.



Öğretmen ve çocuklar arasında geçen iletişim, her konusu bir roman olacak ve mizah doludur. Eric Marshall’ın “Çocuklardan Tanrıya Mektuplar” adlı kitabında bahsettiği gibi, her sorulan soruya çocukların yaklaşımı mizah dolu ve düşündürücüdür. Çocuğun öğrendiği kıt bilgiler ile ilim adamına sorulan soruya cevap verecek kadar cesaretli yaklaşımlarından tutun da, aileden gelen baskılarından ve görüp de çözüm bulamadıkları sorunlara kadar ne varsa yazdıkları… Öğretmenin duyarlı ve özverili yaklaşımı sayesinde büyüyen çocukların, gelecekte ki vatanının ne derecede yücelteceği aşikar boyutları oldukça önemlidir. Peygamberimizde öğretmendi… Sahabeye öğrettikleri ile dünya rahmete ve berekete kavuşmuş. Kur’an mesajlarının yaşanırlığını göstererek insanlığa ışık-furkan olmuştur. Bir anı öykü olan ve gerçekten yaşanmış bir olayı sizin okumanıza bırakıyorum. Allah başımızdan böylesi öğretmenleri eksik etmesin inşallah. Amin.  


Elif, lisede okuyan, çok kısa br süre önce annesi vefat etmiş, oldukça varlıklı bir ailenin kızıydı. Ergen çağda annesini kaybetmesi sonucu psikolojisi bozulmuş, içinde çıkış bulamayan ve çevresinde samimi bir anlayışa muhtaçtı. 


Okuduğu okul sadece kız öğrencilerin olduğu bir kolejdi. Saygındı ve öğrencisiyle ilgilenilen duyarlı bir öğretmen kadrosunu barındırıyordu. Öğretmenleri idealist ve öğrencisini karşılıksız seven pozitif karakterli idiler.


Son zamanlarda okula bir hırsız dadanmış, çocuklar için değerli olan ne varsa çalınıyordu. Öğretmenler Elif’ten şüphe ediyorlardı ancak bunu ispat edemiyorlardı. Nihayetinde bir oyun kurgulandı. Okul Müdür Yardımcısı olan Merve Hanım, okul önlüğünün cebine koyduğu elli liranın seri numarasını da alarak öğretmenler odasını boşalttı. Tuzağa düşen hırsız, elli lirayı çalmıştı. İlk önce şüpheli Elif’in üzeri arandı. Fakat üzerinde parayı bulamamışlardı. Nereyi aradılarsa bulamadılar. Merve Hanım bunun üzerine ne kadar okul hizmetçisi varsa onlara,” Okulun aranmadık yerini bırakmayın, her yeri arayın. Öğrenciler çıkmadan bu para bulunacak!” 


Uzun bir uğraş sonucunda, kızlar tuvaletinde çöp kovasının altında, para paketlenerek bantla sarılmış halde bulundu. Para bulunmasına bulunmuştu ama bunu Elif’in çaldığına dair de bir tek delil mevcut değildi. Merve Öğretmen Elif’i yanına çağırdı. Parayı özellikle önlüğüne koyduğunu, elinde paranın seri numarası olduğunu, çöp kovasının altına saklanmış bir biçimde bulunduğunu sabırla anlattıktan sonra çalanın kendisi olduğunu ve neden yaptığını sordu. Elif, bağırıp çağırarak, kendisine iftira edildiğini, bunu yargıya taşıyacağını ve Merve öğretmenden şikayetçi olacağını söyleyerek yaptığı bu hırsızlığı inkar ediyordu. Uzun zaman aralığındaki tartışmanın ardından Merve öğretmen Elif’in oturmasını işaret ederek,


“Bak Elif, bunu sen yaptın, itiraf etmelisin. Hırsızlık hastalığına karşı bir çok psikolog araştırdım. Bundan kurtulabilirsin. Yaptığını itiraf et ve gereken neyse yaparız!”


“Babam bunu duyarsa beni döver, mahveder.”


“Merak etme, babanla konuşacağım ve bu konuda gereken neyse yapacağım.”


Elif’in babası okula davet edildi ve konuşmadan kısa bir süre sonra hemen de geldi. Durum izah edildi. “Elif, annesinin ölümünden etkilenmiş ve bu şekilde bir hastalık sahibi olmuş. Ben bir çok psikolog buldum. Tedavi ettirelim!” diyerek, bu olay tatlıya bağlanmış. Elif, psikoloğa giderek tedavi olmuş. Okuldan mezun olduktan sonra da hemen evlenmiş ve Almanya’ya yerleşmişti. İki üç yıl sonra okula gelmiş ve Merve Öğretmenini ziyaret etmişti.


“Öğretmenim, beni bu çalma hastalığından kurtardığınız için çok teşekkür ederim. Eğer bu hastalıktan kurtulmasaydım evliliğim sıkıntılı hal alırdı. Şimdi mutluyum ve güzel bir evlilik hayatım var. Size çok teşekkür ediyorum.” Diyerek ve sonra da ağlayarak öğretmenine sarılmıştı…


Öğretmen olmak ilim öğretmenin yanında çocuğun psikolojisini de düzenleyen ve topluma hazırlayan demektir. Ne öğrendiysek ve Merve gibi öğretmenlere rastlamışsak bizi gelecekte ki hayat gülücükleriyle bekliyor. Huzurlu bir topluma nicelerini ekliyor. Merve gibi öğretmenlerin çokluğu olması temennisi ile, Hayırlı Bayramlar diliyorum.


Saffet Kuramaz

( Elif’in Öyküsü başlıklı yazı safdeha tarafından 24.07.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.