah gerekse Nizamimülk"medrese nin mezhep değil sünni birliğini oluşturmak olduğunu" dile getirilmiş ve geçici uyuşmazlık hali kaldırılmıştır..
Vakfiyeler ile ögrenci bursları ve müderrislerin maaşları karşılandığı avm benzeri, kapalı çarşı uygulaması ile de kuruldukları şehirlerde, sosyal ve ekonomik gelişime katkı sağlıyorlardı.. Kampüsteki halka açık cuma hutbeleri bir ilim yayma faaliyetine denk geliyordu..
Hil'at giyme töreni ve siyah sarıkları ile alimlikleri de  halk arasında bilinirdi.. Niyet mektubu gibi insani ve vicdani özelliklerinin ön plana cıktığı mektupla görev yerlerine müderrisler, giderdi.. "Bilimsel özerklik "ömür boyu görev garantisini de getirmiştir..Tek bir müderris görevden alınmıştır. o da Şirazi, kampüsün gasp edilen yere yapıldığını, öğrenince görevden çekinmiş, yerine atanan Ebu Nasr, Şirazi inin ikna edilerek göreve iadesi için Ebu Nasr görevden alınmıştır..
Bagdat da NİZAMİYE Medresesi de ögrenci sayısının 6000 olduğu söylenir.. Zaman içerisinde devlet de öne çıkan Nizamülk ün, bu manevi gücünün çekemeyenler MelikşaH a kadar uzanmış ama onu görevden indirememişlertir. Medreseler e harcanan paralar ile bir ordu kurulacağı söylenmiş ama Nizami mülk keskin zekası ile Melikşah a "Askeri ok menzilinin bir kaç yüz metre olduğu, ilim ve irfan sahiplerinin eserlerinin menzinilinse karşılaştırılamayacak mesafeler de olduğu" söylemiyle varlığını sekteye uğratmamıştır. ..
Türk dünyasında, üniversal kampüs yasamı bu şekilde başlamışken, Batıda ilk üniversite olarak kabul edilen İtalyan  Bologna Üniversitesi 1088 yılında kurulmuştu.. Hukukçu kurucuları ile beraber, mantık-felsefe-ibranice dersler ile beraber öğretim kadrosu da çeşitlenmiş ve zenginleşmiştir.Bugün yan şehirlerde, Arjantın in baskentinde ve halen en etkin İtalyan üniversitelerinden dir.. Yine İngiltere nin OXFORD kentinde kurulan OXFORD un kuruluş tarihi 1096 dır. Ve halen dünyanın sayılı üniversitelerinden olan bu üniversite yine tarihi rakibi cambridge le birlikte saygın üniversite olarak ingiltere de  durmaktadır..Bugün bu üniversite de not ve dil problemini çözerek okumak istediğinizde ödemeniz gerek tutar asgari 20 bin dolardır.. 
Peki neden? Daha önceden kurulan ve vakfiyeleri ile desteklenen en iyi ilim sahipleri ile en gelişmiş kentler de kurulan üniversitelerimizi bugüne taşıyamadık..? 
-Mezhepsel farklılıkların, güç merkezine dönüşme isteği.. Bugün bile eseri olmayan cemaatlerin kendi içlerinde bile varlık mücadelesi, sorunu daha iyi anlamamız a yardımcı olur
-İlmi tartışma ve görüşlerin, doğal ilimlerden ziyade dini ve itikadi konulara sıkışıp kalması 
-Bagdat ta kurulan yerin Dicle taşkınlarına karşı dayanamaması doğal afetlerin yıkıma katkısı ve yenilemenin getirdiği maliyetler
-Moğolların  yıkıcı ve yakıcı etkisi İİle fetih içn geldikleri  Bagdat gibi zenginlik ve gösteri şehirlerinin yerle bir edilmesi
-Misyoner olarak gelen Oryantilistlerin bölücü faaliyetleri
-Kralların kendilerine eş güç istememeleri ve bunu engelleyen "sosyal adaletçi "din anlayışının sekteye ugraması isteği
Bugün bizi" tarihsiz Üniversitesiz"zorlama üniversitelerle, İTÜ 1773 İstanbul Üniversitesi 2.Abdulhamüt zamanında kurulan lise ve Mülkiye gibi okullar la1982 yılına kadar geldik..
 YÖK ün kurulması ile beraber memurlaşan akademisyenler, 1402 sayılı yasa ile ürkütülen ilim camiası, ilim çalışması yerine siyasi kulislerde belirginleşen akademik kodlar, torpille yurt dışı görevler kadükleşen ve bilim üretemeyen laf üreten Bilim adamları ile ilk bin de olmayan üniversitelerimizle dünya da var olmaya çalışıyoruz.. 

TORUN HALİLİ
 

( Nizamiye Medreseler İnden Yök E başlıklı yazı HALİLİ tarafından 8.11.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.