ORMAN VE AĞACIN ÖNEMİ.
    İnsan ve bütün canlıların yaşantılarında, orman ve onu meydana getiren ağaçların önemi çok büyüktür. Aldığımız nesfesin, kullandığımız birçok eşya ve edavatın, ormanlardan elde edilen ağaçlarla büyük ilgisi olduğunu hepimiz biliriz. Hatta yağan yağmurların "Orman yağmurun yularıdır" Etrafımızdaki bitki örtüsünün ve av hayvanlarının zenginliğinin, ormanlarla alâkalı olduğunu hep biliyoruz. Biliriz de yine de birçoğumuz ağaca yakacak odun olarak bakmaktan öteye gidemeyip, ona gereken ilgiyi göstermekten çok gerilerde kalırız.
    Ormanlar bulundukları yerin önemli zenginlik kaynaklarıdır. Ormandan elde edilen ağaç, günlük hayatımızda ve sanayi'de kullanılan, ( Kereste, tahta, kâğıt yapımı vs. gibi). Ormanlar bize Allah'ın en önemli lütuflarından biridir. Kutsal aile ocağımızın barınağı olan evlerimizin yapımından, doğumdaki beşiğimizden, ölünce koyulduğumuz tabut ve mezara kadar, her şeyde ağaç ve ağaçtan yapılan nesnelerin önemi hiçte inkâr edilemez durumdadır. Çitten sepete, sandığımız, mobilya, dolaplar, sergen ve raflar vs. gibi birçok şeylerimiz ağaçtandır.
   Ormanlar bulundukları yerlerin görünümünü ve dengesini değiştirip, yeşil görüntüsü ile etrafa neşe ve ferahlık verirler. Orman ve ağacın önemi bu saydıklarımızla sınırlı değildir. Bunun bilincinde olalım. Orman ve ağaca gereken önemi verelim. Onları koruyup, yeni ağaçlar dikerek ormanlarımızın çoğalmasını sağlayalım. Yeni nesillere de orman ve ağaç sevgisini daha çocuk yaşlarda kavratıp, onların Vatan ve Milleti'ne yararlı evlâtlar olarak yetişmelerini sağlamak, her ebeveynin görevi olduğunu unutmayalım.
    Ankara ilinin, Polatlı ilçesinin güzel köyü, Toydemir köylüleri orman ve ağacın yararlarını iyi bildiklerini ispatlarcasına, köylerinde Sakarya Savaşında, burada konuşlanan 12.ci Grup anısına, oniki bin ağaçlı Kırım Hatıra Ormanı adı altında, altı yıldır çok hummalı bir çabanın içine girmişler. İlk diktikleri ağaçlar meyve vermeye başlamışlar. Her yıl Mart ve Ekim ayı sonu olmak üzere yılda iki defa Ağaç Dikme Günü (Bayramı) düzenliyerek, altıbin ağaç dikerek hedeflerinin yarısına ulaşmışlardır. Bu uğurda emeği geçenlere, en ufak bir maddi ve manevi katkısı bulunanlara çok teşekkür eder, kendilerine sonsuz başarılar ve yüksek çalışma azmi ile birlikte, civar köylere de örnek olmalarını dilerim. İç Anadolu'nun kurak ikliminde ağaç yetiştirmek kolay değil.
    Not: Ulu Önder Atatürk ve arkadaşları, Sakarya Savaşın'da, Kurban Bayramının ikinci günü Tarihî Toydemir köyüne yemeğe giderlerken kuştan ürken, atından düşerek kaburga kemiği kırılıyor ve doğru Ankara'ya tedaviye götürülüyor. Aynı zamanda bu köy savaş sonu yenilip kaçan, Yunan askerleri tarafından tamamen yakılıyor.
 
                                                Hacı Raif AYDIN. (Emekli Öğretmen).   
( Orman Ve Ağacın Önemi. başlıklı yazı HACI tarafından 7.02.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.