LİYAKAT


     Son yıllarda bu kelimeyi çok duyar olduk.
Bir görevi, en iyi yapacak kişiye vermek, en ehil kişiye vermek anlamında kullanılıyor.
Görev ne ise, o görevin gereklerine vakıf olması, bütün inceliklerinive risklerini bilmesi, görevi bihakkın yapabilmesi için asgari şart olarak görülüyor.
     Aslına bakarsanız ilk bakışta doğru gibi görünen bu anlayış bazen kavram kargaşaları nedeniyle yanlış değerlendirilebiliyor.
     Örneğin çok iyi bir hekimin, bir hastahaneyi yönetebileceği, çok bir aktörün iyi bir sanat yönetmeni olabileceği, mükemmel bir aslan terbiyecisinin, hayvanat bahçesi müdürü olabileceği varsayılıyor.
    Oysa  yöneticilik başlıbaşına bir uzmanlık alanı olup,  diğer bütün branşların oluşturduğu kurumları yönetebilir olmayı gerektirir. Zira  yöneticilerin, yönetişim dışında başka bir branşta uzman olması çok da beklenilen, olmazsa olmaz bir özellik değildir.
    Elbette  kişisel uzmanlık alanında başarılı olanlar içinden de çok iyi ve başarılı yöneticiler çıkabilir ki bu daha çok arzulanan bir durumdur. Bir hastahene yöneticisi, çok iyi hekimlik bilgisi ile,  hastahanenin lojistik ihtiyaçlarının zamanında ve ekonomik olarak karşılanmasında başarılı olamayabilir. Bütün hastahane personelinin uyum için koordineli çalışmalarını sağlayacak alt  yapıya, tecrübeye sahip olamayabilir. Bir mühendis, çok iyi tasarım yapabilmesine rağmen, bir otomobil fabrikasını  yönetemeyebilir. Ki genelde yöneticiler asıl işleri itibariyle, yönettikleri kurumun alanından farklı bir alanda tecrübelidirler.
    Aslında iyi bir yönetici, hangi işi kime yaptıracağını bilen kişidir. Bu nedenle , yönetirken konusunda uzman kişilerden yardım ve destek alır. Kararlarını oluştururken, hekimden, muhasebeciden, insan kaynaklarından, finansdan, satış teşkilatından vb faydalanır.
    Devlet kademelerinde de benzer şekilde göreve getirilenlerin belli bir liyakatta olmaları
beklenir.  Konusunda uzman, yönetişim tecrübesi olan, sosyal ilişkileri kuvvetli vb. gibi özellikler aranır.
    Ama Devlet kademelerinde Liyakat konusunda asıl  gözardı edilmemesi gereken husus,
   "Vatan sevgisi ve devlete sadakat "  olmalıdır.
    Konusunda en yetkin uzman, yönetim tecrübesi oldukça yüksek bir bürokrat, şayet devletine sadakatle bağlı değilse, yönetiminden ülke hayrına olumlu neticeler beklemek hayal olur. Görevi gereği elde ettiği özel bilgileri mesela  başka çıkar çevreleriyle paylaşıyorsa, siyasi tarafgirliğini , uzmanlık alanından önde tutuyorsa o göreve layık değildir. Düşünün mesela bir PKK sempatizanı hekim devletin sağlık bürokrasisinde önemli bir göreve  getirildiğinde, uzmanlığı ve yönetim tecrübesi var diye liyakatli bir görevlendirme olarak görülebilir mi? Sahip olduğu imkanları hangi amaçlarla kullandığı konusunda kafalarda soru işareti olmaz mı? Somut örneklerini ülkemizde de zaman zaman görmüyor muyuz?  Açık terör destekçiliği yapan  şahsiyetlerin, yarı resmi kurumlar olan bazı odalarda yöneticilik yaptığına şahit olmuyor muyuz?  Belediyelerde örneğin, bu türden "Liyakatli  !"  seçimlerin belediye kadrolarını terör örgütü destekçileriyle doldurduklarına, onların liyakatleri vasıtasıyla da belediye imkanlarının, paralarının teçhizatlarının terör örgütlerine aktarıldığına şahit olmadık mı? 
    Daha çok yakın geçmişte Küçükçekmece Atatürk Parkı adını verdikleri bir parkta Terör örgütleri bayraklarını  anımsatan  çocuk oyun alanları yapılması Liyakat  kavramını biraz daha sorgulamamız gerektiğini bize söylemiyor mu?
    Henüz unutacak kadar zaman geçmeyen bir süre evvel,  bazı tabip odalarına bağlı hekimler hastane malzemelerini alarak, sokaklarda polislerle çatışan,  kamu araçlarını yakan militanlara seyyar sağlık hizmeti vermediler mi? Hemen iyileşip, tekrar devlet kurumlarına saldırsınlar diye düşünmek Liyakatin neresine düşerdi? 
    Benzer örnekler çoğaltılabilir.
   Demek ki  Liyakatın olmazsa olmaz ayağı,  Vatanseverlik ve devlete sadakat olmalı.
Bunların olmadığı görevlendirmeler, her nekadar mesleğin en yetkin kişisiyse, yönetim
tecrübesi en parlaksa bile, ülke yararına olmayacaktır.
   Allah ülkemizi ve kurumlarımızı vatanına ve devletine sadakatle bağlı olmayan, ülke
düşmanlarıyla işbirliğinden çekinmeyen, ülke düşmanlarına ve onların çıkarlarına
hizmet eden Liyakatli (!) yöneticilerden korusun.
( Liyakat başlıklı yazı Gökdeniz tarafından 21.11.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.