Makale / Araştırma

Eklenme Tarihi : 4.12.2020
Okunma Sayısı : 721
Yorum Sayısı : 0
İmam Gazali'ye göre ibadet kişinin Müslüman olarak ölmesini sağlamayabilir. Hayatını ibadetle geçiren bir kişi son nefesinde küfür üzere ölebileceği gibi günahkar bir kişide son nefisini Müslüman olarak verebilir. Ancak ibadet kişiye son nefesinde Uyanıklık hali sağlayabilir. “Kişi yaşadığı hâl üzere ölür ve öldüğü hâl üzere haşrolunur.” buyrulmuştur. (Münâvî, Feyzü’l-Kadîr Şerhu’l-Câmii’s-Sağîr, V, 663) 
Yine İmam Gazali İhya kitabında Sufilerin halini anlatırken insanları bir binanın önünde durarak bina hakkında yorum yapan üç kişiyi örnek verir. Gazali'ye göre Avam(bizim gibi) binaya dışardan gördükleriyle yorum yapar. Kesbi İlim sahipleri binalar hakkında öğrendikleriyle yorum yaparken Sufiler binanın içini bilir ve yorum yapar. (Sufilerden kast ettiğimin herkes olmadığı anlaşılmış olmalıdır.) 
Ulema ve Sufiler arasında yüzyıllardır süren bir husumet vardır. Ulema bildikleriyle ispat gayretine girer ve kitaplarda okumadıklarını ve zahiren aykırı hiç bir fikri kabul etmez ve bazen de sufileri küfürle itham eder. Ehli Sünnet sufiler kimseyi küfürle itham etmez. Zaman zaman sufilerin ağızlarından çıkan lafızlar ve şathiyyatı hakkında İmam Rabbani " Velilerin sözleri/halleri kendilerine senettir. Söyledikleriyle amel edilmez. Müctehidlerin fetvaları ümmete senettir. Müctehidlere uyulur demektedir.  Sufilerde görülen Cezbe şuursuzluk hali olarak tanımlanmıştır. (Sarhoşlukta bu şekilde değerlendirilir. Sarhoş iken küfür konuşana ayılınca sözü hatırlatılır kişi nedamet gösterirse ceza verilmez.)Kişi kendine geldiğinde ağzından dökülen sözler kendilerine söylendiğindeki tavrına göre ceza veya af uygulanır.
Ulema okudukları ve bildikleriyle kendisini İspat makamında görür ve o şekilde davranır. Bu aynı zamanda(bence) Ulemanın görevlerindendir. Ulema insanlarda oluşacak itikadi(iman-inanç) zaaflara İslami bir yorum getirerek koruyucu   olmalıdır.(İlahiyat camiasındaki düşünce özgürlüğü problemiyle ilgili olarak Erdem Akça-nın academia.edu  sitesindeki İlahiyat Câmiası ve Düşünce Özgürlüğü Problemi ve  Prof. Mustafa Öztürkün Cennetle İlgili İddialarına Cevaplar isimli makalelerini okuyabilirsiniz.(E.Akça İlahiyat mezunu ve Yüksek Lisans Öğrencisi)
Gelelim asıl sorumuza : Şeyh gerekli mi? Müslümanın niyeti amelinden hayırlıdır hadisi şerifi üzerinden gidersek amellerimizi güzelleştiren niyetimizdir. Tarikat bize tevekkülü ve imanımızı kuvvetlendirme alışkanlığı kazandırır. Ahlakımızı güzelleştirme yolunu fiili olarak gösterir. .../...
( Tarikat-lar 8-şeyh Gerekli başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 4.12.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.