GERZEK YÖNETİM MODELİ
Ülkeler in adı cumhuriyet de olsa isimlerine Demokratik cumhuriyet de eklense, yekdiğerinin eşi değildir.. Ana omurgalarda eşdeşlik "uygulama ve yöntemlere" gelindiğinde farklılıklar göstermeye basarlar..
Kişilerin kural koyma yeteneği, kural la rı anlama yeteneği ve kurallara uyma özeni kişisel birikim ve yeteneklerle alakalı olduğu gibi gelenek ve inanç sistemi ile de doğrudan ilişkilidir.
Sistematik bir ülke de yani kurum ve kurallarını koyma ve anlamlandırma da yeknesaklığı sağlamış bir ülkede" en ileri geri zekalıyı" bile getirip, ve sadece onun imza atma yeteneğinden yararlansanız da yönetimde aksama ve adalet  anlayışını bozacak uygulamalar ortaya çıkmaz.. Misal bir İngiliz, kırmızı ışık yandığı müdettce aracının durması gerektiğini bilir ve ışık yeşile dönünceye kadar bekler.. Bizde daha doğuya gittikçe koyduğun kurallara uymama keyfiyeti hasıl olur.. Polis denetleme de yargıç önüne gelen olay da şartlara ve ilişkilere  göre değişen anlamları kurallara yükledikçe adalet terazisi şaşmaya, şaşkınlık derecesi de artmaya devam eder..
Kural ihlali, vatandaş açısından keyfiyet icab ederken, kurala farklı anlamlar yukleme de  kamu acısından keyfiyet içerir Ve herkesin kendi kuralını uyguladığı" Gerzek YÖNETİM MODELİ" ortaya çıkar..
Devlet teşkilatlaması da vatandaşına kendi ni özde   hizmetkar olarak görüyorsa buna göre yapılandırmak zorundadır.. Norveç te balıkçılık önemli geçim kaynaklarından dır.. 6400  kayıtlı balıkçı teknesi 180 ülkeye ihracat yaparken devlet idaresinde de ayrı bir Balıkçılık bakanlığı ihdas edilmiştir..Türkiye de18000 balıkçı teknesi varken konulamayan uygulanmayan kurallar sebebi ile  balıkçı geçimini zor sağlayan trolcü balık katiline dönüşmüştür.. Bu durumda ana omurga teşkil eden Deniz ürünlerine dayalı bakan yanlış yaparsa bedelini öder.. Norveçte Balıkçılık bakanı devletin kendisine verdiği telefonu yurt dışı tatilde Kullandığı ortaya çıkınca kamuoyu baskısı onu istifaya zorlamış ve bakan yanlışın bedelini ödemiştir.. Sebep sonuç ilişkisi açısından baktığınızda TC De tarım Devletin ana omurgalarından birisidir.. Tek bakanlık ve Ehil bakan halinde ana omurgaya hizmet etmesi gerekir.. Orman, Hayvancılk, gıda eklemesi ile dev bir yapıyı, bir kişi üzerine bıraktığında ondan" mandrake yeteneği" beklemeniz sadece geri zekalılık gösterisi olur...Çünkü bakan orada bakmayan olacak ve hedef kitle tarafından kandırılmaya müsait olacaktır..
Türkiye coğrafyasının %28 oranı ormanlarla kaplı ve Orman köylüleri, ürünlerinden geçim sağlayan sanayiciler, muhafız diye koyduklarırınız  bile sizi ayakta uyutur da  Sizin haberiniz bile olmaz..
Ağaçlandırma için yaptığınız ödenekler, orman kadastrosu için yapacağınız çalışmalar, 2b adı altında ormandan çıkarılan  ve otel islgaliyesine açılan sahalar, maden arama ruhsatları ile  yapılan tecavüzler, turizm teşvik kanunu ile oluşturulan tehditler, bizim binimizi bir. Yapmak için çabaya dönüşür ve siz bunu bakan da olsanız, bakmaamanız gereken biri olarak farkedemezsiniz bile.. Çünkü oluşturulan düzen" hap yap para kap "düzenin beyaz yakalı yalakalara, yansımış şeklidir..
Orman gib i devasa bir yapının ve evrene hayat veren döngünün, kaptı kaçıcıların yönetim ve denetimine bırakılması" kilit tutmaz hırsıza" ziynetlerin emanet bırakılması anlamını taşır.. O zaman bir siter oduna dönüşmüş ağacın, kaybolması kaçak kesimcinin suç ortağının muhafaza memuru olması halinde" kurttan kuzunun  ve otun nehirden karşıya geçirilmesini" çözmek bilmecesi kadar karmaşıktır..
Yada Türkiye gibi  dev bir ülkenin  en önemli sayısal kesime geçim  kaynağı olan  ve sosyal güvenlik uygulamasını aile düzeni içerisinde sağlayan tarıma, bir salon adamı ne yapabilir ? Onun için 40 günde yetişen bir. Çilek meyvası ile 1000 yıllık zeytin ağacı ürünü arasındaki farksızlık, 2 sinin de 1 kğ nın eşit olması kadardır... Ürün desteğinin, yan kollar üzerinden gelmesi cingözlüğü ise sadece çiftçinin borç batağına sürüklenerek, sanayicinin, akaryakıt dağıtım şirketlerinin ve finans şirketlerinin desteklendiği anlamını çıkarmasını, beklemek safdilliğini oluşturur.. .
Çiftçinin, Ürün yetiştirme ve satışl desteği, mekanik donanım ve finansal destek için öngörülmüş tarım kredi kooperatifleri gibi kuruluşlar ise asıl amaçlarından kayarak, yöneticilerinin yüksek maaş ve yüksek standartlarını finanse eden yapılara, dönüşümüne de" bakmayan bakan " engel olamaz.. Balıkçılık, Arıcılık hayvancılık gibi yan dallarında yer aldığı bu dev yapı, üreticinin sırtına" kambur oluşturmaktan" başka  bir anlam taşımamaktadır..
Bir hayvan damı, devlet in sağladığı imkanlarla yapılacaksa bir kaç trilyona imal  edilirken, aynı yapıyı kendi öz sermayesi ile yapacsk müteşebbis, 500 milyar gibi %25 oranında düşük bedele imal edebilmektedir.. Bu çarpık yapılaşmaya çanak tutan bizzat bakanlığın uygulamalarıdır.. İthalat rejimini, bolluk rejimi gibi gösterme çabası, yine sonradan hayvan üreticisi olmaya calışanaların sırtından, yabancı hayvan üreticilerini destekleme projesinden başka bir anlam idade etmeyeceğini de böyle bir idari yapı da bakan beye açıklayaamazsınız..
Mera sahalarının 40 milyon hektardan 12 milyon hektara düşmesi hayvancının %70 maliyetini oluşturan yem sanayine muhtac hale gelerek, üretici işçi pozisyonuna düşmesine ve kendi emeğinin bile karşılığını alamayacak müflisler oluşturmasının da aracılıpını bakan bey sen yapıyorsun dediğinde sana verilecek cevap, hainlik yaftalaması olduğunda şaşırmayacaksın. Çıkartılan bütün şehir yasası ile sahil bandının, dağ köylerinnin arsa rantiyec ileri vasıtası ile Büyükşehir belediyeleri aracı kılınarak hobi arsalarının da peşkeş çekilmesi hen çiftçinin zararına sonuçlar oluşturur. Sonra da , evin avlusuna  dam olarak kullanan Çiftçiye  köyün dışında kmlerce uzakda ki sahalar gösterilerek aile işletmesi modeline darbe vuruldu dediğinde  de  aynı tepki kaçınılmaz olacaktır..
Tüm bu yoğunluk içine Gıda Kodek si uygulamalarını koyup, merdiven altı gıda imalatçıları, eksik tartıcılar, glikozcu bacılar ve bunların denetlenmesi için kurulacak labaratuvarları düşündüğünüzde Tarım bakanlığının, Türk çiftçisine değil yabancıların çiftçisine hizmet ettiği gerçeğin i yakaalarsınız.. Onların ürünlerinin kaçak eş değerinin piyasadan toplanarak imha edilerek yine onlara hizmet edildiği gerçeğini yakalarsınız.
Böyle bir hantal yapıda Tarım orman Gıda Balıkçılık işlerinin bir bünyede toplanmasının tek manası Türkiye deki dönüşüme ivme katılması çabasından Baska bir anlam ifade etmez..
Sizin o makama getireceğini her kim olursa böyle bir yapılanma da yönettklerinin  kuklasına dönüşmesi, onların ağzının içine bakması kaçınılmaz sonn olarak ortaya çıkacaktır..
Olan da sadece üretici olmayan, kendi aile fertlerinin SGK işlevini gören, toplumsal erezyona  ayak direyen, mahalleliye cevirdiğiniz  Türk Köylüsüne olacaktır..

TORUN HALİLİ
( Gerzek Yönetim Modeli başlıklı yazı HALİLİ tarafından 8.08.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.