Ulaştırma Bakanlığı, sonunda dayanamadı Cimer üzerinden yapılan şikayetler üzerine şehirler arası otobüs firmalarını incelemeye aldı..
Gittiğimiz fiyattan, aynı gün içinde bile olsa dönemediğimiz, yazın ayrı-kışın ayrı, bayram asker sevki gibi özel anlara mahsus fahiş fiyatların uygulandığı, sektörde yer alan firmalarla ilgili inceleme yapmak üzere müfettişleri görevlendirdi ..
Yüksek maliyetlerle çalışan sektör az elaman, yaşlı elaman, muavin üzerinden şoför gibi uygulamalarla maliyetleri düşürmeye çalışırken,kendine ait yeni yöntemleride beraber inde geliştiriyor.. Misal 24 saatlik yoldan mı geliyor.. Arac 16, saatteki vilayetten yeni kaptanı part time gibi alıp, aynı kaptana gün içinde aldığı yerde aracı teslim ettirerek saat uygulaamasındaki kontrolleri bu şekilde aşmaya çalışıyor.. Ya da muavin olarak calıştırdığı kimseye" e" sınıfı ehliyet ve diğer sertifikasyon belgelerini ısmarlama şekilde alarak sekli kontrollerden kurtulmaya ve ek maliyetlerden yırtarak karlılığını arttırmaya çalışıyor.. Yol istasyonlarından, bir kaç yüz milyarlık ek gelir ve kaptana bedava yemekli, yıllık yol anlaşmaları da bonus olarak kar hanelerine yazılıyor.
Tabi 2 otobüsü olanın kendi basına firma kurması, kurulu firmaların belgeleri üzerinden %40 lara varan komisyon bedelleri ile otobüsçü en son otobüsün lastikleri ile başbaşa kaldıgında yokluk içinde ölüyor.. Bu kadar haksız rekabetin olduğu ve otobüs sahibinin gerek komisyoncular eliyle, gerekse calıştırdığı personelin söyüşlerine katlanması, kargo şirketi gibi çalışma sına ek gelirlerine ragmen kazanması imkansızdır..
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI buradaki başı boşluğu ve söğüşe dayalı yöntemlere karşı otobüs sahiplerini korurken, asıl olan yol güvenliği ve yolcuların konforu içinde gerekli denetlemeleri yapmak ve bunu sağlamak içinde standart sağlayıcı kuralları koymak zorundadır.Diğer problem .Uzun yol kaptanların n SGK açısından da güvenlikleri bulunmamaktadır..Yüksek maliyete yapılmayarak feda edilmektedir.. Taşıma kaptanlar, gerçek kimlik ama sahte kimselerle götürü iş yürütülmektedir.. Yasa koyucu bu gerçeği dikkate alarak kayıt dışılığın azaltılması ve şoförlere sosyal güvence sunulması amacıyla 5510 sayılı Kanuna ek madde (Ek Madde 6) ekledi. Yasal düzenlemeye göre; "Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerlerinde kısmi süreli iş sözleşmesi ile bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişilerin sigortalılıkları, kendileri tarafından 30 gün üzerinden prim ödemeleri suretiyle sağlanacaktır." maddesi dahil edildi. Şoförler hakkında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası ve istekleri halinde işsizlik sigortası hükümleri uygulanacaktır. Bu madde kapsamında ödenen sigorta primleri 4/a yani SSK kapsamında sayılacaktır. Ödenecek prim miktarı ise asgari ücretin 19 katının (takip eden yıllarda 1’er puan artacak) % 32,5’i olacaktır. Belirtmeliyiz ki, bu kapsamdaki sigortalıların işsizlik sigortasına tabi olmayı istemeleri halinde %3 oranındaki işsizlik sigortası primini ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödemeleri gerekmektedir. Bu sigortalılar hakkında, GSS hükümleri uygulanacağından kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler SGK’nın sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek. Ancak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için 60 günden fazla için prim borcunun olmaması şartı aranmaktadırAma görüldüğü gibi yine şehirler arası kaptanlar kapsam dışında kalmaktadır ..Yol çalışan ve yolcu güvenliği nasıl sağlanacaktır?
-Komisyon oranlarının %3 gibi katlanılabilir bir orana indirilmesi ve bu konudaki yazıhane keyfiyetlerinin yasaklanması gerekir.. Aksi halde 100 TL lik biletin 30 /40TL sini yazıhane alıyorsa düzen soygun düzenidir. Hem müşteri hem otobüs sahibi söğüşleniyordur..
-Her terminal giriş çıkışda kaptanların fiili ve hukuki varlıkları kontrol edilmelidir.Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Araç Kullanma ve Dinlenme Sürelerine Uyma Mecburiyeti ve Denetleme Esaslarına göre yolcu taşımacılığı yapan araç şoförleri kesintisiz ve devamlı olarak 4,5 saatten fazla, 24 saatlik herhangi bir zaman içinde ise 9 saatten fazla araç kullanması yasaktır. Eğer 9 saat boyunca otobüs şoförü kesintisiz devam edecekse aralarında en az 45 dakikalık mola olmak üzere 4,5 saatlik 2 dilimde araç sürebilir.Bu komtrolü ana şehir terminallerinde karayolları çalışanı ya da polis denetleyecektir..
-Otoban kullanma mecburiyeti yolcu açısından bir konfordur. Verilen bilet konforlu yolculuğu, sözleşme kapsamımda kapsar..
-Karayolları ve polis kontrol noktalarında dinlenme odası fazla mesai yaptığı tesbit edilen kaptanlar açısından zorunlu konaklama alanı olmalıdır. Sertifikasyon yenilemesi yapan sürücü kursları ve Türkiye Şoforler Odası konfederasyonu finamsmanı sağlamalıdır..
-Firma sistemi değiştirilmeli doğu ve batı bölgesi, kuzey ve güney bölgesi şeklinde kooperatifleşme sağlanarak maliyetler düşürülmeli, boş koltukla yolculuk lüksü sona erdirilmelidir.. Bilet merkezi sistemle kesildiğinden, aynı istikaöete giden son dakika otobüsünde boş koltuk riski olacaktır.. Dönerli sistemle son arac sürekli aynı araç olmayacaktır.. Kendi firması ile bagımsız hareket etemek isteyenlerin otobüs yeniliği koltuk aralığı gib i şartlarla ek külfetler getirilmelidir..
Aksi halde sadece otobüs imal edenlerin kazandıpı bir ssstemde tüm yolcular olarak biz kelle koştukda seyahet edeceğimiz gib i keyfi bilet Tutar ile magduriyetler artacaktır..
( Seyahat Konfordur Fahiş Kara Feda Edilemez başlıklı yazı HALİLİ tarafından 5.09.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.