Monolog Röportaj-Kamilzade Sami Beyle Şiir Üzerine- 2

 Monolog Röportaj-kamilzade Sami Beyle Şiir Üzerine-

-Çaylarımız yudum yudum içtik, isterseniz kaldığımız yerden devam edelim. Kamilzade Sami Bey, sizce şiir nedir?

- Şiir, şairin yüreğin sesidir, nesnelliği yani bir kişinin bir yargıyı veya durumu kendi doğrularını katmadan, gerçeğe dayanarak aktarması da diyebiliriz öznelliği yansıtır “(Nesnellik ise: Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye değişmeyen, kanıtlanabilir bir bilgi özelliği taşıyan ve söyleyenin yorumunu içermeyen yargılar ise nesneldir. Örneğin, “En çok satan romanlar aşk romanlarıdır.” cümlesi nesneldir. Çünkü satış rakamları incelenerek kanıtlanabilecek bir bilgi cümlesidir. Anlatım büsbütün kapalı değil ama örtülüdür. İletilmek istenenler açıkça anlatılmaz, ustaca sezdirilir okuyucuya. Şiir dili de buna göre biçimlenir, önemli olan sözcüklerin tınısı ve sessel değeridir. En anlamsız sözcük bile, ezgi gücü varsa şiirde yerini alır şair bunu arar bulur ve yazar.

-Kimsenin benimle konuşmasını istemiyorum bu aralar dediğiniz anlarda sizde şairler gibi sadece şiirle mi konuşuyorsunuz?

-Evet, aynen dediğiniz gibi, şiirlerimle kendi duygu ve hislerimle konuşurum, çünkü onlarda yalana dair bir iz bulamazsınız.

-Peki, sizde geçmiş geçmiştir, gelecek de gelmemiştir; O halde içinde bulunan zamanı değerlendirmeli diyenlerden misiniz?

-Evet, içinde bulunduğum an, yarın geçmiş olacak ve bugünden bir iz taşıyacak işte bende bir iz bırakma peşindeyim.

-Sizin bir tarihçi kişiliğinize dayanarak, örneğin cimri insandır, cömert insandır, açgözlüdür, zengindir, fakirdir, galiptir, buna yakından şahit olansınız bize daha akıcı bir dil ile anlatır mısınız?

-Bir eserin yazılmasına sebep olan en yaygın kullanımlardan bir tanesi, bana göre bir yazarın dilini “sade,” üslubunu ise akıcı olmasıdır. Bu durum, yazarın romanda günlük hayatta kullanılan dilden fazla ayrılmadığını, olabildiğince açık ve rahat okunabilecek bir şekilde yazdığımı söyleyebilirim. Ben herkes tarafından anlaşılabilmesine de dikkat ederim, yoğun ve süslü bir dilin metnin önüne geçmesine engel olmasına izin vermem. Duyguları hisleri olduğu gibi yazarım. Bunları bilmek için okumak araştırmak haşır neşir olmak gerekir.Tüm bu kavramların, daha kapsamlı anlatabilmek değerlendirmelerde, birbirlerinden farklı anlamları olduğu herkes savunulabilir. Ancak kısa bir açıklama için, hepsi tek bölüm altında ele alınabilecek ortak özellikler taşır bu da şiirle açığa çıkar ve anlaşılır kılar. Şair yazarken cömerttir lakin cimri değildir. Açgözlüdür öğrenmeye açgözlüdür, sevmeye açgözlüdür. Maddi olarak olmasa da kelime ve sözlerle gönüllere girmenin heyecanıyla zengindir, fakirdir lakin insan fakiri değil mal mülk fakiridir.

-Kusurumuza bakmayın okuyucularımız ocakta çayımız demlendi, Sami Beyde sizin gibi çayı sever, bu nedenle birkaç yudum içelim kaldığımız yerden devam ederiz.

Mehmet Aluç

 


( Monolog Röportaj-kamilzade Sami Beyle Şiir Üzerine- 2 başlıklı yazı kul mehmet tarafından 6.01.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.