Monolog Röportaj-Şiir Aşka ve O yâre mi Yazılır?

 

Sevgili okuyucularımız yine şiirle gönül penceremizi açarak içeriye az huzurla neşeyi doldurmak için karşınızdayız, yine şair Gülveren mahlasıyla Mehmet Bey var. Ona bugün bir şiirle soru soracağım. Sayın Gülveren hoş geldiniz.

Şarkımı senin için yazdığımı bilseydin

 Dünyanın bir ucundan kalkıp bana gelseydin

 Benim gibi özlesen benim gibi sevseydin

 Dünyanın bir ucundan kalkıp bana gelseydin

 

 Kuruyan dudağıma bir damla su verseydin

 Yine öyle neşeyle kahkahayla gülseydin

Benim gibi özlesen, benim gibi sevseydin

Dünyanın bir ucundan kalkıp bana gelseydin

 Beste: İrfan Özbakır Güfte: Ülkü Aker

-Şairler şiirlerini âşık oldukları yâri için mi yazarlar yoksa terk edildikten sonra hasretin kucağına düşünce şair olur aşkını ve hasretini mi yazarlar, bu şairimiz gibi. Şair için aşktan başka bir şey yoktur şiirinde o yârinden başkası yoktur bunu bize açıklar mısınız?

 

-Öncelikle hoş bulduk beni yine davet ederek okuyucularımla buluşturduğunuz için teşekkürler ederim. Bu çoğu şiirde böyle görülse de böyle değildir. Aşk ve hasret yârden ayrılmak bazı kişiyi şair yapsa da okuma arzusu olmadan şair olunmaz olanlarda yok değil. Kimileri şiirin bir isyan ve haykırış olduğunu kimisi ise şairin ken­di duy­gu­sal andan hasrete varmasıyla duygularını yok eden zeh­riy­le bo­ğuş­mak­ta ol­du­ğu­nu söyler. Oysa siz ger­çe­ği ol­du­ğu gi­bi gö­rmezseniz hissedemezseniz tep­ki gös­ter­mez­si­niz, anlayamaz ve anlatamazsınız. Gönlünüzün de­rin­lik­le­ri­niz­de ­giz­li bir şey olsa da siz gizleyebilirsiniz şair gizleyemez bu ona ar gelir bu inanç­tan insanı sevmesinden şair olmasının doğasından kay­nak­la­nı­yor. Bu şu anlama çıkmasın şair ne yargıçtır ne de bir kurban, insanın derdiyle ilgilenmek insanı sevmek yanlış olanı yazmak vesaire bi­ze var olmak için bir seç­me ola­na­ğı ka­zan­dı­ran far­klılıktır. Far­kın­da­lı­ğı­mı­zı fark ederek mütemadiyen sözlerle kelimelerle hece ve duygularla an be an yaşayarak yazarak sü­rek­li kı­la­bilir kazanabilir, doğru olmayan alış­kan­lık­la­rı­mı­zı, tep­ki­le­ri­mi­zi, bü­tün ya­şa­mı­mı­zı de­ğiş­ti­re­bi­li­riz. Elbette ki şair âşık olmuş aşkı yaşamıştır hatta hasreti de yaşamıştır aşkı yazar hasreti yazar seni onu bizi ağacı yazar akan çeşmeyi akmayan çeşmeyi de kurumuş ağacı da yazar. Yazmak varmak için bir vesiledir. Nereye varmak gönüllere varmak o gönüllerle aşk diyarına mutluluklar ülkesine varmaktır. Amacı olmazsa yazılmaz ki, boşa gereksiz olanı kimse yazmaz, yazsa da okunmaz. Bir şeyi üslenir şair yazarken bir amacı vardır aşktır ya da bu yolda vardığı hasrettir onu yazar. Çok güzel söylenmiş bir söz vardır “eğer aşk insanın aklını başından alıyorsa iyi yapıyor çünkü çoğu zaman insanda akıl sadece ağırlık yapıyor”

Üstat ne güzel yazmış, içinde millet insan sevgisi var yani aşksız yazılmıyor.

Bana sor sevgili kâri’(okuyan), sana ben söyleyeyim,
Ne hüviyyette şu karşında duran eş’ârım(şiirim)
Bir yığın söz ki, samîmiyyeti ancak hüneri;
Ne tasannu’(Yapmacık hareket
) bilirim, çünkü ne san’atkârım.
Şi’r için “gözyaşı” derler; onu bilmem, yalnız,
Aczimin giryesidir(gözyaşı) bence bütün âsârım!(eserim)
Ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem;
Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bîzârım!
Oku, şâyed sana bir hisli yürek lâzımsa;
Oku, zîrâ onu yazdım, iki söz yazdımsa.
Hayır, hayal ile yoktur benim alışverişim,
İnan ki her ne demişsem görüp de söylemişim.
Şudur cihanda benim en beğendiğim meslek:
Sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek.

Mehmet Akif Ersoy

 

-Şair hissedendir, hissederken yazandır okuyandır, araştırandır gözlemleyendir. Bir an bir böceği yazar bazen de bir köçeği, ya da bir eşeği, ya da uzanarak yatmaya hasret kaldığı döşeğini, yüreğini, terk ettiğini yazar. Bazen karanlığı hasret kalınan aydınlığı yazar. Kaybolmuşsa gülümsemeyi arar ve yazar. Kim kendisiyle barışmak istemez? Lakin çoğumuz kendimizle barışık değiliz! Kim aşkla sevgi ile bakmak istemez? Çoğumuz dünya sevgisine malına bakar insanı yıkarız! Kim ilişkilerinin iyi olmasını istemez? Kim hayatı keyifle yaşamak istemez? Çoğumuz istemiyoruz ki bulamıyoruz! Bu soruların yanıtları evetse sanırım sağlıklı insanlar çoktur, lakin bu soruların çoğuna cevaplarımız hayırdır.

-Sayın Gülveren ocakta çayımız demlenmiş, bizde okuyucularımızda birer yudum alalım sonra kaldığımız yerden devam ederiz.

Mehmet Aluç/Gülveren


( Monolog Röportaj-şiir Aşka Ve O Yare Mi Yazılır başlıklı yazı kul mehmet tarafından 21.11.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.