Giriş

Korona salgınının daha aylarca gündemi meşgul edeceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Virüse aşının bulanabilmesi için belki bir iki yıl gibi zamana ihtiyaç olduğu anlatılmaktadır. Bir kaç yıl sonra korona salgını geçse bile, korona kavgalarından dolayı yine aylarca, belki de  yıllarca gündemde kalacağa benzer. Ancak, filler tepişirken olan Uygurlara olacak diye endişelenmekteyim.

 

Tazminat

Avrupa Birliğindeki bazı ülkeler korona tedbirlerini hafifletmeye başladılar. Bu ülkelerden biri de Avusturya’dır. Vidaların hafifçe gevşetilmesiyle beraber korona kavgaları başladı.  Yüzlerce Batı Avrupalı tatilci, Avusturya’nın Tirol eyaletindeki yetkililere tazminat davası açmak için harekete geçmişlerdir. Dava gerekçesi, Tirol’da korona salgını geçen şubat ayında görüldüğü halde yetkililerin bunu bildirmeyip (daha doğrusu gizleyip) tatil beldelerini açık tutmalarıdır. Geçen şubat ayında Tirol’da kış tatili yapmış yüzlerce kişi korona virüsü kapmış;  kimileri sağlığını, kimileri de hayatını kaybetmiştir. Tirol’daki yetkiler suçlamayı reddetmişler ama mahkeme sonucu çok farklı olabilir.  Tirol yetkililerine açılan tazminat davası, fertlerin başlattıkları korona kavgasıdır. Asıl kavga devletler arasında yaşanacak olanıdır. Belki de devletlerin korona kavgası, savaşa bile yol açabilir.


Tazminat açmada ve almada Amerikalılar kadar mahir başka bir millet yok galiba. Bir misal yerinde olur; Amerikalı bir kadın köpeğini yıkadıktan sonra hep fırında kuruturmuş. Bir gün magnetron alan bu kadın, köpeğini magnetronda da kurutmaya kalkışında köpeği magnetron içinde patlayıp olmuş. Kullanma kılavuzunda: “magnetronda köpek kurutulmaz!” diye bir uyarı bulunmadığından dolayı magnetron üretici firmasından tazminat alabilmek için mahkemeye başvurmuş. Mahkeme, kadını haklı bulup üretici firmaya büyük miktarda tazminat ödemesine hükmetmiş.

Magnetronda köpeğini kuruturken kaybettiği için tazminat davası açan bir millet, korona virüsünden dolayı kaybettiği yakınları veya sağlığı için elbette tazminat davası açacaktır. Tazminat davasının gerekçesi büyük ihtimal devletin ihmali olacaktır. Evet, Çin’in Wuhan bölgesinde ortaya çıkan korona salgınına ABD devlet reisi (DT) aylarca ilgisiz kalmıştı. Hatta salgına korona bile demeyip Çin virüsü veya gribi diyerek küçümsemişti.  Bazı gazeteler ise reise aylar önce yeterli bilgi verildiğini ancak kendisi bu bilgileri değerlendirmeyip salgın karşısında pasif kaldığını yazdılar. Yakınını kaybetmiş veya sağlığından olmuş olan binlerce Amerikan vatandaşı soluğu kesinlikle mahkemede alacaktır. Devlet ihmalinin ispatlanması sonucu, ABD milyarlarca dolarlık tazminat ödemeye mahkûm olacaktır.  Salgın krizinden dolayı devasa çapta ekonomik zarar görmüş olan ABD, elbette Çin’i suçlayıp devasa faturayı Çin’e ödetmeye kalkışacaktır.


Çin’in günah geçişi olarak gösterilmesinin tek sebebi Amerikan halkının açacağı tazminatlardan kaynaklanmayacaktır. Çin’in günah geçişi olarak gösterilmesinin sebepleri çoktur.


Birinci sebep elbette ekonomiktir, korona salgını yüzünden dünya ekonomisi bir kaç yıl gerilemiştir. Milyarlarca dolar buharlaşmıştır ve buharlaşmaya devam etmektedir. Piyasa allak bullak olmuş, hesapların hiç biri tutmamıştır. Ham petrol fiyatlarının taban yapması, ekonomideki zararı izaha yeter de artarda. Milyarlarda dolar kaybetmiş olan para babaları da bir şekilde zararın telafi yollarını arayacaklardır. Bunlardan en kestirme yolu elbette Çin’den alınabilecek tazminattır. Para babaları eğer yasal yollardan zararlarını telafi edemeyecek olurlarsa, yasal olmayan yolları da düşüneceklerdir. Ellerindeki kalan serveti silah sanayiinde değerlendirmek isteyebileceklerdir. Silah sanayiinde zararın telafi edilebilmesi için savaş çıkması gerekmektedir. Kaybettikleri serveti geri kazanabilmek için para babaları hiç çekinmeden savaş tellallığı veya kulisi yapıp savaş çıkartmak isteyeceklerdir.

 


Trump-II

Çin’den hesap sorulmasının siyasi boyutları da vardır. Korona krizini iyi değerlendiremeyen ABD devlet başkanı,  başarısızlığını örtbas edebilmek için Çini suçlamaktadır. Diğer yandan, ikinci kez devlet başkanı seçilmek isteyen reis, var gücüyle Çin’e yüklenecektir. Seçim yatırımı yanı sıra ülkedeki devasa çaptaki işsizliği azaltabilmek, ekonomiyi canlandırabilmek için savaş ekonomisini canlandırmaya kalkışabilir. Yeter ki, bir kez daha devlet başkanlığı koltuğuna otursun, gerisi teferruattır.  ABD halen korona krizinde hata üzerine hata yapmaktadır. Başta ciddiye almadığı yetmezmiş gibi Dünya Sağlık Örgütüne yaptığı yardımı durdurmakla daha büyük bir hata yapmıştır.  Salgında dünya çapında güvenirliğini de sarsmıştır. Çin’e yüklenme sebeplerinden biri de Çin’in parlayan: ekonomik, siyasi ve sosyal yıldızlarını söndürmeye çalışmaktır yani itibarını zedelemek için uğraşacaktır.  Aslında Çin’in hızla süper güç olma yönünde ilerlemesine çelme takmaya çalışacaktır.  Her şeye rağmen Amerika Çin’i suçlamakla tamamen haksız da değildir.

 


Çin

Korona krizinde Çin Halk Cumhuriyeti kesinlikle masum değildir, hatta haberlerden edinilebilen bilgilere göre bu pandemiden birinci derece sorumludur. Wuhan bölgesinde ortaya çıktığı iddia edilen salgını Çin, ciddiye almadığı yetmezmiş gibi örtbas etmeye bile çalışmıştır. Koronaya dikkat çeken, salgından dünyayı haberdar eden doktor Li Venliang kınanmıştır. Daha sonra Venliang korona virüsüne yenik düşmüştür.  Virüsün ortaya çıkmasından bir kaç hafta sonra anca Wuhan’a giriş ve çıkışları yasaklanmış, sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Ancak, bu arada salgın dünyanın dört bir yanına yayılmıştı bile. Çin’in şu günlerdeki tutumu ise daha büyük bir hatadır, haftalarca önlem almadığı 10 milyondan fazla nüfusu bulunan Wuhan’da şimdiye kadar 3 bin civarında can kaybı vardır. Salgın ta Avrupa’ya sıçrayıp 100 binden fazla can alırken, Çin de sadece 3 bin civarında kayıp olduğunu iddia etmek, milyarlarca insanın aklıyla dalga geçmekten başka bir şey değildir. Siyasi rant mıdır, ekonomik yatırım mıdır, suçluluk psikolojisi mıdır belli değil ama  son aylarda hatasını telafi ile meşguldür. Çok sayıda ülkeye danışmanlık yapıp tıbbi malzeme göndermektedir.

 


Olası ABD-Çin korona kavgasında Çin elbette suçu kabul etmeyip ABD’nin salgını başta ciddiye almadığını ortaya koyacaktır. Biraz daha ileri gidip virüsün karanlık laboratuvarlarda üretildiğini iddia edip, virüs bahanesiyle gelişmesinin, ilerlemesinin baltalanmak istendiğini savunacaktır. Troller sanal âlemde bol mesai yapacaklardır. Bu ara Batı Avrupa’nın takınacağı tavrı kestirme bir hayli zordur. Çin’i kesinlikle karşısına almak istemeyen Avrupalılar, tarafsız gibi görünüp perde arkasından ABD’ye destek vereceklerdir. Kavganın sonunda kim galip gelirse, onun yanında yer almayı da ihmal etmeyeceklerdi. Peki, Uygurlar korona kavgasının neresindeler?

 


Uygurlar

Olası bir Çin-ABD kavgası/savaşı elbette tankla tüfekle filan olmayacaktır. ABD, Irak’a, Afganistan’a veya Suriye’ye asker gönderdiği gibi Çin’e askeri harekât yapamayacaktır. Karşılıklı rest çekilecek, tabiri caizse hırlaşılacak ama sıcak savaş beklemiyorum.  Olası siyasi, ekonomik veya psikolojik savaşta ABD veya AB Çin’de yaşayan azınlıklardan yararlanmaya çalışacaklardır. 2000’li yılların başında Tibet’liler kullanılmak istenmişti ama pek istenilen başarı elde edilemedi galiba. Şu saatten sonra korkarım savaş baronları, para babaları Uygurlar üzerinden Çin ile hesaplaşacaklardır. Filler tepişirken ezilen yine garibanlar olacaktır; ABD ile Çin korona kavgası yaparken korkarım Uygurların canı yanacaktır.

 


Plan 

Para babaları, savaş baronları, siyasiler yani karanlık güçler her zaman plan yapmışlar ama her zaman planların üzerinde bir planın olduğunu unutmuşlardır.

 

Abdullah Konuksever


( Filler Tepişirken Uygurlar başlıklı yazı hotamisli tarafından 22.04.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.