Kripto Para,elektronik para, Sanal Para, dijital para, madeni para, banknot para falan filan... 
Kafamız aymadan, elimizdeki paraya sahip olamayıp, başkalarının daha da Zenginleşmesini sağlamak için var gücümüzle çalışıp, hayatı kendimize ve çevremize zindan ederlen, araya bir sürü para çeşidi girdi..
Döviz di, altındı, derken elektronik para dijital para sanal para kripto para çeşitleri ile beynimizdeki nöronlar şase yaptı ...Legalle illegal olan hakla batıl oşan hepsi birbirine girdi... 
Para nedir? Ekonomi de tek tanımı vardır;para değişim aracıdır.. Araç yani kendisi değer olmayıp, var olan maddi değerleri elde ederken trampa yerine insanlığın geliştirdiği bir değerli madenden başlayarak, banknot dediğimiz son yüzyıllarda kağıda dönüşmüştür.. Kağıt parayı özerk olması gereken merkez bankası basarken, demir parayı bizim sistemimizde maliye bakanlığı ve hazine darphane eliyle basmaktadır.
Kral olan egemenlik gösterisi olarak, altına siluetini yapıştırırken, fakir krallar giderek gümüse demir en son da cay kaşığından elde edilen metale kadar para basma niteliğini  düşürmüştür..
Ekonomi disiplini, karşılıksız basılmayan para ile sağlanır.. Bastığınız kadar para karşılığını altın olarak rezev ettiğinizde enflasyon dolayısı ilede gizli vergi olmaz.Refah sağlanır. Yönetimler karşılıksız para bastıklarında tıpkı günümüzde kripto gibi gösterilen elektronik ortamda şifreleme ile oluştruluan ve herhangi bir kimse tarafımdan, egemenlik gösterisi olmadan üretilebilir para gibi olumsuzluklar yaratır .. Her ikisinde de bir karşılık olmamasına ragmen cüzdandaki sahipleri varlıklı gibi gözükür...
Elektronik para ile kripto para biribirleiri ile karıştırıldığı için yasal olmayan unsurları taşıyan kripto para kendisine beklenenden daha fazla sahip bulmaktadır...
6493 sayılı ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDAKİ KANUN ilk okuduğunuzda tekrar edemeyexeğiniz kanun Türkiye uygulaöası hakkında bize ışık tutar..Ama bu ışık kripto parayı kapsamaz..2013 yılında çıkarılan bu kanunun birinci maddesinde  amacının ödeme mutabakatı, ödeme şekli ve usulleri ile elektrobik para kuruluşları nın düzenlenmesi olduğunu açıkça hüküm altına almıştır. .Kanunun 3.maddesinin ç nendi elwktrobik parato tanımlamış ve fon karşılığı olacagını belirlemiştir.. 
"Elektronik para: Elektronik para ihraç eden kuruluş tarafından kabul edilen fon karşılığı ihraç edilen, elektronik olarak saklanan, bu Kanunda tanımlanan ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ve elektronik para ihraç eden kuruluş dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından da ödeme aracı olarak kabul edilen parasal değeri,"ifade eder demiştir.. Ama kripto para dememiştir.. 
4.maddesinde sistem o la rak belirlediği zeminde sadece banka ve izin verilen kuruluşlar eliyle işletileceği bwlirtilniştir.. Yani kripto paradaki givi Ali veli gibi gidip elektronik cızdan benzeri aparat alıp, evde oluşturduğu dijital prtamda para yaratamaz.
Yime kanun Sistemin, Aş şeklinde kueulması zorunlu olan sermaye tutarı bugün için 5 milyon ve hissedarlarının nitelikleri ile hissenin tamamının nama yazılı olacagı kanunda acıkca belirtilmiştir.. Oysa kripto para da  bakan düzeyindeki ilişkileriniz, yaşınız yada sermaye sahibi olmanız değil o kadar da önemli değildir. Hatta şoförünüz üzerine kurduğunız şirketlerle salandaki kripto denilen parayı gerçeğe tahvil edebilirsiniz .. Problem yok...
Sistemin işleme si denetlenmesi keyfiyetin ortadan kaldırılması ve şeffaflık kuralları ile sağlanmıştır.. Her elekronik liranın yada dövizin mutlak karşılığı varsır sistem 6 ay hareket etme z se faaliyetten men edilir.. Şeklinde yaptırımları vardır..
Gelelim bir diğer sanal para kripto para ya... Kripto paranın en önemli özelliği egemenlik sahibi olmayan kendi üreticisinin bile merkezinin belli olmadığı, vergisiz cennetleri iskan kabul eden şifreleme yöntemi ile hacklenme ihtimalini sıfırlayan, ürwtimin olöadığı, sansasyonel hanerlerle iniş ve çıkışların yaşandığı en sonda üreticisinin gerçekle buluşma isteği ile sonlanan kırık düşler dünyası diye özetlenebilir.. Paranın üretim hızı inamılmaz, değişim hızına kimse yetişeme.2.3.takladan sonra yer değiştiren kripto paranın bulunması neredeyse imkansız..16 Nisan 2021 tarihinde Merkez Bankası tarafından yayınlanan ÖDEMELERDE KRİPTO VARLIKLARIN KULLANILMAMASINA
DAİR YÖNETMELİK le ödeme aracı olmaktan öem edilmiştir.. Peki karşılığı olmayan dünya da  bir para nasıl oluyor da değer kazanıyor..? Saflar ve Kara paracılar var.. Karaparacılar uyuşturucı, fuhuş kumar gibi yasal olmayan yollardan yada fetö gibi terör örgütlerinnin finansal hareketleri, devasa rüşvet yiyen üst düzey bürokratların katılımı ile üretilmiş kripto paraaları uhdesine alıyor.. Değişik kanallardan değişik ülkelerde havale edildikten sonra en son gerçek parçalanmış ve legalleşmiş paraya, kuş misali konuulan ülkede kavuşuyor.. Saflar acısından ise bu devasa rakamlarla 10 000 lerden 300.000 lere fırlayan "bemdekoym" coinleri  için yapılan reklam ve sansasyonel haber peşine takılarak kazaç sahibi olma isteği dayanılmaz hale gelimce onlarda ağa düşüyorlar .. Hep kazan formülünde yasadışı gelir sahibi olanlar, Paranın değişim dönüşüm ve üretim hızından yararlanıyor.. Bavulla, sütyenle  para taşıma derdinden kurtuluyor. Rüşvetçi siyasetçi ve üst düzey bürokrasi milyon dolarlık paylarını bu şekilde kara para ile mücadele yasası kapsamında el konulma riskinden temizlenmiş oluyor.. Ufak tık tık çılar da dümene denk gelip suyun akıntısı dan akıllı olanlar nemalanıyor.. Çünkü önceden değerlendirmek ve önsezi yi ön yargı yerine koymak günlük yaşayanlr için de bu suyun dayanılmaz hafifliği olarak ortaya çılıyor.. Batanlar, masıl batıyor? Para da köprü vazifesi görenler anlık değişim hızına ayak uyduramayınca ödenmesi yada iadesi gereken parayı boğdurumca, boğulup kalıyorlar... Akıllı adam olan bereletli  kazançdan yana olur..

DEDEM TORUN
( Hacı Abi Şu Garibe Kripto Para başlıklı yazı HALİLİ tarafından 14.09.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.