Makale / Araştırma

Eklenme Tarihi : 6.12.2021
Okunma Sayısı : 827
Yorum Sayısı : 6

OSMANLI TOPLUMUNDA  BAYRAMLAR  VE  ÖZEL GÜNLER—5. BÖLÜM:  SÜRYANİLERİN BAYRAMLARI-ÖZEL GÜNLERİ

1- BOUTHO DNINVE BAYRAMI: Asur  Krallığının merkezi  Ninova’da M.Ö 800 lü  yıllarda büyük  bir  ahlaksızlık  ve  sapıklık  başgöstermişti. Bunun  üzerine  Allah  o  kavme Yunus Peygamberi  gönderdi.  Yunus  peygamber  ta 33 sene uğraştı  bu  insanları  yola  getirmek  için ama sadece  iki  kişi yola  geldi.  Bu durumdan  bıkan  Yunus  peygamber bu  kavme  lanet  ettiyse de  Allah  sabretmesini  ve kırk  gün daha  beklemesini  bildirdi.

Yunus  peygamber  37 gün daha  bekledi  ve  değişen  bir  şey  olmadığını  görünce  Ninova  halkına  çok  yakında  büyük  bir  azaba  uğrayacaklarını bun azap  öncesinde  yüzlerinin  renginin  değişeceğini  ve  gök yüzünün  kapkara  bulutlarla  kaplanacağını  söyleyerek Ninova  şehrini  terk  etti.

Hz. Yunus’un Ninova’yı terk  etmesi  ve  gerçekten de  yüzlerinin  renginin  değişmesi  üzerine Ninova  halkı  M.Ö. 862 Yılında  başta  kralları Tiglatplassar olmak  üzere  tevbe  ettiler ve  Allah  onların  tevbelerini  kabul  etti.

Süryaniler  her  yıl  Şubat  ayında  tövbelerinin  kabul  edilişinin  bayramını  kutlar  ve  altı  gün hiç bir  şey  yemeden  oruç  tutarlar ( günümüzde  bu  orucu  üç  güne  indirmişlermiş. )

2- DENHO: Diğer  Hıristiyanlarda  olduğu  gibi  Süryaniler  de  6 Ocak  günü Hz.  İsa’nın  vaftizini kutlarlar. Bu gün kilisede  içine  haç  batırılan  su evlerine  götürmeleri  için  insanlara  verilir.

3- HAMŞO DROZE:  Bu  bayram da  daha  önce  gördüğümüz Hz.  İsa’nın  son  akşam yemeğinin  anılma  olayıdır ve  bu  günde  Süryani rahipler  cemaatten  seçilen  insanların  ayaklarını  yıkarlar.

4- IDO DAKYOMTO:  Süryanilerin Paskalya  Bayramıdır. Diğer  Hıristiyanların  kutlamalarından  farklı  bir tarafı  yoktur.

5- IDO DMAVLODO : Süryanilerin  Noel  kutlamalarıdır.  Kilisede  ateşler  yakılıp etrafında  şarkılar  söylenerek  Hz.  İsa’nın  doğumu  kutlanır. 25  Aralık  günü  yapılır  bu  tören.

6- MAELTO:  Bu da  daha  önce  gördüğümüz  Hıristiyan  bayramlarından  biridir. Hz İsa’nın mabede  sunuluşunu  kutlamak  adına bu  günde  kilisede  mumlar  yakılır


7- PENTİKUSTİ  BAYRAMI: Bu bayram  Tüm Hıritiyanlarca  kutlanan  oldukça  önemli  bir  bayramdır  ve  buna  Pentikost  veya  Hamsin  Yortusu   da  denir. ( Süryaniler Rışeş de  der.) İnanışa  göre  paskalyadan 50  gün  sonra  yani öldükten  sonra  dirilişi  ve  göğe  yükselişinden  sonra  Havarilerine  tekrar  görünür.  Hıristiyanlığın dünyaya  karşı  vazifelerinin  başladığı  gün  olduğuna  inanılır  bu  günün.

Süryaniler  bu  günde  kilisedeki  kutsal  suya  ceviz  yaprakları  batırırlar. Ermenilerde  olduğu  gibi  Süryaniler de birbirlerini  ıslatırlar  bu  bayramda.

8- SÜBORO: Hazret-i İsa’nın doğumunun annesi Meryem’e müjdelenmesi kutlanır. Kilisede dağıtılan ve 3 tanrıyı sembolize eden 3 renkli ip, Paskalya Bayramı’na kadar bilekte taşınır.

9- SULOKO : Hazret-i İsa’nın Göğe Yükseliş’i kutlanır. Bu bayramda yaylalara çıkıp salıncak kurarlardı.

10- ŞAHRO DMOR: 15 Ağustos, Hıristiyanlar için kutsal olarak kabul edilen Mesih İsa'nın annesi Meryem Ana'nın vefat etmesinin ardından göğe alındığı gündür.Süryaniler iki bin yıldır, her 15 Ağustos'ta andıkları bu önemli günü “İntikal Bayramı Şahro” olarak adlandırırlar.  Ana'nın göğe alınması, Süryani kiliselerinde 15 Ağustos sabahı düzenlenen ayinle anılır. Şahro İntikal Bayramından önce 5 gün boyunca oruç tutulur. Bu süre zarfında hayvansal hiçbir gıda yenilmez.

Mardin-Midyat yöresinde, Turabdin’de yaşayan dini önderler adına birçok ‘Şahro’ kutlaması yapılır. Aralarında en önemli olan Gabriyel Gününde geceyi manastırda geçirenler ibadet ederler. Sabah ayininden sonra ise şölen verilir.

11-ZKİFUTHO : Hz.  İsa’nın çarmıha gerilişi anılır. Çiçeklerle süslü bir tabut kilisede dolaştırıldıktan sonra, kapının önünde eller üstünde tutulur ve cemaat altından geçer.
( Osmanlı Toplumunda Bayramlar Ve Özel Günler—5. Bölüm: Süryanilerin Bayramlar başlıklı yazı Sami Biber tarafından 6.12.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.