BİZ, NEDEN AZ OKUYAN BİR TOPLUMUZ?

  Okumuş, yüksek tahsil yapmış insanlarımızın, öğretmenlerimizin dahi az okuduğu bir dönemde halkımızın da az okuyor olması normal.

  İşin aslına bakarsak, benim gözlemlediğim kadarıyla bizim eğitim sistemimizde öğrencilere sadece “harfler ve rakamlar öğretiliyor, okuma ve yazma değil.”  Edebiyatçısı, mühendisi, öğretmeni, profesörü  bile yeterince okuyup yazmayı bilmezken çok okuyabilen  öğrencisi nasıl yetişsin?!

  Akademik seviyedeki insanlara veya pek çok yazarın yazdığı kitaplara bakıyorsunuz; kelime hazneleri oldukça düşük, çoğu “şey” kelimesinin jokerliği ile cümleyi tamamlayabiliyor.  Cümle kurabilme teknikleri zayıf, imla kuralları ise hak getire... Açık yüreklilikle ve dürüstçe itiraf etmem gerekirse, ben de okuldan aldığım eğitimle  değil, sonrasında kendi çabalarımla  bu kadar öğrenebilmişim yazabilmeyi. Tabi, o da öğrenebilmişsem... Sonuç olarak  ben de bu eğitim sisteminin içerisinde büyüyüp, yetişen ve bu toplumun dokularından biriyim. Fakat bir süre sonra bu sorunun sebebini araştırdığımda sıkıntının kaynağını burada bulabildim . Yani deneyimlerim ve gözlemlerim beni bu noktaya getirdi.  

 Şöyle düşünelim;

 İlkokuldaki bir çocuğun eline, bir roman verdiğinizde onunla ne kadar meşgul olur, bir resimli kitap verdiğinizde ne kadar?! Hatta resimli bir kitap verdiğinizde, okula başlamamış olsa bile neredeyse bütün zamanını onunla ilgilenerek geçirir. Çünkü birini algılayabiliyor diğerini ise algılayamıyordur. Demek ki mesele “algı” meselesidir! 

  Bu da bize gösteriyor ki; insan, en kolay algılayabildiğiyle daha çok meşgul oluyor ve onunla daha çok zaman geçiriyordur..  Eğer bir insan,bir kitabı eline aldığında, resimli kitap örneğinde olduğu gibi bir bakışta algılayabiliyorsa işte o zaman çok okuyacaktır.

  Demek ki bizim eğitim sistemimizin en önemli eksiği; öğrencilere, “bence 6’cı sınıftan” itibaren mutlaka HIZLI OKUMA tekniğinin öğretilmeyişidir. Bu yöntem, ders olarak mutlaka  müfredatta yerini almalıdır.

  Profesör olmuş, bir cümleyi bir bakışta okuyamıyor, orta öğretim öğrencisi gibi okuyorsa bu sorunun temelini bulmak zorundayız... Bu insan nasıl çok kitap okusun ki?! O, bir romanı eline aldığında, tabiri caizse 6 ayda bitiriyor ama hızlı okuma tekniğine sahip kişilerde bir gün sürmüyor belki de bir gecede bitirebiliyor.  Yavaş okuyan kişi, yazıyı resim gibi hızlı algılayamadığı için az kitap okuyor. Ama hızlı okuyana roman bir resim kitabı gibi geliyor.  Sanki fotoğraf albümü veya resim kitabı karıştırıyor, bir film izliyormuş gibi.

  Hızlı okuma tekniğine sahip olamamamın çok önemli başka bir boyutu daha var ki; öğrencilerin başarısını önemli derecede etkilemektedir.

  Hızlı okuma tekniği (HOT) alan bir öğrenci; daha çok öğrenir ve çok daha başarılı olur. Sınavlarda da başarısını ikiye katlar, zaman sorunu da yaşamaz.

 (mümin Sağlam)

( Neden Az Okuyoruz başlıklı yazı OLUK tarafından 3.03.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.