Makale / Eğitim Makaleleri

Eklenme Tarihi : 23.09.2012
Okunma Sayısı : 1862
Yorum Sayısı : 0

ŞIRNAK’TA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER…

 

KERİM ÖZBEKLER

GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

 

KASRİK BELDESİ'NDE;GUTİ İMPARATORLUĞU ZAMANINDAN KALMA KÖPRÜ-TAŞTAN YONTULMUŞ SULAMA KANALI-ATA BİNMİŞ ADAM RESMİ VARDIR.

 

BESTA MERYEM KAPLICALARI;

 

HZ.NUH TÜRBESİ-MEM-U ZİN TÜRBESİ-KIRMIZI MEDRESE-İSMAİL EBUL-İZ MÜZESİ CİZRE İLÇESİ'NDEDİR.

 

BİRCA BELEK KALESİ;

 

CUDİ DAĞI;NUH PEYGAMBER'İN MEZARININ CİZRE'DE BULUNMASI, ŞIRNAK'A BİR ZAMANLAR ŞEHR-İ NUH DENMESİ. CİZRE SURLARININ GEMİ BİÇİMİNDE OLMASI, KUR'ANI KERİM'İN HUD SURESİ'NİN 44.AYETİNDE TUFAN-NUH GEMİSİ'NİN CUDİ DAĞI'NDA DURDUĞUNU YAZMASI VE CUDİ DAĞI'NDA HZ.NUH A.S.'IN GEMİSİNE AİT MIT DENİLEN BÜYÜK ÇİVİLER VE TAHTA KALINTILARI MEVCUTTUR.

 

CUDİ DAĞI-ŞAHKÖY ÇAĞLAYANI-HEREKOL DAĞI;DAĞ VE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ YAPMAK İÇİN ŞIRNAK VİLAYETİ'NDE BULUNAN İDEAL YERLERDİR.

 

DİCLE NEHRİ;KIZIL SU-HABUR ÇAYI VE HEZİL ÇAYI'NIN BESLEDİĞİ DİCLE NEHRİ ÜZERİNDE AKARSU TURİZM'İ YAPILABİLİR, ÖRNEĞİN KANO-RAFTİNG. BU KONULARDA, ORALARDA YATIRIM YAPACAK İŞ ADAMLARI ÇOK PARA KAZANABİLİRLER.

 

BEYTÜŞŞEBAP İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

 

FARAŞİN YAYLASI;BEYTÜŞŞEBAP İLÇESİ'NDEDİR, GÖRÜLMEYE DEĞER 1 MESİRE ALANIDIR

 

ZÜMRÜT KAPLICALARI;BEYTÜŞŞEBAP İLÇESİ'NDEDİR, BANYOSUNUN CİLT VE KADIN HASTALILARINA İYİ GELDİĞİ İLERİ SÜRÜLMEKTEDİR. ÇEVRE İL VE İLÇELERDEN GELEN KİŞİLER, KAPLICA ÇEVRESİ'NDE KAMP KURARAK BURADAN YARARLANMAKTADIRLAR.

 

CİZRE İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

 

İSMAİL EBUL-İZ EL CEZERİ MÜZESİ;CİZRE İLÇESİ'NDEDİR, İÇİNDE BABİL-ASUR-MED-GUTİ-SELÇULU-OSMANLI-RUM-ARAP-EMEVİ-ABBASİ DÖNEMLERİNE AİT ARKEOLOJİK VE ETNOĞRAFİK ESERLER TEŞHİR EDİLMEKTEDİR.

 

FİNİK ÖREN YERİ;CİZRE İLÇESİ'NE YAKIN OLAN DAMLARCA KÖYÜ İLE ESKİYAPI KÖYLERİ ARASINDADIR, İ.Ö.4000 YILLARINA AİTTİR, DAĞLIK BİR BÖLGEDE YER ALAN BURADA SARAY-ZİNDAN-SARNIÇ YERLERİ-BEYAZ KALKER TAŞTAN OYULMUŞ ÇOK SAYIDA MAĞARA EV VARDIR, FİNİK KALESİ'NİN KUZEYİNDE BORZANA SİTİYA ADI VERİLEN BÖLGEDE YERDE KAYAYA İŞLENMİŞ BİR KADIN KABARTMASI VE KÖYÜN KUZEY DOĞUSUNDA YAN YANA DURAN BİR KADIN İLE BİR ERKEK KABARTMASI MEVCUTTUR.

 

ŞAH ÖREN YERİ;CİZRE İLÇESİ'NİN KUZEY DOĞUSUNDADIR, ÇAĞLAYAN KÖYÜ'NDEDİR. CUDİ DAĞI'NIN EN SİVRİ NOKTASI'NIN ETEĞİNDEDİR, KUZEYİ-DOĞUSU-BATISI TAMAMI İLE DAĞLIKTIR VE BU DAĞLIK KESİMLERDE DÜŞE-ÇEKO-HIRABE-KAYZER-HIRD KALESİ VE HARABELERİ YER ALMAKTADIR.

 

BABİL ÖREN YERİ;CİZRE İLÇESİ'NİN 20 KM. GÜNEY BATISINDADIR, SURİYE SINIRI ÜZERİNDE YER ALAN KEBELİ KÖYÜ'NDEDİR. ÇEVRESİ DİKDÖRTGEN SURLARLA ÇEVRİLİDİR, DIŞ KALEYİ OLUŞTURAN BU SURLAR ÜZERİNDE 30 BURÇ MEVCUTTUR. İÇ KALE İSE DAİRE BİÇİMİNDEDİR, SURLAR YONTULMAMIŞ BAZALT KAYALARDAN. YAPILAR İSE, BEYAZ KALKER TAŞTAN İNŞA EDİLMİŞTİR.

 

KASRİK ÖREN YERİ;ŞIRNAK-CİZRE KARAYOLUNUN ÜZERİNDEDİR, ŞIRNAK'A 30 KM. UZAKLIKTADIR. GUTİ İMPARATORLUĞU ZAMANINDA SAZİRKA OLARAK ANILAN BU ÖREN YERİNDE TARİHİ SU BENTLERİ-HEYKELLER-KENT KALINTILARI YER ALMAKTADIR, CİZRE VE FİNİK BEYLERİNİN BU BÖLGEYİ YAZLIK OLARAK KULLANDIKLARI BİLİNMEKTEDİR.

 

CİZRE KALESİ;M.Ö.4000 YILLARINDA GUTİ İMPARATORLUĞU ZAMANINDA YAPTIRILMIŞTIR, SURLARI İLE BİRLİTE 3 KATLI OLARAK İNŞA EDİLEN KALENİN 360 ODASI VARDIR.

 

ULU CAMİ;CİZRE'DEDİR, 639 YILINDA KİLİSEDEN CAMİYE ÇEVRİLMİŞTİR. TOKMAKLARI FİZİKÇİ VE SANAT ADAMI İSMAİL EBUL-İZ EL CEZERİ TARAFINDAN BÜYÜK BİR İNCELİKLE YAPILMIŞTIR, ABBASİLER DÖNEMİNDE ONARILMIŞTIR. 1160 YILINDA CİZRE EMİRİ BAZ ŞAH'IN OĞLU EMİR ALİ SENCER TARAFINDAN BÜYÜK BİR ONARIMDAN GEÇİRİLMİŞTİR, MİNARESİ 1156 YILINDA 4 KÖŞE OLARAK İNŞA EDİLMİŞTİR.

 

MİR ABDAL CAMİİ;CİZRE'DEDİR, 1437 YILINDA CİZRE BEYİ EMİR ABDULLAH (ABDAL) İBN ABDULLAH İBN SEYFEDDİN BODİ TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. BAZALT SİYAH TAŞTAN YAPILMIŞTIR, ÜSTÜ KUBBELİDİR. MEM-U ZİN TÜRBELERİ BU CAMİYE YAPIŞIK BÖLÜMÜN ALT KISMINDADIR, CİZRE SURLARI ÜZERİNDEDİR.

 

NUH PEYGAMBER CAMİİ;CİZRE'DEDİR,NUH PEYGAMBER'İN MEZARI CAMİNİN ALT BODRUM KATINDADIR.

 

KIRMIZI MEDRESE;CİZRE BEYLİĞİ DÖNEMİNDE 11.HAN ŞEREF BEY TARAFINDAN X1V.YÜZ YILDA YAPTIRILMIŞTIR, DOĞUSU-BATISI-KUZEYİ DERSHANELER-YEMEKHANE-ÖĞRETMEN LOJMANLARI İLE ÇEVRİLİDİR. CİZRE'YE MAHSUS KIRMIZI TUĞLALARDAN YAPILDIĞI İÇİN, KIRMIZI MEDRESE ADI İLE ANILMAKTADIR.

 

YASEF KÖPRÜSÜ (CİZRE KÖPRÜSÜ);CİZRE SURLARI'NA 2 KM. UZAKLIKTADIR, 12 BURCU ÜZERİNDE 8 GEZEGEN KABARTMASI VARDIR. KÖPRÜNÜN ÜZERİNDE ESHAB-I KEHF MAĞARASI'NDA SAKLANANLARIN İSİMLERİ YAZILIDIR, İNSAN VE HAYVAN FİGÜRLERİ İLE SÜSLÜDÜR. 1164 YILINDA ZENGİ DEVLETİ'NİN VEZİRİ CEMALEDDİN İSFEHANİ TARAFINDAN 2.KEZ ONARILMIŞTIR.

 

MEHMETAĞA KASRI;CİZRE İLÇESİ'NİN DAĞKAPI MAHALLESİ'NDE Kİ BAYIRAĞA SOKAK'TADIR, BİR KISMI SİYAH BAZALT TAŞTAN. BİR KISMI DA BEYAZ KALKER TAŞTAN İNŞA EDİLMİŞTİR, HAMİDİYE BİNBAŞISI FETTAH AĞA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR.

 

GÜÇLÜ KONAK İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

 

FİNİK KALESİ;GÜÇLÜKONAK İLÇESİ'NDEDİR, FENİKELİLER ZAMANINDAN KALMADIR.

 

HİSTA KAPLICALARI;GÜÇLÜKONAK İLÇESİ'NDEDİR.

 

FİRHEŞİN YAYLASI;GÜÇLÜKONAK İLÇESİ'NDEDİR

 

BELKIZANA KAPLICALARI;GÜÇLÜKONAK İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, ZİYARETÇİLERİ GENELLİKLE YAZ AYLARINDA GELMEKTEDİRLER.

 

DAMLARCA KÖYÜ HARABELERİ;GÜÇLÜKONAK İLÇESİ'NİN DAMLARCA KÖYÜ'NDE, MEDRESE-ASUR KALELERİ-TİMURUN PENÇELERİ GİBİ TARİSİ ESERLER BULUNMAKTADIR.

 

KIZILSU ÇAYI;BURADA SPORTİF OLARAK OLTA BALIKÇILIĞI YAPILMAKTADIR.

 

İDİL İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

 

MERKEZ CAMİİ;İDİL İLÇESİ'NDEDİR.

 

TİMUR ÇEŞMESİ;İDİL İLÇESİ'NDEDİR, XV.YÜZ YILDAN KALMADIR. TİMURLENK TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, ÇEŞMENİN DİBİNDE BİRBİRİNE BAĞLI KANALLAR VARDIR.

 

MERYEMANA KİLİSESİ;M.S.57 YILINDA TEMELİ ATILMIŞTIR, 3 BÖLÜM OLMASINA RAĞMEN 2 BÖLÜMÜ MEVCUT OLUP 1 BÖLÜMÜ SAVAŞ VE DOĞAL AFETLER NEDENİ İLE YIKILMIŞTIR.

KİLİSE'NİN YAPILDIĞI YILLARDA İDİL'E GELEN MOR ADAY İSİMLİ HAVARİNİN ÇALIŞMALARI SONRASI BÖLGEDE SÜRYANİLİK SÜRATLE ARTMIŞTIR, O YILLARDA İDİL'DE 12.000 KİŞİNİN VAFTİZ EDİLDİĞİ RİVAYET EDİLMEKTEDİR. İDİL'DE HALEN 8 ADET KİLİSE VARDIR, İSİMLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR;MERYEMANA KİLİSESİ-MOR EŞAYO KİLİSESİ-MOR GORGİS KİLİSESİ-MOR ŞEMON KİLİSESİ-MOR YAKUP KİLİSESİ-MOR MEJDALANİYE KİLİSESİ-MOR GIZLAYTO KİLİSESİ-MOR YAHANON KİLİSESİ.

 

MOR YAKUP AZİZEVİ;İDİL İLÇESİ'NDEDİR, SÜRYANİLERİN ÇOK OLDUĞU DÖNEMLERDE PAZAR AYİNLERİ ÇOK KALABALIK OLDUĞUNDAN MORYAKUP AZİZEVİ'NİN BULUNDUĞU BÖLGEDE Kİ CEMAAT KİLİSE YERİNE BU AZİZEVİ'Nİ KULLANMAKTA İDİ. AZİZEVİ'NİN BAHÇESİ'NDE, TARİHİ MEZARLIKLAR BULUNMAKTADIR.

 

ÖĞÜNDÜK KÖYÜ MOR YAKUP KİLİSESİ;İDİL İLÇESİ'NİN ÖĞÜNDÜK KÖYÜ'NDEDİR, M.S.600 YILLARINA AİT OLDUĞU TAHMİN EDİLMEKTEDİR.

 

HABERLİ KÖYÜ KİLİSESİ;İDİL İLÇESİ'NİN HABERLİ KÖYÜ'NDEDİR, FAALDİR.

 

SARIKÖY KİLİSESİ;İDİL İLÇESİ'NİN SARIKÖY KÖYÜ'NDEDİR, FAALDİR.

 

YARBAŞI KÖYÜ KİLİSESİ;İDİL İLÇESİ'NE BAĞLI YARBAŞI KÖYÜ'NDEDİR, BÜYÜK BİR KİLİSEDİR.

 

BASAK KÖYÜ MANASTIRI;İDİL İLESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, BASAK KÖYÜ'NDEDİR.

 

MAĞARA KÖYÜ YEZİDİ TAPINAKLARI;İDİL İLÇESİ'NDEDİR, BURADA YEZİDİLERE AİT TAPINAKLAR VARDIR.

 

ŞIRNAK'IN İLÇELERİ'NE UZAKLIĞI;

 

ŞIRNAK-BEYTÜŞŞEBAP;111 KM.

ŞIRNAK-CİZRE;46 KM.

ŞIRNAK-GÜÇLÜKONAK;83 KM.

ŞIRNAK-SİLOPİ;75 KM.

ŞIRNAK-İDİL;75 KM.

ŞIRNAK-ULUDERE;50 KM.

 

( Şırnakta Gezilecek Görülecek Yerler... başlıklı yazı K.Özbekler tarafından 23.09.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.