KÖTÜLÜKLER NEDEN VAR?
NEDEN ENGELLENMİYOR?
        Kafalara çok takılan o meşhur soru: Kötülükler neden var? Bir çocuğa, bir kadına veya bir mazluma yapılan bir kötülük bir zulüm, neden engellenmiyor? Çok merhametli olduğu söylenen yaratıcının buna gücü mü yetmiyor? Yoksa dünyayı kendi haline bırakıp, hiçbir şeye karışmıyor mu? Gibi akla gelen soruları irdelemeye ve bunlara cevap bulmaya çalışacağız.
Kainatta hayatın gayesi ve insandan istenen; kemaller, hayırlar ve güzelliklerdir. Şerler, çirkinlikler, noksanlıklar ise; güzelliklerin, hayırların ve kemallerin arasında görülmeyecek kadar dağınık ve cüzi olarak yaratılmışlardır ki, hayırların ve kemallerin güzelliklerin mertebelerini derecelerini göstermeye vesile olsunlar. Burası sebepler dünyasıdır, iyilikler sebeplere bağlı olduğu gibi, kötülükler de sebeplere bağlıdır. Kötülüklerin sebepleri bir araya gelmişse  o kötülük olur. Allah kötülükleri hep kendi müdahalesiyle  önlemez. Önlemesi için kullarını teşvik edip yönlendiriyor. Bazen  bir zalime, başka bir zalimi de musallat eder. Allah, bir  meyveyi bize  indirmiyor da, neden ağaç dikmemizi istiyor demek, mantıksız olduğu gibi, kötülükleri neden engellemiyor da bizim engellememizi istiyor demek de aynı ölçüde mantıksızdır. Bize sorulsa yetkin bir iradeye sahip olmaktan vazgeçmeyiz. İradesiz olmayı asla istemeyiz. Kötülük yapmaya gücümüz yettiği halde, af etmemiz üstünlüğümüzü ortaya çıkarmaktadır. Allah kötülüklere neden engel olmaz demek, kendisinden başka, diğer tüm canlıların iradesini hiçe sayıp, ellerinden almak olur.
       Öte yandan, söz konusu kötülüğün ortadan kaldırılması durumunda insanlar bunu fark edebilirler miydi? Etmezlerdi. Zira bir şey ancak zıddıyla bilinir. Kötülük olmasaydı, iyilik diye bir şeyin farkında olunmazdı.Yaratıcı, tüm insanların inanıp dosdoğru, adeta melek gibi olmasını murat etmemiştir. Mülk süresi 2. Ayetinde; (Kimin daha iyi işler yaptığını sınamak için, hayatı ve ölümü yarattık) demektedir. Şöyle ki, herkese  imtihansız, tıp diploması verilseydi doktor olmanın bir değeri kalır mıydı? Hatta bizi daima kötülüğe çağıran negatif yönde etkilemeye çalışan şeytana bile müsade edilmiştir. İnsanın fıtratı; yarışma, birbirini geçme, mücadele etme ve en azından biraz hak etme yapısındadır. Elbette iyi işlerde yarışın, kötülüklerde değil. Hatta kötülük yapanları gücünüz oranında engelleyin diye buyurmaktadır. Bazen de bir adam işlemediği bir suçtan yargılanıp ceza alır hakim adaletsizlik yapmış olur. Ama adam, kimsenin bilmediği gizli ağır bir suç işlemiştir. Öyle olunca da,  kader burada adaleti tecelli etmiştir.
         Dünya hayatının kısa ve geçici olmasının, sonra ki sonsuz hayat yanında matematiksel olarak ta hükmü olmadığı, az olduğu dolayısıyla geçici acıların sonsuz hayatta kalmayacağı da düşünülebilir.  Kötülüğün büyük bir kısmı, menfaat ve ego kaynaklıdır. Teknoloji, artık ömrü kısa ürünler yapıyor. Sürekli bir sonraki versiyonu kullanmaya bizi zorluyor. İlaçlar, iyileştirmekten çok, sürekli kullanmak zorunda bıraktırıyor.Yan etkisi fazla ve yeni tahribatlar yapmasına aldırılmıyor. Yine program yapıp satıyor, sonra virüs gönderip bozuyor. Sonrasında da, seni ürettiği antivirüs programını almak zorunda bıraktırıyor. Kötülüğü de, iyiliği de kendi hür irademizle yapıyoruz. Hür irademiz olmasa da olmaz. Teknolojinin zekadan başka olumlu bir özelliği bulunmayan, duygu yoksunu, iyilik, inanç ve merhametten yoksun bireyleri ön plana çıkarması da, kötülüklerin artmasına sebep olabilmektedir.
       Allah’ın yaratıp insana veriği akıl ile, Allah’ı ölçüp değerlendirmeye kalkmak,onu kendimiz gibi insanmış gibi tasavvur ederek, niye bunu yapıyor? Niye şunu yapmıyor? Demek hadsizlik olur elbette. Rabbimiz’in insanın günah işlemesine izin vermesi, imtihan şartlarından dolayıdır. Ancak her zaman da izin vermez. Fark ettirmeden nice suçu, niyet veya daha teşebbüs halindeyken bir engelin çıkmasıyla gerçekleşmemesi gibi. Biz o engeli tesadüfmüş gibi görürüz. Dünya hayatında bile, hoca bir talebesini seviyor diye, onun sınavda yanlış cevaplar vermesine müdahale  edip, cevabı kendi yazarsa yaptığı kabul edilemez. Allah bu dünyada yaşamı bize kolaylaştırmak ve güzelleştirmek için nimetlerle donatmış. Hava, su,toprak, her türlü madenler, elektrik enerjisi ve her çeşit enerjiyi önceden var etmiş. Tek yapmamız gereken bizim de biraz gayret gösterip, bize verdiği imkanları kullanarak Dünyayı güzelleştirmek, adaletli bir yer haline çevirmek. (Allah sizin yaptıklarınızdan gafil değildir. Tegabun suresi 11.ayet) Esasen Allah insanı en mükemmel şekilde yaratıp, yer yüzü ve gökyüzündeki her şeyi onun için, onun emrine vermiştir. ( Bakara 29, Casiye 13 ayetlerinde bunu zikretmiştir. İsteseydi bizi bitki veya hayvanlar gibi tekdüze yiyecekle de (su, et veya otla beslenebilirdik) merhametsiz olsaydı,bizi sürünerek de yaşatabilirdi. Eger acılar yeryüzün de görünüyorsa; kötü insanların bozgunculuğundan ve iyi insanların bunları önlemek için yeterince çaba sarf etmemesinden kaynaklanıyor. Aslında iyiliklere oranla kötülükler azınlıktadır. Ancak, beyaz kağıt üzerinde siyah bir leke çok dikkat çeker. Örneğin, her gün sayısız binaların yapılması dikkat çekmez, fakat bir binanın yakılmasının ise çok dikkat çekmesi gibi. Birine hergün iyilik yapın, bir defa da bir kötülük yapın. İyiliklerinizin hepsi boşa gider. Çünkü, olumlulara nazaran, olumsuz negatifler daha güçlü duygularla gelir.
Şurası bir gerçek ki, eğer Allah dolaylı ve imtihan sırrını bozmayacak şekilde göremediğimiz müdahaleleri yapmasaydı, kitap ve peygamberleri vasıtasıyla emir ve yasaklar bildirmeseydi, kısaca insanların fıtratında Allah korkusu olmasaydı, bu gün kötülükler var olanların bir kaç katı daha fazla olurdu. Hayat yaşanılmaz olurdu.     
 (Cahilde, bir de Allah korkusu olamadığını düşünün) Öncellikle şunu iyi bilmeliyiz ki, Allah yapılan bir zulme ceza vermeyi asla ihmal etmez. Hikmeti gereği mühlet verir,, ya da fark ettirmeden, imtihan sırrının bozulmayacağı bir şekil ve zamanda verir. Şöyle bir geriye bakıp çevremizde de gördüğümüz nice güçlü görünüp aşırı zulmedenlerin, başka zalimler tarafından yok edildiğini duymuşuzdur. Nemrud’u bir sineğe mağlup ettirdiğini tarih yazmaktadır.
mehmet toy
( Kötülükler Neden Var Neden Engellenmiyor başlıklı yazı Toygar tarafından 3.12.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.