Her savaşın bir sebebi olmuştur Ama her zaman( +1) değer olarak ganimet etkilidir.Diğer adı "Sen kazan ben sen den alırım"olan  ganimet  yönetimlerin en büyük motivasyon aracı olmuştur 
MÖ 212'de Roma Cumhuriyeti ordularının Sicilya'daki Yunan kenti Syracuse'u yağmalamaları. Roma'ya getirilen ganimetler, güzellikleri ve zenginlikleri bakımından hayranlık uyandırmıştır. MS 2.yüz yılın başında 
Traianus’un, günümüz Romanya topraklarında yaşayan Dacialılara karşı açtığı savaş 19 yıllık hükümdarlığının dönüm noktası oldu. Ele geçirdiği ganimetler olağanüstüydü. Dönemin vakanüvislerinden biri, fethin çeyrek milyon kilo altın, yarım milyon kilo gümüş getirdiğiyle övünüyordu,Bugün bile yaptırdığı sutun" savaşı " canlandırann figürleri ile film şeridini andırır.Cengiz Han ın ele geçirdiği ganimetlerin ötküsü bugün bile anlatılıyor ama değil ganimetlerin yeri, mezarı bile belli değildir.. Derelerinden altın akan Lidya Kralı Krizus un hazinesi Pers işgali ile yer değiştirdi.. 
Savaşılan ülkenin zenginliği, ganimet iddası savaşan askerlerin hep motivasyon kaynağı olmuştur.. Ortaçağdaki fakir işsiz avrupa lıların Roma yı yıkan hrisiyanların" merkezi idare"de söz sahipliğini bırakmamak için krallara ragmen 
Hsçlı seferlerinde orta doğunu n zenginlikleri talanla taşınmışdı..Asya topraklarına Misyoner olarak gelen her keşiş aslında bir define hırsızıdır. Çanakkale de içinde Osmanlı paşaları nın da olduğu organize Truva altınları da ilyada destanı rehberliğinde elimizden uçmuştur.. Anadolu köy cami halıları eski aahşp ayna ve kapları he p bu şeklde yer değiştirmiştir. İspanyollar, altın ve gümüşü çalıp kilisellerinin çatılarına kadar altın yaptılar ve halen kullanıyorlar. %20si kral hakkı olarak verilen ve düzenli tutulan belgelere göre  ganimetin bugün bile  20 bin ton dediğinizde dudak uçuklatıyor..Yaptıkları katliamlardan dolayı İspanyolların yatacak yeri var mı? Onu allah bilir.. 
Napolyon savaşlarında, yağmalanacak sanat eserlerinin seçimi ve nakliyesi için ilk kez özel bir askeri birlik oluşturulmuş".sanat yağma birliği" nin işi değerli sanat eserlerini el koymak kayda geçirmekdi.. Hitler Almanya sında benzer bir örneği olan ERR (
Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg) Nazi işgallerinde on binlerce sanat eserine el koymuşdur.Avrupa nın Afrikanın tüm el koyduğu değerler Almanya ya taşınmıştır.. Günümüz işgalleri her ne kadar demokrasi özgürlük adına yapılıyor dense de yer üstüne çıkmış yer altı zenginliklerinin arkeolojik buluntuların DEFİNE HIRSIZLIĞINI aratmayacak ve kolaylıkla yer değişimi  olmuştur.. 
ABD nin Saddam ı devirmek için 1.körfez savaşı ve takip eden Irak işgalinde ganimet odaklı savaştıkları ortadadır.. Tonlarca külçe altın içinde Amerikan asker inin verdiği pozu kimse unutmamıştır.. 
Irak Ulusal müzesi 2003 de yağmalanmıştır.. 23 Şubat 2009 tarihinde yeniden açıldığında bünyesindeki eserlerin yarısından fazlasının çalınmış olduğu ortaya çıkmıştır. 5000 yıllık Sümer vazosu" varka "yağmalanırken Akad'lardan kalma" uruk "heykeli sümer" Entemena"nın bassız heykeli de çalınanların arasında idi.. . İşgalle birlikte Bağdat Arkeoloji Müzesi, Modern Sanatlar Müzesi, Musul Arkeoloji Müzesi, Milli Kütüphane, Vakıf elyazmaları kütüphanesi, arşivler ve Bağdat'taki üniversiteler yağmalandı ve bazıları yakıldı. Yağmanın kurbanları arasında neler yoktu ki? , Akad kralı Naram-Sin'in 160 kiloluk bronz heykeli, Hatra'da bulunmuş Apollon, Poseydon başları, gibi çok tanınmış eserlerin yanı sıra yüzlerce çanak çömlek, metal eser, fildişleri vardı..Mezopotamya toprakları üzerinde kurulan ve derin geçmişe sahip olan Irak kütüphaneleri de işgalle yağmalandı. Irak’ın 113 kütüphanesinden 82 bin 258 el yazması çalındı.Ulusal Müze’deki taş, antika, tarihi eser ve değerli ne varsa çalan ekip, işgal sürecinde Irak’tan kıymetli madenler de dahil 20 milyar dolar değerinde eser kaçırdı.  Yurtdışındaki alıcıların siparişlerini temin etmek için müzeye geldikleri iddia edilen soyguncular ise tüm kargaşaya rağmen müzenin çok kıymetli silindir mühür koleksiyonunu almayı başarmıştı.
Arkeolojik alanlara akın eden yağmacılar "Babil ve Sümer" medeniyetlerinden kalan eserleri profesyonel olmayan yöntemlerle kazarak, zarar vererek çaldılar.. Çalınan eserlerin büyük bölümü ABD’deki Fort Knox üssüne taşındı.Nebukadnezar Müzesi’nin duvarlarından yüzlerce çini çalındı. Müzenin İstar Kapısı ve Ayin Yolu’ndan yaklaşık 400 çini çalınarak Avrupa’ya kaçırıldı.ABD savunma Bakanı, özgüleştirme için gelenlerin el koyma özgürlüğü vardır mealinde sözü tarihe geçti.. 
Kaddafi Libyası’nın Belçika’da bulunan dondurulmuş hesaplarındaki 10 milyar euro kayıplara karıştı. 
Suriye de 2011 yılından beri çalınan tarihi eser sayısı 40 bin cıvarındadır.. baas savunma bakanı mustafa talas BAE ne 405 sandık tarihi eser kacırdı.. 1961 yıkında kurulan 12 bin parçanın bulunduğu büyük Tedmür müzesı yağmalandı.. İdlib Arkeoloji müzesi talan edildi 15 bin parçanın yarısı yok..Üstelik bu çalmalara aöerikan mahkemesi yasallık kılıfını da uydurdu. ABD Adalet Bakanlığı, New York eyaleti federal mahkemesinin İncil Müzesi'nde sergilenirken federal ajanların el koyduğu Gılgamış Destanı'nın çivi yazısı tabletinin müsaderesine karar verdiğini duyurdu. 
Bir diğer soygunda Afganistan da gerçekleşti.. Afganistan da 2007'den bu yana 9 binden fazla tarihi eserin, yurt dışından Afganistan'a tekrar  getirildiği biliniyor.. Tüm bunlar yapılırken ortadaki müze envanteri el kaide işid gibi terikçiler vasıtası ile ortadan kaldırıp yok etmekte ve çaldıklarının takibini imkansız hale getirmektedirler.. 
Kendi varlıklarımızı çiplerle korumak zorundayız.. Müzelerde asıl faillerinin imitasyon ile yer değiştirerek çaldıkları gazetelere haber olmuştur .. Yurt içi ve yurt ışı tarihi eserlerin düşmanı çoktur.İmeğine bile çip takılan bir ülke de her tarihideğer olan taşa çip takılması elzemdir.. 

Torun . 
 
( Devletler De Hırsız Olur başlıklı yazı HALİLİ tarafından 17.01.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.