Bir Şiirim “Asya” Gülümsememle Az Tahlil Ve Analiz

                 BİRYAY 11 EDEBİYAT 173-175.SAYFA CEVAPLARI (SAF ŞİİR)Şiir | Yeni Eleştiri

Asya


Sendin yüreğimi yakan Asya

Yönün bana doğru bir baksa

Neden yüzünü çevirisin sen

Sen diyorsun gönlün az daha yansa

 

Ah yanıyorum söndür beni Asya

Yan diyorsun bana sen yan kolaysa

Mehmet Aluç

Her şairin gönlünde bir aşk vardır ya hasret içinde yakar, ya da kavuşmak bulmak için yollara hayaliyle düşer ve sonunda bulamaz ve hayallerde kalır aşkı şair olur yazdıkça ağlar yüreği kanar. İşte şairimizde bu durumda olsa gerek.

GİRİŞ

Giriş kapısı şairimize kapalı yoksa kapıdan içeriye girer sevdiği Asya’ya ulaşırdı. Kısmet diyelim başka ne diyelim ki?

BİÇİMİ

Biçim yönünde hasretin buram buram kokan yakan ateşinin yanık kokusu şairin yüreğinden bize doğru gelmektedir. Biçimden çok, şair içimden geçenleri okuyun dercesine haykırmaktadır lakin duyanı yok!

SEÇİM

Şiirin duygu ve temasından aşkın seçimini yapan şairimizin kıvranarak yazdığı mısralarında belli oluyor.

AHENK UNSURLARI

RİTİM

Şiirde ritim olarak şairin kalp atışlarını hüzünlü gözyaşlarının mısralara damladığını görüyoruz.

ÖLÇÜ

Ölçü olarak şiirde bir ölçü yoktur şairin zaten dünyası darmadağınık iken ölçü ile uğraşacak hali kalmamıştır, bir an önce Asya’sına kavuşmayı beklemektedir.

KAFİYE

Fena değil.

REDİF

Asya

Baksa

Yansa

Birbiriyle uyumlu redifler şairin yanmakta olan durumunu gösterse de Asya’m gel diye çağırsa da bunun bir faydasının Redifle olmadığı aşikâr iken Rediflerle uğraşmayı es geçen şairimiz hasretin dağlarını aşmanın peşindedir.

HAZIM ŞEKLİ

Olanları hazm edemeyen şairin çırpınışlarını görebilmekteyiz.

GELİŞME

Hiçbir gelişmenin gerçekleşmemiş olmasını okurken biliyoruz. Gelişme, gülüşme ile buluşunca gelişme ve ilerleme oluyor burada bu mevcut değildir.

HECE ÖLÇÜSÜ

Karışık duyguların etkisinde kalan yazarımız karışık ölçü ile yazmıştır.

UYAK DÜZENİ

A

A

B

A

BAKIŞ AÇISI

Şairin yazarken pek bakış açısının olmadığı kanaatindeyim, sıkışmış kalmış haliyle ancak bakışı bu kadar olur.

ANA KONUSU

Şairin anasının bu şiirle ilgili söyleyeceği bir şey yoktur, çünkü haberi daha yoktur. Eğer haberi olsaydı isteme konusu, nişan kına düğün konusunda bir katkısı olurdu.

 

BABA KONUSU

 

Baba konusuna şimdiye kadar değinen olmamıştır. İlk defa ben değineceğim bu konuya ilk defa ilklerin yorumcusu olarak. Baba evin geçim derdinde iken şair oğluna evladım gel seni sanayide bir tamirciye vereyim bir meslek hatta altın bir bilezik koluna tak demesine rağmen, şair oğlu bundan kaçarak Asya’nın peşine düşerken babasının bu aşktan haberi yoktur. Olsa bile iş güç sahibi olmayan oğluna gidip kızı isteyerek sefil kalmasına izin vermez.

 

İÇERİK YÖNÜNDE ZENGİNLİĞİ

İçerik yönünde zenginliği aşktır bunu da görüyor ve okurken hissediyoruz yani.

DIŞTAN İÇE YANSIMALAR

Aşkın içteki heyecan ve coşkulu yansıması şairin dizelerle bize bunu söylemesi içten dışa vuran yansımaların ışığında aydınlanarak aşkla aydınlandığımız kesin.

SONUÇ

Sonuç olarak şair Asya’nın peşini bırakmayacağı kesin iken bu aşktan ona bir umut var mı onu da ileride göreceğiz, selamlarımla.

Mehmet Aluç


( Bir Şiirim -asya- Gülümsememle Az Tahlil Ve Analiz başlıklı yazı kul mehmet tarafından 9.12.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.