ÖLÜMÜNÜN  16. YILINDA

                 VAHİTTİN BOZGEYİK


 Ahmet AYAZ

              Ahmet AYAZ

      Gaziantep Güneş Gazetesi 6 Nisan 2021

     ………………………………………….

 

 

        Kiymetli Şair Vahettin Bozgeyik kardeşimizi vefatının 6. Yıl dönümünde  saygı ve rahmet ile anıyoruz.Vahittin Bozgeyik gönül dostlarımdan unutamadığım bir şairdi. Ayrıca akrabalık bağımızda var. Şehitkamil Belediyesinde Basın Yayın Müdürü iken,  makamına yolum düştü. Çayımızı içip, hal hatır sorduktan  sonra “Hısım oğlumun düğünü var. davetiyenizi buruda versem ayıp olur mu? Evinizi değiştiniz yerini bilemiyoruz” dedi. “Ben buraya gelmeseydim bu davetiyeyi alamayacak mıydım. Sizde telefonum yok muydu? Dedim. Seni telefonla düğüne çağırmaya ben haya ederim” dedi. Vay benim rahmetli arkadaşım. Hiç bir düğüne gitmeyen Vahittin Bozgeyik, biricik oğlumun düğününe eşi ile birlikte gelmişlerdi. Vahittin Bozgeyik bana göre Barak Kültürünün bir köşe taşıydı. Onu unutmak çok zor.  Onun bazı fili hareketleri gözlerimin önünde canlanıyor. Ressam Mehmet Ali Diyarbakırlıoğlu’nun resim sergisinde salona giren birisi, yüzünü Vahittin’e çevirerek.”Beni tanıdın mı? Dedi. Vahittin tanıyamadım deyince, “Senin ile sınıf arkadaşıydık. Bir tiyatro oyununda, ben polis rolünü oynadım, sen de hırsız rolünde” deyince Vahittin “Beni hırsız rolünde oynattınız da, hırsızlığı öğretemediniz” diyerek bir espri yaptı ve bizi kahkahalarla güldürdü. Vahittin Bozgeyik hiçbir kimsenin arkasından konuşmazdı. Hiçbir kimseyi de kıskanmazdı. 1995 Tarihinde Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti başkanı orta okul arkadaşım Halil zorken, kendisi de 2. Başkandı. Askerin Türküsü isimli Şiirimin Van’da 10 Piyade Tugayı Merşı olarak bestelenmesi için, Tuğgeneral Zafer Özkan bana mektup göndermişti. Bunun haber yapılması için bütün basın mensuplarını cemiyete çağırmıştı. TV Kanal D ye kadar. Şimdi aşağıya şairin özgeçmişini alıyorum.

       1945 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı Devehöyük köyünde dünyaya gelen Vahittin Bozgeyik, ilk, orta ve lise tahsilini Gaziantep’te yaptı. ’Güney Sokaklarında’ isimli şiir kitabını daha lise öğrencisiyken 1966 yılında yayınlayan Vahittin Bozgeyik, 1966 yılında Hisar Dergisi tarafından Türkiye çapında yapılan liselerarası şiir yarışmasında Türkiye üçüncüsü oldu. 1971 yılında Türk Sineması’nda karakter rollerinde oynadı. Daha sonra profesyonel tiyatro oyuncusu olarak Ankara’da Kavaklıdere ve Mithatpaşa tiyatrolarında sahneye çıktı. Askerlik döneminden sonra emekli oluncaya kadar sürecek olan profesyonel gazetecilik hayatına, 1969 yılında Gaziantep Zafer Gazetesi’ni kurarak başladı. Yıllarca Gaziantep’te gazetecilik yapan Bozgeyik, televizyon program yapımcılığı ve yönetmenliği de yaptı. Birçok yerel televizyonda kültür ve sanat ağırlıklı programlar yapan ve sürekli sarı basın kartı sahibi olan Bozgeyik, Şehitkamil Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü görevinde de bulunmuştu. Ezo Gelin’in mezarının doğduğu yer olan Gaziantep’in Dokuzyol köyüne getirilmesinde büyük çaba sarfeden Bozgeyik, gazeteci ve yazarlığın dışında şiir ve besteleriyle de adından söz ettirmişti. Türkiye Müzik Eseri Sahipleri Grubu (MSG) üyesi olan Bozgeyik’in, yaptığı birçok beste yerel ve ulusal sanatçılar tarafından seslendirilmişti. Bozgeyik’in, ’Hesapta Yoktu’ isimli güftesi  Ömer Önder Güney tarafından bestelendi, Selda Bağcan tarafından seslendirilmişti. Bozgeyik’in ölümünden kısa bir süre önce yazdığı ‘Unutuldun’ isimli güftesi , Türk Halk Müziği sanatçısı Güler Duman tarafından seslendirilmişti. Bozgeyik, 2 Nisan 2005’te evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmişti. Şairin aşağıya kitabına da adını verdiği ve ödül kazandığı Güney Sokakları adlı şiirini alıyorum.

GÜNEY  SOKAKLARI

 

Yeşile boyadım
Güney Sokaklarını
Rengi var
Gözlerin yoksa da
..........................................
Ağlatmadı senden başka
Hiç kimse beni
Güney sokaklarında
...............................................................
Pırıl pırıl parlıyorsa yaz akşamlarında
Güney sokakları,
Ve bir yağmur yağıyorsa vakitsiz,
Bil ki gözyaşlarımdır;
Seni anmışım
.............................................................
En çaresiz gündüzlerde umutlu
En karanlık gecelerde mutluydu
Güney Sokakları...
Gündüzleri sen vardın,
Geceleri hayalin,
Şimdi ne sen
Ne hayalin
Ne de ben varım
Güney Sokakları karanlık
Güney Sokakları umutsuz
Güney Sokakları mutsuz.
......................................................
Dudağımda tütmeyen sigaram
Hayalimde sen olmayacaksın artık
Yanık yanık inletmeyecek ıslıklarım
Güney sokaklarını
..................................................................
Darmadağın edeceğim şiirlerimi
Çıkarıp atacağım,ismini mısralarımdan
Ve şahidim olsun Güney Sokakları
Yeşil gözler şarkısını söylemeyeceğim artık.
..................................................................
Ilıklaşacak anılar yanaklarında
Damla damla akarken gözlerinden
Mutlu insanlar göreceksin Güney Sokaklarında
Beni anacaksın derinden

Mutlu olamazsın sen
Biliyorum,üzülüyorum
Kesik saçlım
Yeşil gözlüm
Her mevsimde gonca gülüm
Solarsın

Saf olmaz hiç bir sevi benimki değin
Soldurup atacaklar seni
Kalmayacak gözlerinin renginden başka
Bir şeyin

Bir gün Acı bir rüzgar
Gözgöze getirecek bizi
Güney Sokaklarında
Bir demet sunacağım sana
Anılar vazosundan
Çiçeklerin tümü sen olacaksın
Yürüyeceksin umutlarımı da alıp sonra
Yoksun yoksun bakıp ardından
Tutsak tutsak ağlayacağım
Güney Sokaklarında
...............................................................
Ve içime işleyecek sensizlik!
Yüzüme alıp ellerimi,
Kapını çalacağım bir gün.
Yeşil boyalı olmalı eviniz
Yeşil penceresini açıp
Yeşil yapraklar arasından
Bakmalısın bana sen
Belki ağlamaklı olur yüzüm
Geri dönerim
Tanrı derim
Mutluluğunuzu artırsın
Sen ağlama ha sakın
Beni de ağlatırsın
GÜNEY SOKAKLARINDA
GÜNEY SOKAKLARINDA
GÜNEY SOKAKLARINDA...


Bir 1 kişi ve yazı görseli olabilir

Vahittin BOZGEYİK

( Ölümünün 16 Yılında Vahittin Bozgeyik başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 2.04.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.