Bu yazıda,  “ Yabancı Dille mi Eğitim, Yabancı Dil Eğitimi mi? ” konusunu ele alacağız ve yabancı dil eğitiminin nasıl olması gerektiğini masaya yatıracağız.

İlk Olarak Dil Nedir?

            Muharrem ERGİN’ e göre dil:  “ İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabi bir vasıta, kendine mahsus kanunları olan ve ancak bu kanunlar çerçevesinde gelişen canlı bir varlık, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış gizli antlaşmalar sistemi, seslerden örülmüş içtimai bir müessesedir.” Aguste Comte göre dil:  “İnsanlığın yüzyıllardan beri edindiği ve denendiği gerçek ve hikmetleri saklayan bir hazinedir. ” Alman filozofu Heidegger ise dil hakkında derin manalı, güzel bir sözü vardır: “ Dil insanın evidir.” der. Bize göre de insanın mayası sevgiyse dilimiz kadimden bugüne insanoğlunun bestelediği en güzel ve en manalı sevgi şiiridir.

Ana Dil, Yabancı Dil

            Yahya Kemal ana dil için, güzelim Türkçemiz için:  “ Bu dil ağzında annenin ak sütü gibidir. ” der. Ana dil, ana sütü gibi doğaldır, tertemizdir. Bir bebek bedenini anne sütü ile beslerken, bünyesi anne sütü ile gelişirken ruhunu da ana dili ile besler, ruh dünyası da ana dil ile şekillenir ninnilerle, türkülerle…  İnsan ana dilini hazır bulur.  Ana dil: ‘ Ferde cemiyetin bağışladığı en büyük miras ve donanımdır.’   İlim, irfan, inanç, sevgi ve muhabbet, duygu düşünce hazinelerini sedeflerle özene bezene süslenmiş murassa sandığa benzeyen dil bohçasında teslim alırız.

Yabancı dil ise ana dilin dışındaki diğer dillerdir ve insanın yabancısı olduğu ve kişiye “ yaban”  olan dillerdir.

 

Neden Yabancı Dil?

 

            Hz. Mevlana der ki:  “Ne kadar bilirsen bil, senin bildiğin karşındakinin anlayabildiği kadardır. ” Globalleşen dünyada kendimizi daha iyi anlatabilmek ve karşımızdakini daha iyi anlayıp, dünyaya entegre olabilmek için yabancı dil bir zorunluluktur.  Eskiden ülkemizde şöyle bir soru sorulurdu: “ Yabancı dil biliyor musun? ” ancak bu soru günümüzde: “ İkinci yabancı diliniz nedir veya kaç dil biliyorsunuz? ” halini aldı.  “Her lisan bir insan .” şeklinde ifade edilen kutlu beyan her şeyi açıklıyor.

            Yabancı dil ile eğitimin birçok faydası göz ardı edilemez. Güncel bilgiye daha çabuk ulaşmak için ayrıca bazı bilgilerin daha iyi anlaşılması için küresel dünyada yaygın olarak kullanılan yabancı dillerin bilinmesi önemlidir. Unutulmamalıdır ki günümüz dünyasında ekonomik ve diplomatik başarılar yaygın yabancı dillerin bilinmesi ile mümkündür. Dünyada yaygın olarak kullanılan dillerin( İngilizce, Çince, Rusça vb) bilinmesiyle ekonomik ve diplomatik rekabet sağlanabilir.

             

 

Yabancı Dille mi Eğitim, Yabancı Dil Eğitimi mi?

 

            Yabancı dille eğitim, eğitim kurumlarında bütün derslerin ya da birçok dersin ana dil dışında belli bir dille verilmesidir. Yabancı dille eğitim verilen okullarda öğrenciler derslerini bu dille işler, sorularını bu dille sorar, ödevlerini ve sunumlarını bu dille yaparlar.

            Yabancı dille eğitimin avantajları olmakla beraber birçok dezavantajı da vardır. Günümüzde gençliğimiz, İngilizce ya da bir başka yabancı dil öğreneyim derken farkında olmadan İngiliz kültürünü, öğrendiği dilin kültürünü almakta ve bir yabancı gibi düşünüp yaşamaya başlamaktadır. Ziya GÖKALP, dili kültürün en temel unsuru sayar. Yabancı dille eğitim verilen birçok kurumda amaç dil öğretimi yerine dil eğitimidir. Gençliğin önüne: “ Yabancı bir dili ancak o dili konuşan yabancı gibi düşünüp yaşarsa öğrenebilirsin.” tezi sunulmaktadır.  Yabancı dille eğitim yapan okullarda dil hazırlık sınıflarında öncelikle   “Kültür şoklaması” diyebileceğimiz metotların kullanıldığı bilinmektedir.

            “Yabancı diller gaye mi yoksa pörsümeyen hakikatleri anlam ve anlatmada birer vasıta mıdır? Yabancı bir dil öğrenirken, dilden çok kültürle uğraşmak doğru mudur? Evet dil kültürden tecrit edilerek öğrenilemez fakat kültür emperyalizmine maruz kalmanın da gereği var mıdır? İşte işin başında sorulması ve bunlara tatmin edici cevapların bulunması gereken bazı sorular…” diyor Yusuf ALAN.

            Bir yabancı dili öğrenmek oldukça önemli. Ama nasıl öğrenmeli? Bence yabancı dille eğitim bir zorunluluk olmadığı gibi bir ayrıcalık veya kalite göstergesi değildir. Yine şunu sormak gerekir. Avrupa’nın hangi ülkesinde ya da Amerika’da kendi ülke dillerinin dışında başka bir dille eğitim yapan okul var? Cevap:  Yok ya da çok az var. Kısaca gelişmiş ülkelerin böyle bir sorunu olmadığı için onlar genellikle yabancı dille eğitim değil yabancı dil eğitimi şeklinde ( olması gerektiği gibi ) uygulamayı tercih etmektedir. Ne de olsa dünyanın geri kalan tamamı onların dilini öğrenmeye çalışıyor.

            Yabancı dil ile eğitim Nijerya, Gana, Tunus gibi sömürge ülkelerinde yapılmaktadır. Eğer bizde bu yöntemi uygularsak bu da bizim sömürge ülkesi olmamıza yol açabilir. Yani gelişmiş ülke değil de sömürge ülkeleri gibi olmamıza neden olur. Altı asır dört kıtaya hükmeden Osmanlı İmparatorluğu’nun torunu olan bizlere sömürge ülkesi olmak da yakışmaz.

        

Dil Eğitimi Nasıl Olmalı?

             

Dünya’nın hızla küçülerek küresel bir köy haline geldiği çağımızda yabancı dil bilmek her zamankinden daha önemli bir hale gelmiştir. Dil öğrenmesi için doğal bir donanıma sahip insanoğlu için yeni dilleri öğrenmenin bir eziyetten çok bir zevk haline gelmesi işten bile değildir. Yeter ki takip edeceğimiz doğru yolu bulalım.

             Yabancı dil öğrenimiyle yabacı dille eğitim birbirinden ayrılmalıdır. Özel durumlar hariç tutulursa yabancı dille öğrencileri ilim öğrenmeye zorlamak kovayla su taşımak varken kalburla su taşımaya benzer.

            Dil biliminin Einstein’ı sayılan ve teologlar ( dil bilimcileri ) arasından kendisine en çok atfın yapıldığı kişi olan Noam CHOMSKY, dil olgusunun ancak dile has bir varlığı ile açıklanabileceğini iddia etmektedir. Dil edinimi doğuştan gelen, dile özgü kurallarla donatılmış içgüdüsel ( İlahi ) bir sistem sayesinde gerçekleşmektedir. Birçok dil bilimci dil edinim cihazının ( DEC ) hayat boyu faal olduğunu savunmaktadır. Uygun ortam ve uyarıcılar sağlandığında dil edinim cihazı harekete geçmekte ve ana dil edinimine benzer bir şekilde yeni dilin kuralları öğrenilmektedir.

            Teolog Krashen’e göre, dil edinimi inanılmaz derecede kolay bir yolla gerçekleşebilir. Bol bol anlaşılabilir mesaj almak suretiyle kişi farkına varmadan bu dili öğrenir. Bunun için yapılması gereken en önemli etkinlikler dinleme ve okumadır.

            Yabancı dil öğrenmeye yeni başlayanlar için sınıf ortamı doğal ortamdan daha faydalı hale getirilebilir. Çünkü her zaman öğrenilen dilin konuşulduğu doğal ortama gitmek mümkün olmayabilir. Bitki yetiştirme tekniklerinden biri ile konuyu açıklayacak olursak:  Japonya gibi toprak sıkıntısı çeken ülkelerde toprak kullanılmadan sebze-meyve yetiştirme tekniği kullanılmaktadır. Eğimli bir düzeye kökleri havada asılı kalacak şekilde yerleştirilen bitkileri köklerine toprakta bulunan gerekli mineraller direkt olarak püskürtülmektedir. Böylelikle suni bir ortamda doğala yakın bir verim elde edilmektedir. Aynı şekilde ister doğal ortamda ister suni sınıf ortamında olsun önemli olan dil edinim cihazını harekete geçiren anlaşılabilir mesajların varlığıdır. Bu şart sağlandığı müddetçe kişi sınıf ortamında uzayda bile yeni bir dil öğrenebilir.

               Yabancı dil öğreniminde başarı, büyük ölçüde ana dili iyi bilmeye bağlıdır. Goethe’nin de dediği gibi : “Yabancı bir dil bilmeyen kendi dilini de bilemez.”

 

Dil Öğrenim Sürecini Hızlandıran En Önemli Etkendir:

 

Alt yazılı filmler:

 

Millet olarak en başarılı olduğumuz konulardan biri de yabancı filmlerin seslendirilmesidir. Bu zararlı alışkanlığımız milyonlarca liramızın yabancı dil kitapları için dışarıya akmasına yol açmaktadır. Oysa komşumuz Yunanistan, bizden farklı olmayan eğitim sistemine karşın filmleri alt yazılı olarak yayınlamak suretiyle vatandaşların İngilizce seviyelerini bizden daha ileri seviyeye yükseltmiştir.

 

Basitleştirilmiş Resimli Hikâye Kitapları:

 

Ne yazık ki ilgi çekici olmayan seviye grupları oluşturulmadan okunan kitaplar dil öğrenmeyi daha da zor bir hale getirmektedir. Bundan dolayı seviye gruplarına uygun ilgi çekici kitaplar okutulmalıdır.

 

 

 

Filmi Seyredilmiş, Tercümesi Okunmuş Kitaplar:  

           

Dil öğreniminde anlaşılabilirlik ve ilgi çekicilik çok önemlidir. Bunun için Türkçe tercümesi okunmuş olan veya filmi seyredilmiş bir eserin İngilizcesini okumak dil öğrenimini kolaylaştırır. Ancak bu yapılırken öğrencinin yaşı, ilgileri ve seviye grubu dikkate alınmalıdır.

 

Ses ve video kasetleri:

           

Günümüzde her seviyede öğrenciye hitap eden dil öğrenim setleri mevcuttur. Ancak bu setler belirlenirken öğrenciyi gramer kurallarına boğan setler tercih edilmemelidir. Yine günümüzde bir DVD ‘de filin sekiz farklı dilde seslendirilmesi; 32 dilde alt yazı sunulabilmesi dil öğrenimi için önemli bir avantajdır.

 

İnternet:

           

İnternet artık dünyayı küçük bir köy haline getirdi. Dil öğrenimine yardımcı olan birçok internet sitesi mevcuttur. En yaygın olarak kullanılan dinleme sitelerinden ikisi ” esl lab ve english listening launge ”  dir.

 

Sonuç:

           

Dünya’nın hızla küçülerek bir köy haline geldiği bu çağda yabancı dil öğrenmek çok zaruri bir ihtiyaç haline geldi. Bu yazımda yabancı dil eğitimine karşı olmadığımın altını bir kez daha çizmek isterim. Ülkemizde gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ” Yabancı dille eğitim ” değil de kaliteli bir yabancı dil eğitimi yapılmalıdır. Yabancı dil eğitimi dil uzmanları ve pedagoglar tarafından bir kez daha ele alınmalıdır. Dersler, “Teknik yabancı dil, konuşma pratiği, gramer çalışması ve kompozisyon yazma becerisi vb.” şeklinde olmalıdır.

 

 

 

Kaynakça:

 

KAPLAN M(1993)  Kültür ve Dil (8.Baskı)  İstanbul: Dergâh Yayınları

ERGİN, M. (1998). Türk Dil Bilgisi. İstanbul: Bayrak Yayınevi

BEYATLI, Y. K. (1961). Kendi Gök Kubbemiz (1961) . Ankara: MEB Yayınları

CELALETTİN RUMİ, M. (2008). Mesnevi. Çev. CAN Ş. , Ankara: Ötüken Yayınları 

ALAN, Y. (1994). Lisan ve İnsan. İzmir: T.Ö.V Yayınları

VYGOTSKY, L.S. (1974). Thought and Language. Çev. E. Hanfmann, G.Vakar, Cambridge: MIT Press

CHOMSKY, N. (2001). Dil Ve Zihin. Ankara: Ayraç Yayınevi

GÖKALP, Z. Türk Töresi. İstanbul: Toker Yayınları

ÜÇOLUK, G. (2002 Eylül) <http://www.universite-toplum.org/text.php3?id=79> Yabancı Dille Eğitim Neden Toplumsal Takıntımız ( Sohbet )

OZEY, R. <http://www.ekodialog.com/Makaleler/yabanci-dil-egitimi-makale.html>

<http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=24.03.2011&i=309931>  Yabancı Dil Eğitimi ( Makale )

AKKURT, B. (2004,Aralık 24)<http://www.bilim.org/?s=haber&haberid=41>Yabancı dille eğitim nedir, ne değildir?

 (2011 Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı (USOBO) Forum Kategorisi Edebiyat-Dil Alanı Birincilik Ödülü Almıştır.)

 

 

 

 

 

M.Salih Ünal

( Toplumsal Takıntımız Yabancı Dille Eğitim başlıklı yazı M.Salih ÜNAL tarafından 10.03.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.