İlk Tez Çalışmam Edebiyatta Yeterlik Adına- 3-  Süreç mi? Sonuç mu?

BU ÜÇLÜNÜN ALANA KATKISI VAR MIDIR?

Alan dediğimiz, boş olan bir yeryüzü parçası ya da düz, açık ve geniş yer, meydan, bu boş alan yer her daim boş kalarak kimseye bir faydası olmayacak. Diyelim şimdiler de çocuklar boş alan bulamayınca sokaklarda gelen arabaların hızla geçtiği yerlerde oynuyor. Karşıda kıraç taşlı çukurlarla dikenlerle dolu bir yer var lakin orası da bu top oynama müsait değil. Çocukları karşıdan izleyen diyelim Cemil amca, kendi çocukluğuna giderek geniş mahallede top oynarken arabasız o yıllarda genişçe oynadığı günler aklına gelince, gülümser ve şimdiki çocukların bu haline acır. Karşıda boş alan var, burası elden geçince çok güzel bir top sahası olur. Hemen kalkar apartmanda bir toplantı için yöneticiye haber verir. Apartman sakinleri şaşkınlık içinde toplantıya katılırlar ve Cemil amca çocukların yolda sokakta arabaların var olmasıyla tehlikeli top oynama hallerini tedirginliği tehlikeyi anlatarak, karşıdaki boş alanın yapılması için herkesten iki yüz lira ister. Herkes birbirine bakar. Tabi Süreç sonuç gelişmeyi hatırlayanlar hemen çıkarır verir, diğerleri de onlar veriyorsa bizde verelim der sürece dahil olur, sonuç için beklemeye başlarlar. Başlar süreç ve sonuç gelişme üçgeni. Cemil bey boş alanı birkaç işçi ile düz ederek, tüm taşlardan temizler, tabana çimen renginde halıyla kaplayarak sererek, etrafını çitle çekerek iki kale ve orta çizgiyi çizerek çocuklara teslim eder. Buyurun, süreç, sonuç, gelişme ve boş alanı yaşanılır hale getiren alana olan katkısı. Şimdi oldular mı bir dörtlü, maşallah. Pardon yukarıda müsaitten söz ettirdi, müsait olmayanı müsait olan halede getirirmiş etti mi şimdi bir beşli.

PEKİ BU BEŞLİNİN MUTLULUĞA KATKISI VAR MIDIR?

 

Bunca oluşumu neticeye gelişmeye alana müsait olmaya götüren araç elbette ki insanın dünyasını süslemek için harekete geçiren katkısıyla sonuçtan sonra haliyle mutluluk güven huzur verecektir. Okuduklarınız az hayal edin fark edeceksiniz buyurun siz bir altılı. İşte bize olası hatalarıyla var olan insanın bunu fark ederek daha sonraki öğrenmesine sonuca gelişmeye alan düzenlemeye götüren bu güzel süreç mutsuzluğun dengesizliğiyle bozmasına izin vermeden harekete geçiren bir mekanizmadır. Farkında mısınız farkındalıkta çıktı ortaya dengesizliği dengelen unsuruyla buyurun siz güzel bir yedili.

ALGORİTMA VE ALGORİTMİK DİLİYLE

Oysa biz insanoğlu günlük hayatta dilimizle eylemlerimizle birçok hata yapan insanlarız, bazen farkına varır ya da varmayız. Bu da bu genellikle algoritmik (belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol düşünce oluşum olsun) bozukluklarına yol açar. Bu bozuk haliyle kalırsa işe yaramaz çürür kokusuyla etrafa eziyet verir. Bir de bu açıdan bakın toplamında.

Basit bir matematik işlemi ile algoritmanın mantığını açıklayalım. İki sayının toplamını düşünürsek (örn: 5+4=9), başlangıç durumunda elimizde iki ayrı değer vardır. Birinci sayıyı alıp, birinci sayının üzerine ikinci sayıyı ekleme yaparak sonuca ulaşmış oluruz.

“Algoritmayı sadece bilgisayar biliminde değil, elektronikte de düşünebilirsiniz. Örneğin bir şarj aletini düşünelim. Şebekeden gelen elektrik önce 12V’a düşürülür. Sonra da diyotlar yardımı ile doğrusal gerilim elde edilir. Eğer 12V’a düşürme işi sonra yapılmak istenseydi. Diyotlar gelen yüksek gerilimi kaldıramayacağı için devre baştan yanacaktı.”

“Algoritmik yaklaşımda da çözüm için olası yöntemlerden en uygun olan seçilir ve yapılması gerekenler adım adım ortaya konulur”

 

Buyurun Algoritma ve Algoritmik ile etti mi size bir güzel dokuzlu birbirinin eksikliğini tamamlayan oluşum hareket mutluluk ve gülümseme…

Devam edecek inşallah

Mehmet Aluç
( İlk Tez Çalışmam Edebiyatta Yeterlik Adına- 3- başlıklı yazı kul mehmet tarafından 23.02.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.