Makale / Eğitim Makaleleri

Eklenme Tarihi : 26.09.2012
Okunma Sayısı : 2132
Yorum Sayısı : 0

OSMANİYE'DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

KERİM ÖZBEKLER
GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

BODRUM KALESİ;OSMANİYE'YE 12 KM. UZAKLIKTADIR, CEYHAN NEHRİ'NİN KUZEY BATIYA DÖNDÜĞÜ KIVRIMIN İÇİNDEDİR. KESMEBURUN İLE BAHÇEKÖY ARASINDA BULUNAN OVAYA HAKİM BİR KAYA ÇIKINTISI ÜZERİNDE BODRUM KALESİ VARDIR, X111.YÜZ YILDAN KALMADIR.

KASTABALA ANTİK KENTİ;BU ANTİK KENTİ 1875 YILINDA İLK KEZ İNGİLİZ DİPLOMAT E.J.DAVİS ZİYARET ETMİŞ, 1890 YILINDA İNGİLİZ ARAŞTIRMACI TH.BENT BULDUĞU ANTİK YAZITLAR SAYESİNDE BURASI'NIN ESKİ İSMİNİN HİERAPOLİS OLDUĞUNU İFADE ETMİŞTİR. OSMANİYE'NİN CEVDETİYE, KESMEBURUN ÜZERİNDEN KARATEPE-ASLANTAŞ ÖREN YERİNE ULAŞAN YOLUN DOĞUSUNDA BULUNAN BODRUM KALESİ'NİN ETEKLERİNDEN BAŞLAYARAK 3-4 KM2'LİK BİR ALANI İÇİNE ALMAKTADIR, BURADAN ÇIKARILAN ANITLAR-YAZITLAR-SİKKELER KASTABALA ANTİK KENT'İNİN ANAZARBOS VE EPİPHANEİA KENTİ ZAMANINDA VAR OLDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR. ANTİK YAZARLAR PTOLEMAEUS İLE PLİNİUS'TA, ESERLERİNDE KASTABALA'DAN SÖZ ETMİŞLERDİR, OSMANİYE'YE 12 KM. UZAKLIKTADIR.

KIRMITLI KUŞ CENNETİ;OSMANİYE-KADİRLİ KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, OSMANİYE'YE 15 KM. UZAKLIKTADIR. KIRMITLI KASABASI'NDADIR, OSMANİYE-KADİRLİ ARASINDA İŞLEYEN OTOBÜSLERLE ULAŞILABİLİR.

OLUKBAŞI YAYLASI;OSMANİYE'DE, NUR DAĞI ETEKLERİNDEDİR. OSMANİYE'YE 16 KM. UZAKLIKTADIR, ÇAM AĞAÇLARI ARASINDA, AHŞAP YAYLA EVLERİ İLE KAPLIDIR.

ZORKUN YAYLASI;OSMANİYE'YE 26 KM. UZAKLIKTADIR, ÇOK GENİŞ BİR ALANA YAYILMIŞTIR. ÇAM-ARDIÇ AĞAÇLARI ARASINDADIR, AHŞAP YAYLA EVLERİNİN YANINDA BİR ÇOK VİLLA'DA BU YAYLADA YER ALMAKTADIR. ALT YAPISI BÜYÜK ÖLÇÜDE TAMAMLANMIŞTIR, YAZ AYLARINDA SEYYAR SAĞLIK OCAĞI-SEYYAR JANDARMA KARAKOLU BU YAYLADA GÖREV YAPMAKTADIR. YAYLADA BAKKALLAR-KIR KAHVELERİ-KIR LOKANTALARI-KASAP-MANAV-FIRIN BULUNMAKTADIR, OSMANİYE-CEYHAN-KADİRLİ'DE Kİ PARA BABALARININ TERCİH ETTİĞİ BİR YAYLADIR. YAZ AYLARINDA, OSMANİYE'DEN ZORKUN YAYLASI'NA OSMANİYE BELEDİYE OTOBÜSLERİ-MİNİBÜSLER VE TAKSİLER SEFER YAPMAKTADIR.

BAHÇE İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

AĞCABEY TÜRBESİ;BAHÇE İLÇESİ'NDEDİR, İSTASYON YAKININDA Kİ MEZARLIK İÇİNDEDİR. YANINDA Kİ TÜRBE İSE AİLESİNE AİTTİR.

HARUNİYE İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

HARUNİYE KALESİ;HARUNİYE İLÇESİ'NDEDİR, OSMANİYE'YE 32 KM. UZAKLIKTADIR.

SAMAN KALESİ;HARUNİYE İLÇESİ'NDEDİR, OSMANİYE'YE 32 KM. UZAKLIKTADIR.

KURTLAR KALESİ;HARUNİYE İLÇESİ'NDEDİR, OSMANİYE'YE 32 KM. UZAKLIKTADIR.

HASANBEYLİ İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

KARAFENK KALESİ;HASANBEYLİ İLÇESİ'NDEDİR, KARAFENK MAHALLESİ'NDEDİR.

SAVRANDA KALESİ;HASANBEYLİ İLÇESİ'NE BAĞLI KALECİK KÖYÜ'NDEDİR,

ALMAN PINARI YAYLASI;HASANBEYLİ İLÇESİ'NE 4 KM. UZAKLIKTADIR, BAĞLAR VE BAHÇELER ARASINDADIR. BURADA KIR LOKANTALARI-KIRAATHANE-BAKKAL-FIRIN GİBİ HİZMET SEKTÖRLERİ VARDIR, YAYLADA KAMP KURARAK PİKNİK YAPILABİLİR.

KADİRLİ İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

ALA CAMİİ;KADİRLİ İLÇESİ'NDEDİR, 11.ASRIN BAŞLARINDA ROMALILAR TARAFINDAN BİR MANASTIR OLARAK YAPILMIŞTIR. V.ASRIN SONLARINA DOĞRU BURAYA BİR KİLİSE İLAVE EDİLMİŞTİR, DULKADİROĞLU ALAÜDDEVLE BOZKURT BEY'İN OĞLU SARI KAPLAN NAMIYLA ANILAN KASIM BEY BU KİLİSEYİ BABASI ADINA CAMİYE ÇEVİREREK 1480-1490 YILLARI ARASINDA ''ALAÜDDEVLE MESCİDİ'' ADINI VERMİŞTİR. CAMİ'NİN ÜZERİNİ DE KURŞUNLA KAPLATMIŞTIR, 1865'DEN 1921 YILINA KADAR ARALIKSIZ OLARAK CAMİ VE MEDRESE OLARAK HİZMET VERMİŞTİR. YAPININ İÇİNDE Kİ ODALARDA İSE KÖYDEN GELEN ÖĞRENCİLER YATILI OLARAK KALMIŞLARDIR, 1563 YILINDA TUTULAN KARS-ZÜL KADİRİYE SANCAK DEFTERİ'NDE ALA CAMİ CİVARI'NDA Kİ MAHALLE ''ALA MESCİT MAHALLESİ'' OLARAK GEÇMEKTEDİR.

ASLANDAĞ TARİHİ MİLLİ PARKI;OSMANİYE'NİN KADİRLİ İLÇESİ'NE 22 KM. UZAKLIKTADIR, CEYHAN NEHRİ KENARINDADIR. OSMANİYE-ADANA VE ADANA-KADİRLİ KARAYOLU ÜZERİNDEN BURAYA ULAŞILABİLİR, BURADA HİTİTLERİN M.Ö.V111.YÜZ YILDA KRAL ASATİWADA ZAMANINDA KURDUKLARI HİTİT KRALLIĞI'NA AİT ESERLER BULUNMAKTADIR. SINIR KALESİ OLAN KARATEPE-ASLANTAŞ İLE DOMUZTEPE'DE Kİ HARABELER-KUZEY GÜNEY KAPILARI-KAPI ASLANLARI VE ÇEVRESİ ONARILARAK ÇEVRE BİR AÇIK HAVA MÜZESİ HALİNE GETİRİLMİŞTİR. MİLLİ PARK İÇİNDE KIZILÇAM-ILGIN-MEŞE-MAKİ FLORASININ MEYDANA GETİRDİĞİ BİTKİ ÖRTÜSÜ MEVCUTTUR, KARACA-DOMUZ-ÇAKAL-TAVŞAN-TİLKİ-TURAÇ-KEKLİK GİBİ YABAN HAYVANLARI MİLLİ PARK İÇİNDE Kİ HAYVAN TÜRLERİDİR. CEYHAN NEHRİ'NDE İSE YAYIN VE SAZAN BALIĞI BULUNMAKTADIR, ROMA VE BİZANS DÖNEMİNDE YERLEŞİM ALANI OLARAK KULLANILAN MİLLİ PARK İÇİNDE PINARÖZÜ KÖYÜ YAKINLARINDA BAZİLİKA TİPİNDE BİR TAPINAĞIN TABAN MOZAİKLERİ İLGİ ÇEKİCİDİR. MİLLİ PARK NİSAN-MAYIS-HAZİRAN-TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL-EKİM-KASIM AYLARINDA ARKEOLOJİK VE TABİİ DEĞERLERİ AÇISINDAN GEZİLEBİLECEK EN İYİ AYLARDIR. BU MINTIKADA GÜNÜ BİRLİK PİKNİK YAPILABİLİR, BARAJ GÖLÜ ÇEVRESİNDE MEVCUT OLAN PATİKALARDA YÜRÜYÜŞ YAPILABİLİR. ÇADIR VE KARAVAN İLE KONAKLAMA MÜMKÜNDÜR, BOL BOL FOTOĞRAF ÇEKİLEBİLİR.

MAKSUTOĞLU YAYLASI;KADİRLİ İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, KADİRLİ-ANDIRIN-KAHRAMANMARAŞ KARAYOLU ÜZERİNDEDİR. KADİRLİ İLÇESİ'NDEN BU KARAYOLU ÜZERİNDE 12 KM. GİTTİKTEN SONRA KUZEYE SOLA AYRILAN AYRI BİR STABİLİZE (TOPRAK) YOLDAN 33 KM. DAHA KATEDİLEREK ULAŞILABİLİR. KADİRLİ İLÇESİ'NE 45 KM. UZAKLIKTA BULUNAN BU YAYLAYA YAZ AYLARINDA GÜNÜN BELİRLİ SAATLERİNDE MİNİBÜS VE JEEPLER SEFER YAPMAKTADIR, MAKSUTOĞLU YAYLASI'NA GİDERKEN AYNI YOL ÜZERİNDE AKARCA YAYLASI-KOÇLU (AVLUK) KÖYÜ YAYLASI-PAŞAOLUĞU YAYLASI-YOĞUNOLUK (KATIRALAĞI) KÖYÜ YAYLASI-DEĞİRMENDERE KÖYÜ YAYLASI-TAHTA KÖYÜ YAYLASI VARDIR, MAKSUTOĞLU YAYLASI'NDA ELEKTRİK-TELEFON-KIR KAHVELERİ-BAKKALLAR-KASAPLAR-ET YEMEĞİ SUNAN KÜÇÜK LOKANTALAR-ÖZEL DOKTORLAR MEVCUTTUR. YAYLA ARDIÇ-SEDİR-KÖKNAR-ELMA-ARMUT-KİRAZ-VİŞNE- AĞAÇLARI İLE KAPLIDIR, AHŞAP EVLER-BETONARME BİNALAR-ÇOK SAYIDA ÇİÇEK-BÖCEK-KUŞ TÜRÜ YAYLADA GÖREBİLECEĞİNİZ DİĞER VARLIKLARDIR. BU YAYLADA KAMP YAPABİLİRSİNİZ, BİR YAZ AYINI VEYA BÜTÜN YAZ AYINI BU YAYLADA GEÇİRMEK İSTİYORSANIZ YERLİ HALKIN KULLANDIĞI EVLERDEN BİRİSİNİ DE KİRALAYABİLİRSİNİZ.

BAĞDAŞ YAYLASI;KADİRLİ İLÇESİ'NE 57 KM. UZAKLIKTADIR, YOLUN TAMAMI (TOPRAK YOLDUR) STABİLİZEDİR. YAZ AYLARINDA BU YAYLAYA MİNİBÜSLER SEFER YAPMAKTADIR, 2 TEPE ARASINDADIR. YAYLA ÇAM-ARDIÇ-KÖKNAR-SEDİR ORMANLARI İLE KAPLIDIR, BURADA ELEKTRİK-KIR KAHVELERİ-BAKKALLAR-YAYLA MİMARİSİNE UYGUN AHŞAP VE TAŞ EVLER MEVCUTTUR. BU YAYLADA VAKİT GEÇİRMEK İSTEYENLER, YEME İÇME ÇADIR GİBİ TEMEL İHTİYAÇLARINI YANLARINDA GETİRMELİDİRLER.

BEYOĞLU YAYLASI;KADİRLİ İLÇESİ'NE 65 KM. UZAKLIKTADIR, YOLU (TOPRAK YOLDUR) STABİLİZEDİR. TOROS DAĞLARI'NIN KUZEY DOĞU UZANTISI OLAN DİBEK DAĞLARI'NIN ETEKLERİNDE YER ALAN YAYLA ARDIÇ-KÖKNAR-SEDİR AĞAÇLARI-VAHŞİ KAYALAR-YÜKSEK DAĞ ÇAYIRLARI-RENGARENK KIR ÇİÇEKLERİ İLE KAPLIDIR, KARTAL-ŞAHİN-DOĞAN GİBİ YIRTICI KUŞLARIN DA YAŞADIĞI SAVRUN ÇAYI KIYISINDA Kİ YAYLALARDA YER YER ELMA-ARMUT-KİRAZ-VİŞNE-DUT AĞAÇLARI DA MEVCUTTUR. AYNI ÇEVREDE SAVRUN GÖZÜ YAYLASI-DOKURCUN YAYLASI-ÇIĞŞAR YAYLASI DA YER ALMAKTADIR, ÇIĞŞAR YAYLASI'NDA YER ALAN DELİÖBEK VE HARMANKAYA MEVKİLERİ TIRMANIŞ İÇİN İDEAL YERLERDİR. BOL SU KAYNAĞININ BULUNDUĞU BU YAYLALARDA KAMP YAPMAK İSTEYENLERİN YEME İÇME ÇADIR GİBİ TEMEL İHTİYAÇ MADDELERİNİ YANINDA GETİRMELERİ GEREKMEKTEDİR.

SUMBAS İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

CEM KALESİ;SUMBAS İLÇESİ'NDEDİR.

DİNİKER KALESİ;SUMBAS İLÇESİ'NDEDİR.

TOPRAKKALE İLÇESİ'NDE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

TOPRAKKALE KALESİ;TOPRAKKALE İLÇESİ'NDEDİR.

ÖRENŞAR ANTİK KENTİ;TOPRAKKALE İLÇESİ SINIRLARI İÇİNDEDİR, ESKİ KINIK ŞEHRİNDE TOPRAKKALE KALESİ'NİN KUZEYİNDEDİR. OSMANİYE-ADANA KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, BURADA ÖRENŞAR ANTİK ŞEHİR KALINTILARI VARDIR.

OSMANİYE'NİN İLÇELERİNE UZAKLIĞI;

OSMANİYE-BAHÇE;
OSMANİYE-DÜZİÇİ;32 KM.
OSMANİYE-HASANBEYLİ;
OSMANİYE-KADİRLİ;46 KM.
OSMANİYE-SUMBAS;
ORMANİYE-TOPRAKKALE;

OSMANİYE'DE BULUNAN YAZARLAR VE ŞAİRLER DERNEĞİ ADRESLERİ;

MUSTAFA BARDAK
OSMANİYE OZANLAR ŞAİRLER VE YAZARLAR DERNEĞİ BAŞKANI
ŞELALE ŞİİR DERGİSİ SAHİBİ
M.ŞAHİN BULVARI, Ş.B.EVİRGEN SOKAK, FATİH İŞ HANI, KAT.1
OSMANİYE
YÖNETİM KURULU ÜYELERİ; MİNE KARA, M.ÜNAL BESEN, HÜLYA İNAN, İBRAHİM
ÖZDEMİR, SÜLEYMAN YURTSEVER, SEYFİ METİN
NOT.YILDA 1 DEFA EKMEK KONULU ŞİİR YARIŞMASI DÜZENLİYOR.


 

( Osmaniyede Gezilecek Görülecek Yerler... başlıklı yazı K.Özbekler tarafından 26.09.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.