OĞUZ BATIN: "Bir Cevabım Var"adlı sohbet yazımızın altıncı konuğu Radyo Şiir Mevsimi Ailesinden İmyiyaz Sahibi Tiara Başak Aydın. Edebiyatevi ailesininde sizi tanıması adına biraz kendinizden bahseder misiniz?
Başak Tiara Aydın: Mayıs, 1984 doğumluyum. Kozmopolit bir aileden geliyorum. Anna Amerika' baba Türk buyukanne Yunanlı bir aile içinde büyüdüm. Tıp doktoruyum. Sanatın her dalını severim. Radyo yayıncısıyım.
OĞUZ BATIN: Uzun süre Amerika'da kalmış biri olarak Türkiye'ye döndüğünüzde neler hissettiniz? Neler yaşadınız? Nadirde olsa yazdığınız şiirlerde bunun izleri var mı?
Başak Tiara Aydın: Amerika' da doğup bellı bir yaşa kadar orada büyüdüm. Türkiye' ye 1998 de geldim ilk kez. Temelli değildi gelişim, amacım Ülkemi tanımaktı. Lise son a kadar NeWYork' ta , Universiteyi Türkiye' de okudum. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi 2007 mezunuyum. Şiir yazdım diyemem. Henüz yasadıklarımı , şiirlere dökecek kadar kendimi yeterli bulmuyorum. O yazdıklarıma şiir değil bence taslak çalışma diyelim.
Oğuz Batın: Benim gibi Amerika'ya gelmeyen ve gelmek isteyenlere Amerika'yı kelimelerle anlatıp bize biraz orayı görmüşçesine tanıtır mısınız?
Başak Tiara Aydın: Sadece şöyle diyebilirim, Türkiye' miz bir cennet ama Atamızın bu kutsal emanetine sahip çıkmak bizlerin görevidir. Evet yarı Amerika' lıyım ama her türlü gerek teknolojık gerekse disiplinli calışma vs vs ye rağmen bana göre ülkemiz her seye değer.
Oğuz Batın: Dj'lik ve radyo programcılığındaki faaliyetleriniz nelerdir?
Başak Tiara Aydın: Bu konuda ortaokuldan lıse yıllarımda dahıl çok çalışmalarım oldu. 10 yıldan fazladır radyoculuğum devam ediyor. Her zaman yenılıklerle devam edecek.İnternet radyoculuğunda kendinizi ve programlarınıza yenılıkler katamassanız en iyi şair en iyi yorumcuda olsanız maalesef bir süre sonra yayınlar karşılıklı monolog haline dönüşür ne yaparsanız yapın bu böyledir. Onun ıcın neler yapabılırım diye hep araştırırım. Her zaman bir öncekınden daha ıyı ne yapabilirim derim hep kndi kendime.
Oğuz Batın Günümüzde sizce neden şiire değer verilmiyor?
Başak Tiara Aydın: Şimdi şiir konusunda yorum yapacak cürette kendimi görmüyorum henüz ama hissettıklerımı gözlemlerınmı aktarabilirim. Şiir belki herkes ıcın degıl ama çoğunlukta bir araç olarak görülüyor gibi geliyor bana. İnsanın genetık yapısında var öne cıkmak . İşte burada şiir bir basamak olarak görülüyor tahmınındeyım. Yanlışta olabılır benım görüşüm sadece.
Oğuz Batın: Edebiyat adına bulunduğunuz faaliyetler nelerdir? Başak Tiara Aydın:Edebiyat okumadım öğrenmeye çalışıyorum..
Oğuz Batın: Sosyal sorumluluk projelerindeki yeriniz nelerdir?
Başak Tiara Aydın: Elimden geldiği kadar Engelli (Biz onlara Engelsiz deriz) dernek kuruluşlarda görev alırım almayadsa devam ediyorum.
Oğuz Batın: Mesleğiniz olan doktorluğun sizce en zor yanı nedir? En zor yanıyla beraber en güzel yanı nedir?
Başak Tiara Aydın: Mesleğim bir gönül işi. Eğer yeterlı derecede sevmiyorsanız yapamazsınız ... Mesleğimin zor yanı bazen çaresiz kalmanızdır.
Oğuz Batın: Şiir ve radyo programcılığı dışında ilgi duyduğunuz,yazdığınız da olabilir,başka edebi tür var mı? Nelerdir?
Başak Tiara Aydın: Edebi türde değil ama sanatın bir kolu olan resim yapıyorum. Karikatür çiziyorum.
Oğuz Batın: Günümüz şiirlerine bakış açınız nedir?
Başak Tiara Aydın: Bu konuda yorum yapabilecek düzeyde olmadığımı düşünüyorum.
Oğuz Batın: Okuduğunuz romanlar üzerine sizi en çok etkileyen karakter hangisidir?
Başak Tiara Aydın: Çok roman okumam. belki 10 yada 15 adeti gecmez. Çunku somut hikayeler ve çizgi ötesi (Bilim - Kurgu) her zaman ilgi alanım olmuştur. Ama bir isim vermek gerekırse Victor Hugo' nun dünyaca ünlü Sefiller romanındakı küçük Cosette karakteri beni hep etkilemiştir.
Oğuz Batın: Ne tür kitaplar okursunuz?
Başak Tiara Aydın: Polisiye, bilim kurgu
Oğuz Batın: Günümüz yazarlarını nasıl buluyorsunuz? Bir radyo programcısı olarak binlerce edebiyat formatında yayın yapan radyo sitelerini nasıl buluyorsunuz? Görüşleriniz nelerdir?
Başak Tiara Aydın: Şimdi yazar, şair hocalarımız hakkında ben yorum yapamam bu düzeyde olmadığımı söylemiştim. Ancak edebiyat alanında yayın yapan site ve radyolara gelınce ne kadar iyi olurlarsa olsunlar yenılık yapmak gerek. Hep aynı periodlarda yayın yapıldıkça bir süre sonra kendi kendilerini tekrara dönüşür. Yaratıcı güç burada devreye girmelidir. Baskalarını taklıt olmamalıdır. Yoksa dunyanın en ıyı yorumcu ve şairlerini bir araya toplayın acın bir radyo aynı şey gecerlıdır. Radyo programcılıgı ap ayrı bir konsepttir. Maalesef günümüzde bu ikisi çok karıstırılır. Şiir dinletisi ayrı bir iş radyo yayıncılıgı ıse ayrı bır iş. Şiir yorumcuarı dj radyo yayını gibi program yapmaya kalıkışırsa işte burada maalesef iyi bir program ortaya cıkmaz. Aynı sekılde programcılarda şiir dinletisi yapmak ısterlerse ki bu yayıncılıktan gelen dinamızm ıle belkı yapılabılır görülsede iyi bir eğitimden gecmeden olmaz bence. Bu konuda anlatacak çok sey var ama ancak bu kadar uun vaktinizi almak istemem. Oğuz Batın: Edebiyat adına yürütüğünüz faaliyetlerde kimlerle berabersiniz? Bu faaliyetlerde sizin için önemi nedir?
Başak Tiara Aydın: O kadar çok değerli şair yazar hocalarım var ki onlara destekleri için çok şey borçluyum. Sn.Şevki Dinçal, Sn.Esat Anık Sn.İbrahim Açılan, Sn.Nadire Güneş Aydın ve daha çok çok değerli hocalarım...
Oğuz Batın: Edebiyat ya da radyo programcılığı adına aldığınız ödüller var mı? Varsa nelerdir?
Başak Tiara Aydın: Radyo programcılığında en fazla canlı yayında kalabılen dj yayıncı yarısmasında 17 saat canlı yayında kalabilen dj yarısmasını kazandım. Bu rekor hala kırılamadı.
Oğuz Batın: Bugüne kadar hangi isimlerle radyo programı yaptınız? Unutamadığınız bir anı varsa anlatır mısınız?
Başak Tiara Aydın: O kadar çokki aklıma gelenleri söylemeye çalışayım, Gökçen Kaynatan, Esat anık, Aydın Tansel, Firdevs Altındaş Zeki Çetin, Nadire Guneş aydın Nino Varon, Tuğrul Karataş Aşkın Tuna, Nesrin Öktemer, Halil Altınköprü, Sevinç Atan 10 yılı aştı daha çok sanatcı şair var bular ılk aklıma gelenler..Anılarım çok, hepsi ile var ayrım yapamamdım.. Oğuz Batın: Bu soruda rolleri değişecek olursak siz bana soru sorsaydınız hangi soruyu sorardınız?
Başak Tiara Aydın: İlk yazdığınız şiirinizi hatırlıyormusunuz olurdu sanırım.
Oğuz Batın:
Evet hatırlıyorum.Kendimi bildim bileli şiir yazan insanım.Çeşitli
yerlerde sakladığım,buna zihnimde dahil,yayınlamadığım 920 şiirim
var..Önümüzdeki günlerde edebiyat ve radyo programı üzerine
aktiviteleriniz nelerdir? Biraz bahseder misiniz?
Başak Tiara Aydın: Görüntülü çanlı yayın çalışmalarıma başladım.
Oğuz Batın: İçten ve samimi yanıtlarınız için teşekkür ederim..Benimle röportaj yaptığınız için size müteşekkirim..Eklemek istedikleriniz varsa..
Başak Tiara Aydın: Ben çok teşekkur ederım ve basarılarınızın devamını dilerim.
Sitedeki
Yazarın
( Bir Cevabım Var-tiara Başak Aydın başlıklı yazı Oğuz batın tarafından 7.04.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )