Bir kaç yıl önce Hollanda televiyzon kanalının birinde Hollanda’da sığınmacı olarak yaşayan Uygurları görmüştüm. Tartışma programıydı galiba, Uygurlar Çin’deki yaşadıkları zulmü anlatıyorlardı. “Hayırdır, hangi dağda kurt öldü acaba ?” diye merak etmiştim.


O günden sonra defalarca Hollanda medyasında Uygurlar hakkında haberlere yer verildi. Sistematik bir şekilde Uygurlara uygulanan zulm, işkence, assimilasyon ve benzeri haksızlıklar işlendi. Bir grup Uygur, Çin devletini soykırımı uyguladığı gerekçesiyle mahkemeye verdi. Daha sonra gelişmeler hızlandı, Hollanda devleti Çin Halk Cumhuriyetini  soykırımla suçladı ve ardından bazı Çinli vatandaşlara insanlık suçu işlediklerinden dolayı yaptırım kararı aldı. Aslında Uygurlara yapılan zulm için sadece Hollanda yaptırım uygulamadı. AB, İngiltere, Kanada ve ABD’de Uygur soykırımını tanıyıp uygulama kararı aldılar.


Hem etnik hem de dini olarak kardeş halk olan Uygurlara yapılan zulm, işkence hatta soykırımın tanınması, Çin Halk Cumhuriyetine dur denmesi elbette çok güzel bir gelişme. (Gönül isterdi ki, bu konuda Türkiye  herkesten önce davransaydı. Maalesef, bu konuda sınıfta kaldığımız apaçık ortadadır.)

 

Herşeye rağmen Batının Uygur ilgisini halen anlamış değilim. Batı maalesef  müslümanlara yapılan zulm, işkence, baskı veya soykırım konususunda şimdiye kadar hep dengesiz davranmıştır. Özellikle Hollanda devletinin tavrı anlaşılır gibi değildir. Mesela Yugoslavya dağıldıktan sonra Bosna-Hersek’te Boşnaklara yapılan toplu katliamlar karşısındaki dengesiz tutumu halen unutulmuş değildir. BM’e bağlı Hollandalı askerlerin komutanı, korumakla  görevli olduğu 8000 Boşnak’ı Sırp kasaba teslim edip kasapla beraberce kadeh kaldırabilmiştir. Evet, Hollanda devletinin tarih sayfasındaki kocaman siyah lekelerden sadece biri olan Srebrenica katliamından bahsediyorum!


Hollanda devletinin müslümanların çektiği ızdıraplara karşı tutumu tamamen  ticari ve siyasi çıkarlara dayanıp insani yönü bulunmadığını düşünüyorum. Bir misal daha! Ermeniler, Azerileri katledip topraklarının büyük bir bölümünü yıllarca işgal etmişlerdi. İşgal edilen topraklarda yaşayan bir milyondan fazla Azeri yıllaca mülteci olarak yaşam mücadelesi verdi. Bu haksızlık karşısında Hollanda maalesef sessiz kalmayı tercih etti.


Ne zaman Azerbeycan, işgal altındaki topraklarını geri almaya başladı, Hollanda  sessizliğini bozdu. Azerbeycanın haklı olan davasına itiraz etmeye başladı. Olayı saptırarak, Azerileri savaş suçu işlemekle suçladılar. Azerbeycan’a hatta Türkiye’ye bile bu gelişmeden dolayı yaptırım uygulanmasını savundular. Türkiye, Azerbeycan’a neden yardım etmişmiş!


Meramımı anlatmak için iki misal yeter sanırım. Sahi, Batı’nın Uygurlara olan ilgisi neden kaynaklanıyor?

 

Kendi topraklarında yaşayan ve çoğunun kendi vatandaşı olan müslümanlara toplumda yapılan haksızlıkları görmezden gelen Batı devletlerinin Uygulara olan ilgisi tam anlamıyla: “hayırdır?” dedirtecek bir seviyededir. Misal Fransa!  Son aldığı kararlarla müslümanlara baskı uygulayan Fransa’nın da Uygurlara yapılan zulmü kınaması kadar garip bir şey olamaz. Evet, Fransa! Cezayir’de bir milyondan fazla müslümanı katledip ve bundan halen pişmanlık bile duymayan Fransa’nın Uygur soykırımına olan ilgisi  tamamen duygusal değildir de nedir?

 


Batı’nın Uygurlara olan ilgisinin ne tarihi, ne dini ne de  etnik bir  izahı vardır. İlgi, insaniden ziyade çıkarla izah edilebilir kanatindeyim. Çin’in ekonomik, siyasi ve askeri olarak ilerleyişinden endişe duyan Batı, Uygurlar üzerinden Çin ile hesaplaşacaktır diye düşünüyorum. Bir attığı taş ile en az iki kuş vurmayı prensip edinmiş olan Batı’nın başka hesaplarından biri de Doğu Türkistandaki yer altı zenginlikleri olabilir.

 


Kısacası, Batının Uygurlara olan ilgisi pek hayra alamet değildir. Umarım bu konuda yanılıyordurum!

 


Abdullah Konuksever

 

 

 

 

( Hayırdır? başlıklı yazı hotamisli tarafından 29.03.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.