Selçuklular döneminde Anadolu’da resmi dil Farsça, bilim ve din dili ise Arapça’dır. Bu gelenek Osmanlılarda da sürmüştür. Ancak Türkçe’nin Anadolu’da resmi dil olarak ilan edilişi (13 Mayıs) , Karamanoğlu Mehmed Bey’in Konya’da vezir olduğu 1277 senesidir.*

Kayseri, Osmanlı Devleti öncesinde Karamanoğulları Beyliğine bağlıdır. Osmanlı’ya Fatih devrinde, geçmiştir. Fatih devri, Türkçe’nin kullanılması konusunda dev adımların atıldığı bir dönem olmasına rağmen, Kayseri’de görebildiğimiz ilk Türkçe kitabe olan Kurşunlu Camii kitabesi II. Selim devrine aittir.

Hz. Muhammedin’ (s.a.s) sözlerine hadis denir. Kayseri’de mimari eserlerde geçen hadisleri incelerken, 1753 tarihli bir çeşmede, yaşayan ilk Türkçe kitabe hadise rastladık. Bu çeşme, Çifteönü Camii’nin yanında, Mustafa Özgür İlköğretim Okulu'nun arkasında olup,  şu anda kullanılmamaktadır.

İlk yapılışı 1753 yılıdır. 1878 tarihinde Hacı Seyyid Mehmed Ağa tamir ettirmiştir. Beş beyitten oluşan kitabenin ikinci beytinin ilk mısraında  “Hayr-ı a’zam, su akıtmaktır buyurdu ol Rasûl” denilmektedir.

Hz. Muhammed(s.a.s.)e, kamu yararına hayır yapmak amacıyla, “Hangi hayır daha üstündür?” diye sorulunca “Su akıtmak.” cevabını vermiştir.  Rasûlün, “en büyük hayrın su akıtmak olduğu”nu buyurduğu ifadesi ise, hadis formunda söylenmiştir. Bu kitabe, Türkçe ifadeyle rastladığımız ilk kitabe hadistir.[1]

Bu hadisi hatırlatan bir çeşme kitabesi de Hunat Medresesi'nin giriş kapısının sağ duvarında, devşirme malzeme olarak bulunmaktadır. Kitabede "Bak, su hayrı efdalü'l hayr olduğundan" denilmekte, hadise telmih (gönderme) yapılmaktadır.

“En hayırlı amel hangisidir?” sorusu, soran kişinin durumuna, sorulan zamana ve mekâna göre değişik cevaplar alınan bir sorudur. Arabistan Yarımadasının Hicaz bölgesinde, 7. yüzyılda sorulan bu soru ve alınan cevap bugün önemli gözükmeyebilir. Bugünün anlatımıyla, “suyun petrol kadar değerli olduğu” düşünülürse, kullanım alanı da hesaba katılınca, önemi ortaya çıkar.

Afrika’nın her şeyini sömüren Avrupalı (özellikle Fransa çünkü 40 ülkenin resmi dili Fransızcadır. 14 ülkeden hâlâ sömürge vergisi almaktadır.) Afrikalıya suyunu çıkaracak teknolojiyi bile vermemiştir. Ülkemin insanı onlara (sadakay-ı câriye olarak) kuyular açmakta; açılışlar kutlama yapacak kadar sevinç kaynağı olmaktadır.

Arapça aslı "Sakyu' mai" olan cevap, tek cümleyle Türkçe'ye aktarılamayacak bir cevaptır. Suyu çıkarmak, hizmete hazır hale getirmek ve sulamak kavramlarının hepsini içine alır. Ayrıca, suyun sondajla çıkarıldığı günümüz teknolojisinde suyun bulunması, şebekeye bağlanması veya hazır suya birkaç taşla çeşme yaptırılması gibi kolaylıklar, yapılan işi günümüz insanının basit olarak algılamasına neden olabilir. Tarihi olayları kendi şartları içinde ele almak; değerlendirmek gerekir.

“En hayırlı amel, su akıtmaktır” hadisi bütün çeşmelerin alnında yazmasa da, özellikle o günkü şartlarda çeşme yaptıranların, bu enerjiyi nereden aldıklarını gösteren bir sözdür.[2]

Çifteönü Çeşmesi tamir kitabesi, Osmanlıca yani Türkçe yazılmış olmasının ötesinde, kitabelerde, özellikle ayet/ hadislerin Arapça yazılması geleneğinin aşılmasındaki sürecin ilk safhasını gösterir.  Bugünkü anlayış ve uygulamada hâlâ oraya gelinememiştir.  Türkçe’nin Resmi Dil olarak kabul edilişinin 740. yılı münasebetiyle bunu hemşerilerimize hatırlatmayı görev biliyoruz.   

* Mustafa IŞIK, 38 KAYSERİ YAZILARI, KAYSERİ, 2007; S. 15-17. 

[1] Ahmed b. Hanbel, V/ 285; İbnu Mace, Edeb, 8; Ebu Davud, Sünen, II/129; Nesâî, Vesaya, 9; İbnu Huzeyme, Sahih, IV/123; İbnu Hibban, Sahih, 8/135; Aclûnî, I/157

[2] Ayrıntı için bkz. Işık, Mustafa, Kaseri’de Mimari Eserlerde Geçen Ayet ve Hadisler, s. 112–114

( Kayseride İlk Türkçe Kitabe Hadis başlıklı yazı Mustafa IŞIK tarafından 7.05.2018 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.